Dostupni linkovi

Joe Biden novi predsjednik Sjedinjenih Država

Joe Biden novi je izabrani predsjednik Sjedinjenih Država. U ovom blogu možete da pročitate razvoj događaja od izborne noći pa do konačnog proglašenja četiri dana kasnije.

  • 'Biću predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli," kazao je novoizabrani, 46. predsjednik SAD Joe Biden.
  • "Prva sam žena potpredsjednica SAD, ali ne i posljednja," izjavila Kamala Harris.
  • Demokratski kandidat Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Država, saopšteno je nakon posljednje runde prebrojanih glasova iz Pennsylvanije, jedne od ključnih država na čije se rezultate čekalo četiri dana.
  • Sa pobjedom u Pennsylvaniji i Nevadi Biden je dobio 279 elektorskih glasova, što je bilo dovoljno da se proglasi njegova pobjeda. Republikanski kandidat Donald Trump ima 214 elektorskih glasova.
  • Pennsylvanija je Bidenu donijela 20 elektorskih glasova, Nevada šest.
  • Na izborima se glasa po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.
  • Kako funkcioniše elektorski koledž pogledajte ovdje.
  • Na ovogodišnjim izborima zabilježena je rekordna izlaznost, glasalo je 190 miliona Amerikanaca. Od toga 103 miliona glasalo je poštom.
  • Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci su također glasali i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta. Ovi rezultati još uvijek nisu konačni.
  • Američki izbori se održavaju svake četiri godine, prvog utorka u novembru. Zbog čega utorak, pročitajte ovdje.
  • Pravo na izborima ima ukupno 239.247.182 Amerikanaca.
  • Izlaznost je bila rekordna: Biden je osvojio najviše glasova u historiji 74.565.086 ili 50.5 posto, a Trump 70.395.967 odnosno 47.7 posto. Izabrana je prva žena, ali i sa 78 godina, najstariji predsjednik ikada.
20:38 3.11.2020.

Dobro veče, ovo je blog uživo posvećen američkim predsjedničkim izborima.

Sa vama je večeras Una Čilić.

Milioni Amerikanaca izašli su na biračka mjesta danas kako bi izabrali narednog predsjednika Sjedinjenih Država između republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg demokratskog potpredsjednika Joe Bidena.

Više od 100 miliona birača glasalo je uoči samog izbornog dana, sa povećanim glasanjem putem pošte kao i prijevremenim glasanjem.

Ovi izbori bi, prema predviđanjima, mogli imati najveću izlaznost u modernoj američkoj historiji. Značajno povećano glasanje putem pošte dolazi uslijed pandemije COVID-19, koja je samo u Sjedinjenim Državama odnijela više od 231.000 života.

Da bi pobijedio, kandidat mora osvojiti 270 od 538 elektorskih, odnosno izbornih glasova. Sve države, osim Nebraske i Maine-a, imaju princip ‘winner takes all’ odnosno da pobjedničkom kandidatu pripadaju svi elektorski glasovi. U Maineu i Nebraski elektori su raspoređeni proporcionalno u skladu sa rezultatima glasanja.

Birališta u brojnim saveznim državama još uvijek su otvorena. Ostanite sa nama, donosimo vam pregled događaja uživo.

20:46 3.11.2020.

Koje su savezne države u fokusu?

Američki birači glasaju u 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija.

U većini država birališta su otvorena u 13:00 po srednjeevropskom vremenu.

Pojedine države historijski glasaju za određenu stranku, poput Californije za demokrate ili Texasa i Alaske za republikance, no nema garancije da će takav ishod biti i na ovim izborima. Očekuje se da će u ovim izborima biti neizvjesno u Arizoni, Floridi, Džordžiji, Mičigenu, Minesoti, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Objavu rezultata pratit ćemo i uživo kroz našu mapu, no za sada pogledajmo koje savezne države će biti u fokusu večerašnjih izbora:

Velika pažnja posvećena je Floridi, neodlučnoj saveznoj državi, koja nosi 29 elektorskih glasova, u kojoj je Trump odnio pobjedu na izborima 2016. godine.

Pennsylvania, koja je na prošlim izborima također glasala za Trumpa, nosi 20 elektora. Prema pisanju AP-a, Biden koji je porijeklom iz ove države, ima blagu prednost, dok drugi tvrde da Trumpova pozicija ostaje jaka. Oba kandidata proveli su zadnji dan kampanje u posjeti Pennsylvaniji u nadi da će privoliti neodlučne glasače.

Ohio nosi 18 elektorskih glasova, država u kojoj je Trump pobijedio za osam poena na prošlim izborima, mada dosadašnje ankete pokazuju da će utrka u ovoj državi biti uska.

Georgia, savezna država koja nije glasala za demokratskog kandidata od 1990-ih, doživljava promjenu svoje populacije, navodi AP. Dio države počinje da naginje ka demokratama, a kako pojašnjava AP, razlog je što znatan broj starih, republikanskih glasača umire, a mijenjaju ih mlade demokrate.

Michigan sa svojih 16 glasova, dugo je smatran demokratskim uporištem, no Trump je osvojio glasove i u ovoj zemlji na prethodnim izborima.

Arizona sa 11 glasova, ima dugu historiju glasanja za republikance, što se pokazalo tačnim i na prethodnim izborima. No, kako navodi AP, to se više ne može reći sa sigurnošću, obzirom na porast latinoameričke populacije.

Wisconsin u kojem je Trump pobijedio 2016. nosi deset glasova. Kako previđa AP, za pobjedu ove godine, Trump bi morao proći dobro u urbanim područjima poput Milwaukee-ja i Madisona. No, očekuje se da bi Biden ustvari mogao da osvoji većinu glasova u urbanim područjima.

Nevada kao i Iowa nose po šest elektorskih, odnosno izbornih glasova. Trump je osvojio Iowu na prošlim izborima, no demokrate smatraju da, u sjeni ekonomske kao i krize javnog zdravlja uslijed pandemije, imaju šansu da osvoje glasove. Američki predsjednik je izgubio u Nevadi na prošlim izborima, no nada se da će moći ostvariti drugačiji rezultat na ovim, obzirom da je njegova kampanja posvetila dosta pažnje ovoj saveznoj državi.

20:55 3.11.2020.

Rezultati u Sjevernoj Carolini bit će odgođeni

Rezultati u Sjevernoj Carolini, jednoj od neodlučnih zemalja, bit će odgođeni za najmanje 45 minuta, nakon što se državni izborni odbor složio da produži rad na četiri biračka mjesta zbog ranijih tehnčkih problema.

Preliminarni rezultati trebali su biti objavljeni u pola dva iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, no za sada će se sačekati sa novom najavom o rezultatima dok se birališta ne zatvore.

21:00 3.11.2020.

Prvi 70+ izbori

Ovo su prvi izbori u američkoj historiji u kojoj su oba kandidata starija od 70 godina. Joe Biden ima 77 godina, dok aktuelni predsjednik Donald Trump ima 74 godine.

A kako se bira američki predsjednik pogledajte ispod u našoj infografici.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG