Dostupni linkovi

Joe Biden novi predsjednik Sjedinjenih Država

Joe Biden novi je izabrani predsjednik Sjedinjenih Država. U ovom blogu možete da pročitate razvoj događaja od izborne noći pa do konačnog proglašenja četiri dana kasnije.

  • 'Biću predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli," kazao je novoizabrani, 46. predsjednik SAD Joe Biden.
  • "Prva sam žena potpredsjednica SAD, ali ne i posljednja," izjavila Kamala Harris.
  • Demokratski kandidat Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Država, saopšteno je nakon posljednje runde prebrojanih glasova iz Pennsylvanije, jedne od ključnih država na čije se rezultate čekalo četiri dana.
  • Sa pobjedom u Pennsylvaniji i Nevadi Biden je dobio 279 elektorskih glasova, što je bilo dovoljno da se proglasi njegova pobjeda. Republikanski kandidat Donald Trump ima 214 elektorskih glasova.
  • Pennsylvanija je Bidenu donijela 20 elektorskih glasova, Nevada šest.
  • Na izborima se glasa po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.
  • Kako funkcioniše elektorski koledž pogledajte ovdje.
  • Na ovogodišnjim izborima zabilježena je rekordna izlaznost, glasalo je 190 miliona Amerikanaca. Od toga 103 miliona glasalo je poštom.
  • Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci su također glasali i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta. Ovi rezultati još uvijek nisu konačni.
  • Američki izbori se održavaju svake četiri godine, prvog utorka u novembru. Zbog čega utorak, pročitajte ovdje.
  • Pravo na izborima ima ukupno 239.247.182 Amerikanaca.
  • Izlaznost je bila rekordna: Biden je osvojio najviše glasova u historiji 74.565.086 ili 50.5 posto, a Trump 70.395.967 odnosno 47.7 posto. Izabrana je prva žena, ali i sa 78 godina, najstariji predsjednik ikada.
01:11 6.11.2020.

Bajden: Ljude niko neće ućutkati

Neposredno uoči konferencije za novinare predsednika SAD Donalda Trampa oglasio se na Tviteru demokratski kandidat Džo Bajden poručivši da "ljude niko neće ućutkati i maltretirati, niti će se predati".

"Svaki glas se mora prebrojati," istakao je Bajden

01:03 6.11.2020.

Tramp: Glatko pobeđujem ako brojite legalne glasove

“Glatko pobeđujem ako brojite legalne glasove, ako brojite nelegalne, onda ne,” kazao je predsednik SAD Donald Tramp u obraćanju javnosti posle ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Međutim, nije pružio dokaze za svoju tvrdnju. On je istako da je ubedljivo vodio u Pensilvaniji i Džordžiji, ali da se ta prednost smanjila zbog, kako je rekao, “koruptivne demokratske mašinerije”.

Trump: Ne možemo dopustiti da se izbori ukradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

“Imali smo 700 hiljada glasova više u Pensilvaniji, a sada se ta prednost svela na 90 hiljada glasova. Ti glasovi dolaze i dolaze i svuda ih pronalaze", kazao je Tramp dodajući da je njegov cilj da se odbrani integritet izbora te da se ne dozvoli da njegovi birači “budu ućutkani”.

On je istakao da je posmatračima republikanaca onemogućeno da prate prebrojavanje glasova.

'Jednostrani glasovi poštom'

Ponovo je tvrdnju da su glasovi poslati poštom “jednostani”. BBC podseća da 75 odsto tih glasova pripada Džou Bajdenu, jer su demokrate pozvale svoje pristalice da zbog pandemije korona virusa na taj način iskažu svoju političku volju. Istovremeno, Tramp je vodio kampanju sa lažnom tvrdnjom da je takvo glasanje podložno krađi, ohrabrujući svoje pristalice da neposredno izađu na birališta.

‘Lažne ankete’

Tramp tvrdi da je došlo do mešanja u izbore velikih medija i donatora sa Volstrita. Kazao je i da je objavljivanje, kako je naveo, “lažnih anketa” bilo mešanje u izbore u cilju stvaranja privida da je Bajden favorit, kako bi se obeshrabrili republikanski birači da izađu na izbore.

"'Crveni talas' umesto 'plavog'"

Tramp je naveo da je osvojio najveći broj glasova Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca nego ijedan republikanac pre njega.

Tramp je dodao su republikanci odlično prošli na izborima kako za predsednika, tako i Predstavnički dom i Senat te, kako je istakao, nema “plavog talasa” (referenca za uspeh demokrata), već “crvenog talasa” (oznaka za republikance).

"Više žena republikanki je izabrano u Predstavnički dom nego ikada ranije", istakao je Tramp.

Dodao je da su republikanci uspeli da zadrži većinu u Senatu.

"Stotine miliona dolara bile su protiv nas. Veliki mediji, veliki donori sa Volstrita, a naši donatori su bili mali ljudi ", rekao je.

On optužio demokrate da su stranke velikih medija i donatora, a republikanci su postali partija “američkih radnika”.

‘Sudije će na kraju odlučivati’

Tramp je završio obraćanje izjavom da i on i Bajden mogu da proglase pobedu "ali osećam na kraju da će sudije morati da odlučuju".

00:44 6.11.2020.

Tramp se uskoro obraća javnosti

Predsednik SAD Donald Tramp treba uskoro da se obrati javnosti, kako je javljeno iz njegovog ureda.

Trampova kampanja je pokrenula pravnu proceduru tražeći ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu i dovodeći u pitanje legalnost naknadnog prebrojavanja glasova koji su stigli poštom u Mičigen, Nevadu i Džordžiju.

Trampova kampanja je takođe pokrenula postupak pred Vrhovnim sudom SAD u nastojanju da dovede u pitanju odluku vlasti u Pensilvaniji da se mogu prebrojavati glasovi koji su stigli do tri dana posle izbora, ako su poslati na dan glasanja.

Tramp vodi u Pensilvaniji, ali se njegova prednost topi pred demokratskim kandidatom Džo Bajdenom. Trenutno vodi sa 75 hiljada glasova, dok je u sredu ta prednost iznosila skoro 600 hiljada. Preostalo je da se prebroji još nešto više od 300 hiljada glasova poslatih uglavnom poštom i dolaze iz okruga koji naginju demokratama.

Pensilvanija donosi 20 elektorskih glasova i Tramp mora da pobedi u njoj da bi osigurao drugi mandat.

Bajden je izjavio u četvrtak popodne po američkom vremenu da ne sumnja da će pobediti te je zatražio od svih da ostanu mirni dok se glasovi zbrajaju.

00:01 6.11.2020.

Podsjetnik na važnije novosti

  • Demokratski kandidat za američkog predsjednika Joe Biden izjavio je u četvrtak da ne sumnja da će poraziti dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i osvojiti američko predsjedništvo te je zatražio od svih da ostanu mirni dok se glasovi zbrajaju.
  • Državna sekretarka Pensilvanije Kathy Boockvar izjavila je u četvrtak da će se glasački listići prebrojati i da izborni službenici u ovom okrugu taj posao "shvataju vrlo ozbiljno".
  • Državna sekretarka Arizone Katie Hobbs rekla je da postoji otprilike između 400.000 i 450.000 preostalih glasačkih listića u cijeloj državi, a nešto manje od 300.000 tih glasačkih listića nalazi se u okrugu Marikopa - najvećem okrugu u državi.
  • Dok nacija očekuje rezultate iz Nevade, sekretar okruga Klark Joe Gloria kaže da bi brojanje glasova moglo potrajati do subote ili nedjelje.
  • Dok se preostali glasovi broje u državi Džordžiji, predstavnik izborne komisije kaže da je prioritet prebrojavanje svih legalnih glasova.
  • Sutkinja iz Michigana odbacila je tužbu Trumpove kampanje u sporu o tome da li su službenici republikanske kampanje imali pristup glasačkim listićima u odsustvu.
  • Kampanja Donalda Trumpa u četvrtak je tužila Odbor za izbore okruga Filadelfija, tražeći hitnu zabranu brojanja glasačkih listića sve dok republikanski promatrači nisu prisutni na prebrojavanju a što predviđa zakon u Pensilvaniji.

Toliko od mene u ovoj smjeni. Zvjezdan Živković vas pozdravlja. Blog uživo preuzima kolega Dragan Štavljanin. Ostanite uz njega dok čekamo preostale rezultate glasanja na američkim predsjedničkim izborima.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG