Dostupni linkovi

Izrael pozdravio otvaranje ambasada Srbije i Kosova u Jerusalimu


Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi (Ashkenazi) pozdravio je najavu preseljenja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i otvaranje ambasade Kosova u tom gradu.

"Odluku Kosova i Srbije da otvore svoje ambasade vidimo kao simboličan korak ka promociji mira između ovih zemalja. Grad Jerusalim, večita prestonica države Izrael, biće most mira za ceo svet. Pozivam druge države da slede njihov primer i uspostave svoje ambasade u Jerusalimu, glavnom gradu Izraela", rekao je Aškenazi.

On je naveo da je preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim "važan i hrabar korak koji svedoči o dubini odnosa između Izraela i Srbije" i dodala da će to dovesti do "jačanja prijateljstva između dve nacije".

Šef diplomatije Izraela se zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump) i američkoj administraciji na međunarodnom vođstvu i na značajnom diplomatskom iskoraku.

"Američka administracija i dalje vodi značajnim diplomatskim probojima, kako u našim odnosima sa Srbijom i Kosovom, tako i u promociji normalizacije i istorijskog mirovnog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izrael nema boljeg saveznika od Sjedinjenih Država", saopštio je Aškenazi.

Kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su, u Beloj kući 4. septembra, u prisustvu predsednika Trampa, potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Srbija je, prema sporazumu, pristala da prebaci ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su dogovorili uzajamno priznanje.

XS
SM
MD
LG