Dostupni linkovi

Joe Biden novi predsjednik Sjedinjenih Država

Joe Biden novi je izabrani predsjednik Sjedinjenih Država. U ovom blogu možete da pročitate razvoj događaja od izborne noći pa do konačnog proglašenja četiri dana kasnije.

  • 'Biću predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli," kazao je novoizabrani, 46. predsjednik SAD Joe Biden.
  • "Prva sam žena potpredsjednica SAD, ali ne i posljednja," izjavila Kamala Harris.
  • Demokratski kandidat Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Država, saopšteno je nakon posljednje runde prebrojanih glasova iz Pennsylvanije, jedne od ključnih država na čije se rezultate čekalo četiri dana.
  • Sa pobjedom u Pennsylvaniji i Nevadi Biden je dobio 279 elektorskih glasova, što je bilo dovoljno da se proglasi njegova pobjeda. Republikanski kandidat Donald Trump ima 214 elektorskih glasova.
  • Pennsylvanija je Bidenu donijela 20 elektorskih glasova, Nevada šest.
  • Na izborima se glasa po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.
  • Kako funkcioniše elektorski koledž pogledajte ovdje.
  • Na ovogodišnjim izborima zabilježena je rekordna izlaznost, glasalo je 190 miliona Amerikanaca. Od toga 103 miliona glasalo je poštom.
  • Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci su također glasali i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta. Ovi rezultati još uvijek nisu konačni.
  • Američki izbori se održavaju svake četiri godine, prvog utorka u novembru. Zbog čega utorak, pročitajte ovdje.
  • Pravo na izborima ima ukupno 239.247.182 Amerikanaca.
  • Izlaznost je bila rekordna: Biden je osvojio najviše glasova u historiji 74.565.086 ili 50.5 posto, a Trump 70.395.967 odnosno 47.7 posto. Izabrana je prva žena, ali i sa 78 godina, najstariji predsjednik ikada.
22:29 5.11.2020.

Biden kaže da će osvojiti predsjedničko mjesto, poziva na strpljenje dok se broje glasovi

Joe Biden i Kamala Harris
Joe Biden i Kamala Harris

Demokrata Joe Biden izjavio je u četvrtak da ne sumnja da će poraziti dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i osvojiti američko predsjedništvo te je zatražio od svih da ostanu mirni dok se broje glasovi.

"Ne sumnjamo da ćemo po završetku brojanja senatorica Harris [Kamala, demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a] i ja biti proglašeni pobjednicima. Dakle, molim sve da ostanu mirni. Proces je u toku", rekao je Biden u kratkom obraćanju novinarima u Queenu u Wilmingtonu, Delaware.

22:05 5.11.2020.

Zvaničnik Džoržije: Ovi tijesni izbori zahtijevaju da budemo marljivi i budemo sigurni da sve radimo kako treba

Glasački listići u odsustvu obrađuju se i verifikuju u Uredu za registraciju i izbore birača okruga Dekalb u Dekaturu, Džordžija
Glasački listići u odsustvu obrađuju se i verifikuju u Uredu za registraciju i izbore birača okruga Dekalb u Dekaturu, Džordžija

Dok se preostali glasovi broje u državi Džordžiji, predstavnik izborne komisije kaže da je prioritet prebrojavanje svih legalnih glasova.

"Ovdje se nastoji osigurati da se svi zakoniti glasovi pravilno prebroje i da stvarni rezultati odražavaju namjeru birača", rekao je Gabriel Sterling, menadžer za implementaciju glasačkog sistema u Džordžiji.

Sterling je napomenuo da je njegova država još uvijek broji glasove.

"Pitanje koje imamo u Džordžiji je... to je blisko glasanje", rekao je Sterling. "Postoje i druge države koje imaju više glasova za brojanje od nas, ali to je velika razlika, tako da nikoga nije briga."

Kao rezultat predostrožnosti zbog pandemije COVID-a 19, Džordžija je bila prisiljena izmijeniti svoj postupak glasanja, štab koji je žrtvovao brzinu u korist sigurnosti, prenosi CNN.

"Ovo je prvi put da koristimo papirnate glasačke listiće u ovoj državi u posljednjih 20 godina", rekao je Sterling i dodao: "Ovo će potrajati malo više vremena."

Sterling je naglasio potrebu za strpljenjem, a prije svega za tačnošću.

"Ovi bliski izbori zahtijevaju od nas da budemo marljivi i budemo sigurni da sve radimo kako treba."

21:56 5.11.2020.

Koje bi države mogle pogurati ishod američkih izbora i kada će izvijestiti o rezultatima?

Brojanje glasova, Lankaster, Pensilvanija
Brojanje glasova, Lankaster, Pensilvanija

Ishod američkih predsjedničkih izbora visi o koncu u četvrtak dok pet država nastavlja brojati svoje glasačke listiće.

Da bi osvojio Bijelu kuću, kandidat mora prikupiti najmanje 270 glasova u elektorskom koledžu.

Edison Research dao je demokratskom kandidatu Joeu Bidenu 243 glasova prednosti naspram 213 glasova republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na elektorskom koledžu. Druge mreže navode da je Biden osvojio Wisconsin, što će mu dati još 10 glasova, prenosi Reuters.

Rezultati u Pensilvaniji (20 izbornih glasova), Džordžiji (16), Sjevernoj Karolini (15), Arizoni (11) i Nevadi (6) ostali su neizvjesni od četvrtka popodne, prema podacima Edison Researcha.

ARIZONA

Biden je predvodio 2,4 procenta od četvrtka popodne ili više od 68.000 glasova, a ostalo je prebrojati oko 14% glasova.

Više rezultata iz gusto naseljenog okruga Marikopa, koji uključuje i Finiks, očekuje se tek u 19:00 sati po lokalnom vremenu (petak, 2:00 sata po Centralnoevropskom vremenu).

U okrugu je ostalo najmanje 275.000 glasačkih listića za prebrojavanje. Biden vodio sa četiri procentna poena u do sada prebrojanim glasovima, što ukazuje da je u snažnoj poziciji da održi svoje vodstvo.

DŽORDŽIJA

Donald Trump drži prednosti od 0,3 procentna poena, odnosno 12.835 glasova, a preostalo je prebrojati dva posto glasova.

Brojanje se nastavilo u četvrtak popodne, sa samo 47.000 preostalih glasačkih listića, rekao je državni sekretar Džordžije Brad Raffensperger na konferenciji za novinare.

NEVADA

Biden je ispred Trumpa sa 11.438 glasova ili 0,9 procentnih poena, a ostalo je prebrojati oko 12% glasova.

Najveći okrug države, Klark, očekivao je da će većinu svojih glasačkih listića prebrojati do subote ili nedjelje, ali će nastaviti brojati određene glasačke listiće i nakon vikenda, rekao je sekretar okruga Joe Gloria.

Svi pravilno primljeni glasački listići brojat će se do devet dana nakon izbora, ali tačan broj koji je preostao za brojanje je nepoznat, rekla je državna sekretarka Nevade Barbara Cegavske.

Preostali glasovi su glasački listići poštom i oni koje su dali glasači koji su se prijavili da glasaju na biračkom mjestu na dan izbora, rekla je ona.

SJEVERNA KAROLINA

Trump predvodio sa više od 76.000 glasova, ili 1,4 poena, sa oko pet posto nebrojanih glasova.

Državni zvaničnici rekli su da puni rezultat neće biti poznat do sljedeće sedmice. Država dozvoljava da se broje glasački listići s poštanskim brojevima koji su poštareni do utorka, ako su primljeni do 12. novembra.

PENSILVANIJA

Trump predvodio sa 1,7 procentnih poena ili više od 108.000 glasova, uz preostalih osam posto glasova.

Oko 370.000 glasačkih listića još je bilo u procesu prebrojavanja u četvrtak, navodi se na web stranici Ministarstva vanjskih poslova. Državna sekretarka Pensilvanije Kathy Boockvar rekla je da očekuje da će "ogromna većina" glasova biti izbrojana do kraja četvrtka.

Okrug Filadelfija izvijestio je da je više od 252.000 glasačkih listića poslano poštom, ali nije naveo koliko ih je ostalo prebrojati.

Konačno prebrojavanje možda neće biti dostupno barem do petka, jer Pensilvanija može prihvatiti glasačke listiće poštom do tri dana nakon izbora.

20:43 5.11.2020.

Podsjetimo...

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG