Dostupni linkovi

Joe Biden novi predsjednik Sjedinjenih Država

Joe Biden novi je izabrani predsjednik Sjedinjenih Država. U ovom blogu možete da pročitate razvoj događaja od izborne noći pa do konačnog proglašenja četiri dana kasnije.

  • 'Biću predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli," kazao je novoizabrani, 46. predsjednik SAD Joe Biden.
  • "Prva sam žena potpredsjednica SAD, ali ne i posljednja," izjavila Kamala Harris.
  • Demokratski kandidat Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Država, saopšteno je nakon posljednje runde prebrojanih glasova iz Pennsylvanije, jedne od ključnih država na čije se rezultate čekalo četiri dana.
  • Sa pobjedom u Pennsylvaniji i Nevadi Biden je dobio 279 elektorskih glasova, što je bilo dovoljno da se proglasi njegova pobjeda. Republikanski kandidat Donald Trump ima 214 elektorskih glasova.
  • Pennsylvanija je Bidenu donijela 20 elektorskih glasova, Nevada šest.
  • Na izborima se glasa po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.
  • Kako funkcioniše elektorski koledž pogledajte ovdje.
  • Na ovogodišnjim izborima zabilježena je rekordna izlaznost, glasalo je 190 miliona Amerikanaca. Od toga 103 miliona glasalo je poštom.
  • Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci su također glasali i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta. Ovi rezultati još uvijek nisu konačni.
  • Američki izbori se održavaju svake četiri godine, prvog utorka u novembru. Zbog čega utorak, pročitajte ovdje.
  • Pravo na izborima ima ukupno 239.247.182 Amerikanaca.
  • Izlaznost je bila rekordna: Biden je osvojio najviše glasova u historiji 74.565.086 ili 50.5 posto, a Trump 70.395.967 odnosno 47.7 posto. Izabrana je prva žena, ali i sa 78 godina, najstariji predsjednik ikada.
23:58 5.11.2020.

Šta je rekao Biden u kratkom obraćanju novinarima?

"Ne sumnjamo da ćemo po završetku brojanja senatorica Harris [Kamala, demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a] i ja biti proglašeni pobjednicima. Dakle, molim sve da ostanu mirni. Proces je u toku", rekao je Biden u kratkom obraćanju novinarima u Queenu u Wilmingtonu, Delaware.

Biden uvjeren u pobjedu, poziva da se mirno sačeka kraj brojanja glasova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

23:42 5.11.2020.

Svaki način glasanja u Pensilvaniji je 'nevjerovatno siguran'

Brojanje glasova, Pensilvanija
Brojanje glasova, Pensilvanija

Državna sekretarka Pensilvanije Kathy Boockvar izjavila je u četvrtak da će se glasački listići prebrojati i da izborni službenici u ovom okrugu taj posao "shvataju vrlo ozbiljno".

Boockvar je rekla da će svi glasački listići biti prebrojani do petka.

"Oni su takvi profesionalci", kazala je Boockvar o izbornim službenicima.

"Mogu samo reći - bez obzira na to kako ste izabrali glasati ove godine i toliko puno Pensilvanaca, čini mi se da će zaista biti sjajan odaziv kada zaključimo brojeve - da je svaka metoda nevjerovatno sigurna", kazala je državna sekretarka Pensilvanije.

23:11 5.11.2020.

Državna sekretarka Arizone: U petak ćemo imati jasniju sliku o glasanju u ovoj državi

Amerikanac poziva na izlazak na izbore, Finiks, Arizona
Amerikanac poziva na izlazak na izbore, Finiks, Arizona

Državna sekretarka Arizone Katie Hobbs rekla je da postoji otprilike između 400.000 i 450.000 preostalih glasačkih listića u cijeloj državi, a nešto manje od 300.000 tih glasačkih listića nalazi se u okrugu Marikopa - najvećem okrugu u državi.

Hobbs je za CNN rekla da očekuje da će većina tih preostalih glasačkih listića biti prebrojana do vikenda.

"Čini se da će većina okruga završiti prebrojavanje, glavninu prebrojavanja, do ovog vikenda, uključujući i okrug Marikopa, osim nekih privremenih glasačkih listića koje se zapravo trebaju riješiti do utorka. I tako, uskoro ćemo znati rezultate", rekla je.

"Mislim da ćemo nakon danas i sutra imati zaista jasniju sliku o tome kako Arizona izgleda", dodala je Hobbs.

22:37 5.11.2020.

Trumpova kampanja tuži izborne zvaničnike u Filadelfiji, traži da republikanski posmatrači nadziru brojanje glasova

Prebrojavanje glasova, SAD
Prebrojavanje glasova, SAD

Kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak je tužila Odbor za izbore okruga Filadelfija, tražeći hitnu zabranu brojanja glasačkih listića sve dok republikanski promatrači nisu prisutni na prebrojavanju a što previđa zakon u Pensilvaniji.

Iz Trumpova kampanje ističu da izborni zvaničnici "namjerno odbijaju bilo kakve predstavnike i promatrače predsjednika Trumpa i Republikanske stranke".

Tužba je podnesena saveznom sudu u Filadelfiji.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG