Dostupni linkovi

Joe Biden novi predsjednik Sjedinjenih Država

Joe Biden novi je izabrani predsjednik Sjedinjenih Država. U ovom blogu možete da pročitate razvoj događaja od izborne noći pa do konačnog proglašenja četiri dana kasnije.

 • 'Biću predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli," kazao je novoizabrani, 46. predsjednik SAD Joe Biden.
 • "Prva sam žena potpredsjednica SAD, ali ne i posljednja," izjavila Kamala Harris.
 • Demokratski kandidat Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Država, saopšteno je nakon posljednje runde prebrojanih glasova iz Pennsylvanije, jedne od ključnih država na čije se rezultate čekalo četiri dana.
 • Sa pobjedom u Pennsylvaniji i Nevadi Biden je dobio 279 elektorskih glasova, što je bilo dovoljno da se proglasi njegova pobjeda. Republikanski kandidat Donald Trump ima 214 elektorskih glasova.
 • Pennsylvanija je Bidenu donijela 20 elektorskih glasova, Nevada šest.
 • Na izborima se glasa po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.
 • Kako funkcioniše elektorski koledž pogledajte ovdje.
 • Na ovogodišnjim izborima zabilježena je rekordna izlaznost, glasalo je 190 miliona Amerikanaca. Od toga 103 miliona glasalo je poštom.
 • Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci su također glasali i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta. Ovi rezultati još uvijek nisu konačni.
 • Američki izbori se održavaju svake četiri godine, prvog utorka u novembru. Zbog čega utorak, pročitajte ovdje.
 • Pravo na izborima ima ukupno 239.247.182 Amerikanaca.
 • Izlaznost je bila rekordna: Biden je osvojio najviše glasova u historiji 74.565.086 ili 50.5 posto, a Trump 70.395.967 odnosno 47.7 posto. Izabrana je prva žena, ali i sa 78 godina, najstariji predsjednik ikada.
04:29 6.11.2020.

Deo republikanaca se distancira od Trampovih izjava

Pojedini republikanci se distanciraju od nastojanja predsednika SAD Donalda Trampa da preuranjeno proglasi svoju pobedu i blokira dalje prebrojavanje glasova u ključnim državama, prenosi AP.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell), koji je u utorak osigurao novi mandat, kazao je novinarima da “nije isto tvrditi da ste dobili izbore i okončati prebrojavanje glasova”.

Republikanski senator Mark (Marco) Rubio, koji je nedavno govorio na Trampovom predizbornom skupu, napisao je na Tviteru “višednevno prebrojavanje legalnih glasova nije krađa”.

On je dodao da pravno osporavanje glasanja nakon zakonskog roka "nije pritisak".

Republikanski član Predstavničkog doma Adam Kinzinger se preko Tvitera direktno obratio Trampu

“Stop. Tačka''

“Glasovi će se prebrojati i vi ćete pobediti ili izgubiti. I Amerika će to prihvatiti. Strpljivost je vrlina,” naveo je Kinzinger.

04:07 6.11.2020.

Fejbsuk blokirao grupu “Zaustavite krađu”


Fejsbuk je blokirao pristup grupi koja sebe naziva “Zaustavite krađu” (Stop the Steal), koju pristalice predsednika SAD Donalda Trampa koriste da organizuju proteste protiv prebrojavanja glasova koji su pristigli poštom, prenosi AP.

Pojedini članovi ove grupe pozivaju na nasilje, a većina neosnovano tvrde da demokrate “kradu” izbore od republikanaca, navodi AP.

Reč je o grupaciji sa 350 hiljada pripadnika koja pokušava da osigura način da zaobiđe urednike Fejsbuka i “trolove” koji bi mogli da ih uoče i blokiraju njihovo pristup ovoj društvenoj mreži.

“U skladu sa posebnim merama koje smo preduzeli tokom ovog perioda povećanih tenzija, uklonili smo grupu ‘Zaustavite krađu’ koja je kreirala stvarne događaje,” saopštio je Fejsbuk.

"Ova grupa je organizovana u cilju delegetimizacije izbornog procesa i uočili smo zabrinjavajuće pozive na nasilje od pojedinih njenih članova,” naveo je Fejsbuk.

03:26 6.11.2020.

Izborni zvanični zabrinuti zbog pretnji

Zvaničnici zaduženi za sprovođenje u nekoliko ključnih država u kojima još nije proglašen pobednik, izrazili su zabrinutost svog osoblja zbog pretnjih i okupljanja ljutih demonstranata ispred prostorija u kojima se prebrojavaju preostali glasovi, prenosi AP.

Protestuju pristalice predsednika SAD Donalda Trampa koji tvrdi, kako navodi AP bez osnova, da je na delu izborna krađa.

“Mogu da vam kažem da su moja supruga i majka zabrinuti za moju bezbednost,” izjavio je Džo Glorija (Joe Gloria), sekretar okruga Klark, koji uključuje i Las Vegas, u Nevadi

On je rekao da je njegovo osoblje pojačalo bezbednosne mere.

Dodao je da ga to neće zaustaviti kao ni njegove kolege "da činimo ono što je naša dužnost i brojimo glasove.”

Grupe Trampovih pristalica su se okupile ispred prostorija za prebrojavanje glasova u Finisku u Arizoni, Detroitu u Mičigenu i Filadelfiji protestujući jer obrada glasova pristiglih poštom pokazuje da demokratski kandidat Džo Bajden učvršćuje vođstvo ili pristiže Donalda Trampa.

Iako protesti nisu nasilni i nema mnogo okupljenih, lokalni zvaničnici su zabrinuti zbog neosnovanih optužbi.

Državni tužilac Mičigena Dejna Nesel (Dana Nessel) uputila je apel na Tviteru da se “obustave uznemiravajući i preteći pozivi” njenom osoblju.

02:40 6.11.2020.

Bajden smanjuje Trampovu prednost u Džordžiji i Pensilvaniji

Demokratski kandidat Džo Bajden smanjuje prednost republikanskog predsednika SAD-a Donalda Trampa u Pensilvaniji i Džordžiji. Istovremeno, Bajden uspeva da poveća vođstvo u Nevadi, dok je u Arizoni Tramp uspeo da smanji razliku u glasovima.

Ove četriti države su ključne za ishod predsedničkih izbora. Ukoliko Bajden zadrži vođstvo u Nevadi, koja donosi 6 elektora, i Arizoni, sa 11 elektora, dostićiće 270 elektorskih glasova neophodnih za izbor predsednika SAD.

Donald Tramp, koji ima u ovom trenutku 213 elektora, mora da dobije Pensilvaniju (20 elektora) i Džordžiju (16) da bi ostao u utrci. Da bi osigurao drugi predsednički mandat mora da uz Severnu Karolinu (15) i Aljasku (3 elektora) u kojima ima stabilno vođstvo, pobedi još i u Arizoni ili Nevadi.

DŽORDŽIJA

Tramp i dalje vodi u Džordžiji ali samo sa o,1 odsto (49,4 naspram 49,3), odnosno samo 3.400 glasova. Preostalo je da se prebroji još oko 18 hiljada.

Razlika od više od 300 hiljada glasova u korist Trampa u sredu se konstatno smanjuje sa prebrojavanjem glasova pristiglih poštom, koje su poslale uglavnom Bajdenove pristalice.

PENSILVANIJA

Tramp vodi i u Pensilvaniji sa 0,9 odsto (49,8 prema 48,9), ili 64 hiljada glasova. Preostalo je da se prebroji još oko šest odsto glasova.

Tramp je vodio u sredu sa oko 600 hiljada glasova.

Konačno prebrojavanje možda neće biti završeno do petka, jer Pensilvanija može prihvatiti glasačke listiće poštom do tri dana nakon izbora.

ARIZONA

Bajden vodi u Arizoni sa dva odsto glasova (50,3 prema 48,3) ili sa 58 hiljada glasova, a ostalo je da se prebroji još 12 procenata.

Tramp je uspeo da smanji prednost od srede sa oko 200 hiljada na oko 60 hiljada u četvrtak, ali Bajden uspeva od tada da zadrži ovu razliku u glasovima.

NEVADA

Bajden vodi sa 0,9 procentnih poena (49,4 prema 48,5), odnosno oko 11,5 hiljada glasova, a ostalo je još 11 procenata da se prebroji.

Očekivalo se da će glasovi u najvećem okrugu Klark glasovi biti prebrojani do vikenda, ali će se nastaviti i nakon toga, izjavio je sekretar ove regije Džo Glorija (Joe Gloria).

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG