Dostupni linkovi

SAD: Neprihvatljivo produženje pritvora novinarki RSE u Rusiji


Alsu Kurmaševa u sudnici u Kazanju, Rusija, 2. april 2024.
Alsu Kurmaševa u sudnici u Kazanju, Rusija, 2. april 2024.

Ambasada Sjedinjenih Američih Država (SAD) u Moskvi osudila je je odluku ruskog pravosuđa da novinarki Radija Slobodna Evropa (RSE) Alsu Kurmaševoj (Kurmasheva) produži pritvor.

"Zadiranje Kremlja u slobodu medija je neprihvatljivo", saopštila je 2. aprila ambasadorka SAD u Ruskoj Federaciji Lin Trejsi.

Navela je da su predstavnici američke ambasade bili prisutni na sudu u Kazanju 1. aprila kada je Kurmaševoj pritvor produžen do 5. juna i najavila da će SAD nastaviti da prate slučaj.

Odbijena molba za kućni pritvor

Okružni sud u Kazanju odbio je zahtev advokata Kurmaševe da joj se izrekne kućni pritvor.

Kurmaševa, koja ima američko i rusko državljanstvo, u pritvoru je od 18. oktobra pod optužbom po zakonu o „stranim agentima“ koji Rusija koristi protiv novinara i aktivista civilnog društva.

RSE i američka vlada tvrde da je optužnica protiv Kurmaševe odmazda za njen rad.

Kurmaševa je u Rusiju doputovala zbog porodičnih obaveza gde je zadržana 2. juna dok je čekala povratni let na aerodromu u Kazanju, kada su joj oduzeti pasoši.

Rusija ju je optužila i za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama, za šta je zaprećena maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Još tri novinara RSE u zatvoru

Pored Kurmaševe još jedan američki novinar, Evan Greškovič (Greshkovich), u pritvoru je u Rusiji.

Američka vlada saopštila je da je nezakonito pritvoren i ulaže maksimalne napore za njegovo oslobađanje. Kurmaševu SAD formalno nisu okarakterisale kao ’nezakonito pritvorenu’, uprkos molbama RSE i njene porodice, što bi omogućilo da zvanični Vašington odvoji više sredstava za napore da se oslobodi.

Kurmaševa je uoči sudskog postupka novinarima rekla da fizički nije dobro i da su njeni uslovi u pritvoru veoma loši. Dodala je da dobija minimalnu medicinsku negu.

U februaru su 2023. Kurmaševa je nominovana za Svetsku nagradu za slobodu štampe UNESCO-a.

Osim Kurmaševe, još tri novinara RSE, Andrej Kuznječik, Ihar Losik i Vladislav Jesipenko trenutno su u zatvoru po optužbama u vezi sa svojim radom.

Losik je saradnik beloruskog servisa RSE koji je u decembru 2021. osuđen po nekoliko optužbi 15 godina zatvora.

Kuznečik je urednik beloruskog internet servisa RSE koji je u junu 2022. osuđen na šest godina zatvora po optužbi vlasti Belorusije „za učešće u ekstremističkoj organizaciji“.

Ruski sud na anektiranom Krimu osudio je u februaru 2022. ukrajinsko-ruskog državljanina Jesipenko na šest godina po optužbi za "posedovanje i transport eksploziva".

Organizacije za ljudska prava i RSE pozivaju na oslobađanje svo četvoro novinara.

XS
SM
MD
LG