Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Ako Srbija misli da će joj Rusija pomoći oko Kosova, treba 'ponovo da razmisli'


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Beograd treba da odluči u kom pravcu želi da ide.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Beograd treba da odluči u kom pravcu želi da ide.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da SAD i Evropska unija očekuju da se Srbija priključi sankcijama Rusiji, ali da Beograd sam odlučuje o tome i da nema pritisaka.

Hil je u intervjuu za Glas Amerike 1. maja rekao i da Srbija treba "ponovo da razmisli ako smatra da će joj Rusija pomoći u rešavanju pitanja Kosova".

Na pitanje koja je glavna poruka nakon poseta američkih senatora Beogradu 19. aprila, a potom i pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried) 26. aprila, Hil je rekao da se govorilo o brojnim temama.

"Svakako, jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini, jedna od najvećih tragedija u ovom veku. Zato nije iznenađujuće što su američki predstavnici izneli različite aspekte te situacije u kombinaciji sa odnosom Srbije i EU, i činjenicom da iz perspektive EU i SAD, Srbija treba da se ponaša kao članica EU i pridruži se sankcijama", rekao je Hil.

Hil je demantovao da su zvaničnici SAD postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ali, SAD poručuju Srbiji da nije pitanje da li idete na Istok ili Zapad, već postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi da stigne tamo. Rusija sada teško može biti uzor, nije zemlja koju biste želeli za prijatelja ili saveznika. I mislim da postaje sve jasnije šta zemlje treba da urade. Konačno, na tim je zemljama da odluče i niko nikoga ne pritiska, ljudi u Srbiji treba da odluče u kom pravcu žele da idu", rekao je Hil.

Odgovarajući na pitanje da li će biti posledica po odnose Srbije i SAD ako se ne uvedu sankcije Rusiji, Hil je naveo:

"To je hipotetičko pitanje. Sa Srbijom razgovaramo o tome šta možemo da uradimo zajedno kako bi se ovaj rat okončao. Ne bih da ulazim u to, ne govorimo o posledicama. Suština je da bismo želeli bolje odnose, mogućnost da nađemo zajednički interes", rekao je ambasador SAD.

'Rusija ne štiti nikoga osim Putina'

Govoreći o navodima srpskih zvaničnika da Rusija u Savetu bezbednosti štiti interese Srbije po pitanju Kosova, Hil je rekao da "nije video ništa što ukazuje da Rusija štiti bilo koga osim predsednika (Rusije Vladimira) Putina".

"I bio bih veoma oprezan sa argumentima da Srbija ima koristi od poteza Rusije. Razumem dinamiku u Savetu bezbednosti UN, razumem suštinu. Ali, Srbija treba da odluči kakve će odnose imati sa svojim susedima i kako će tome pristupiti. Naše je stanovište da Srbija treba da podrži dijalog kojim posreduje EU. Ne mislim da Srbija treba da gleda u Rusiju u korelaciji sa Kosovom, ili obrnuto, već svaku situaciju da sagleda posebno", rekao je Hil.

Govoreći o perspektivi dijaloga Srbije i Kosova u Briselu, Hil je rekao da se "EU jako trudi da stavi različite ideje i teme o kojima se razgovara na sto".

"Pregovori su jako teški i znam da EU radi najbolje što može i Srbija i Kosovo treba to da uvaže. Ova pitanja nisu laka, da jesu odavno bi bila rešena. Treba da razumemo poteškoće, ali ne da budemo taoci toga, već da gledamo gde bismo voleli da stignemo", naveo je Hil.

'Za Srbiju je najbolje da bude u NATO-u'

Na pitanje o naoružanju koje Srbija kupuje od Rusije i Kine, Hil je rekao da Beograd "treba da dugoročno da razmišlja o bezbednosnoj strukturi koja je čini sigurnom".

"Mislim da je u 21. veku veoma teško da kupujete malo opreme na jednoj, malo na drugoj strani i verujete da to služi vašim bezbednosnim interesima. Konačno, i znam da se Srbi ne slažu sa ovim, ali konačno je najbolje za Srbiju da bude u NATO-u. Biće potrebno vreme, ja sam jako dobro svestan istorije. Verujem da će Srbija shvatiti da je zajednička odbrana najbolje rešenje", rekao je Hil.

'Nadam se da će nova Vlada zauzeti određeni pravac'

Hil je rekao da je spreman da radi sa novom Vladom Srbije, koja treba da bude formirana nakon aprilskih izbora i da vidi "kuda Vlada ide".

"Jako se važna stvar desila 24. februara kada je Rusija krenula u invaziju na susednu zemlju. Zaista ne razumem kako neko može da bude podržavalac Rusije ili da govori u prilog Rusiji. Nadam se da će nova Vlada zauzeti određeni pravac, ali to je na ljudima koji formiraju Vladu. Željno iščekujem da vidim kako će biti", rekao je Hil.

Na pitanje da li taj pravac podrazumeva manje saradnje sa Rusijom, Hil je odgovorio:

"Ne bih rekao saradnje, pre bih rekao manje vere u Rusiju. Ideja da će Rusija rešiti srpske probleme na Kosovu ili negde druge, pa samo pogledajte situaciju u Ukrajini i recite mi da je validan predlog da se Srbija može osloniti na Rusiju za bilo šta", zaključio je američki ambasador.

XS
SM
MD
LG