Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Srbiji najavio aktivnosti ka političkom rešenju za Kosovo


Christopher Hill
Christopher Hill

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da je važno da se posle januarskih praznika "iskoristi zalet ka političkom rešenju za Kosovo".

Hil je za "Euronews Srbija" 29. decembra rekao da misli da će se tada videti napori u ovom pravcu i kako je ocenio, mnogo aktivnosti sa ciljem da se preduzmu potrebni politički koraci u procesu dijaloga, "kako bi se pokrenuo napred".

"Videćemo i napore sa evropske strane i sa naše da se pokuša da se nešto učini", kazao je on.

Ocenio je da će rešenje zavisiti "i od veštine posrednika, ali i od samih pregovarača" odnosno, kako je kazao, učesnika u pregovorima da "razmisle šta ova kriza donosi".

"Pa zar misle da će ako budu imali krizu dovesti investitora, obično investitori nisu zainteresovani da dođu u zemlje koje su stalno u krizama", rekao je Hil.

On je ocenio uklanjanje barikada sa severa Kosova kao pozitivan signal.

Uklanjanje barikada: Frustracija za jedne, sloboda za druge
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Na severu Kosova je 29. decembra počelo uklanjanje barikada kojima su kosovski Srbi od 10. decembra blokirali granične prelaze sa Srbijom.

Odluku o tome saopštio je dan ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da du date međunarodne garancije da će zahtevi Srba za uklanjanje barikada biti ispunjeni.

Predsednik Srbije je izjavio da je bivši policajac Dejan Pantić "stigao kući" u Severnu Mitrovicu, gde će biti u kućnom pritvoru.

Hapšenje Pantića, kojeg Kosovo sumnjiči za napad na članove Centralne izborne komisije, bilo je povod za barikade.

Njegovo puštanje bio je jedan od uslova za uklanjanje blokada, a vlasti na Kosovu su mu 28. decembra promenile meru iz policijskog u kućni pritvor.

Vučić je rekao da je ispunjen i drugi zahtev Srba da se "ne progone i ne procesuiraju ljudi koji su bili na barikadama".

Takođe je rekao i da postoji dokument koji nameće obavezu KFOR-u o nedopuštanju ulaska kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova.

Kosovske vlasti se nisu oglašavale povodom ovih Vučićevih navoda.

Premijer Aljbin (Albin) Kurti rekao je 29. decembra da se barikade uklanjaju.

"U nedelju smo rekli da je pitanje dana kada će se ukloniti. Još bolje da se ovo uradi bez intervencije naše policije. Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili", rekao je Kurti.

Priština je više puta saopštila da iza barikada stoje kriminalne grupe koje su pod zaštitom Srbije.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su u zajedničkom saopštenju 28. decembra pozvale Srbiju i Kosovo na hitnu i bezuslovnu deeskalaciju i povratak za pregovarački sto.

XS
SM
MD
LG