Dostupni linkovi

Ambasador Nabhan: Palestina zabrinuta zbog mogućeg premeštanja ambasade u Jerusalim


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Palestine Mohammed Nabhan
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Palestine Mohammed Nabhan

Palestina je sa zabrinutošću primila vest o mogućem premeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, rekao je ambasador Palestine u Beogradu Muhamed (Muhammed) Nabhan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na sastanku u Predsedništvu Srbije.

Ambasador Nabhan je izrazio uverenje da će rukovodstvo Srbije "u duhu tradicionalnog prijateljstva" uvažiti stavove palestinskog naroda, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je palestinskog ambasadora obavestio o razgovorima koje je srpska delegacija vodila u Vašingtonu i Briselu. On je ambasadoru Nabhanu rekao da Srbija poštuje i čuva prijateljstvo sa Palestinom i palestinskim narodom i da podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

"Srbija je posvećena unapređenju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i želi održivo rešenje na osnovu međunarodnih javno-pravnih normi, utvrđenih u Ujedinjenim nacijama, koje bi donelo mir, stabilnost i napredak svima", rekao je Vučić.

Palestinski ambasador u Beogradu Mohammed Nabhan reagovao je još 4. septembra na sporazum iz Vašingtona postignut istog dana, čija se jedna tačka tiče Izraela i premeštanja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

U saopštenju je tada naveo da je to, ukoliko se realizuje, na štetu prava palestinskog naroda na Jerusalim, za koji kaže da je pod izraelskom okupacijom. Prema njegovim rečima, to je suprotno rezoluciji 478 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se odnosi na palestinsko pitanje.

To bi takođe, saopštio je Nabhan, štetilo tradicionalnom prijateljstvu Palestine i Srbije i njegovom daljem razvijanju.

Rezoluciju 478 Savet bezbednosti UN usvojio je u avgustu 1980. U njoj se navodi da se članice UN obavezuju da neće uspotavljati diplomatska predstavništva u Jerusalimu, a one koje su to učinile pozivaju se da “povuku takve misije iz Svetog grada”.

Administracija aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa prihvatila je Jerusalim kao prestonicu Izraela 2017. a u maju 2018. premeštena je i ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio se 4. septembra predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na „odluci da Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela i da tamo premesti ambasadu Srbije". Nastavićemo sa naporima da i druge evropske zemlje presele svoje ambasade u Jerusalim, rekao je Netanjahu i dodao da će Izrael i Kosovo takođe uspostaviti diplomatske odnose.

Šesnaesta, završna, tačka Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji su delegacije Beograda i Prištine odvojeno potpisale 4. septembra u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, utvrđuje da Srbija pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Potpis kosovskog premijera Avdulaha Hotija stoji ispod završne tačke koja glasi da Kosovo i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

Iz sedišta Evropske unije u Briselu istovremeno je stiglo oštro upozorenje.

“Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja”, izjavio je portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano, u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa u kome upućuje na izjavu datu tokom konferencije za medije u Briselu 7. septembra.

Stano je na pomenutoj konferenciji rekao da Evropska unija nije bila obaveštena o dogovoru Beograda i Prištine sa Vašingtonom koji se tiče diplomatskih odnosa i preseljenja ambasada. On je podsetio da je EU neutralna u vezi s Jerusalimom, odnosno da se zauzima za rešenje „po modelu dveju država koje mogu mirno koegzistirati i Jerusalim je glavni grad obe“.

U Jerusalimu nijedna članica EU trenutno nema ambasadu.

XS
SM
MD
LG