Dostupni linkovi

Premijer Kosova u izbornim vodama Albanije


Premijer Kosova Aljbin Kurti prilikom glasanja u Tirani na parlamentarnim izborima u Albaniji 25. aprila 2021.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti u nedelju (25. aprila) je službenim vozilom otputovao za Tiranu, u neslužbenu posetu. Budući da ima dvojno državljanstvo, glasao je na izborima u Albaniji, ali podržavajući kandidate svoje političke partije, pokreta Samoopredeljenje, ogranak u Albaniji.

Trojicu kandidata koji su na izborima izašli kao nezavisni, Kurti je podržao i tokom izborne kampanje.

Njegovo glasanje teško da će bitno uticati na same izbore u Albaniji, gde će se rezultati znati za nešto više od jednog dana, a male su verovatnoće da će njegovi kandidati ući u Parlament te države. Međutim, reakcije su brojne.

Šta ne razume izvestiteljka EU?

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon nazvala je "neprihvatljivim" glasanje kosovskog premijera Kurtija na opštim izborima u Albaniji.

"Ne razum šta je ovo. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na uplitanje Srbije ili samog predsednika Aleksandra Vučića, ali s druge strane, kosovski premijer čak glasa u susednoj državi. Neprihvatljivo. Barem za mene", napisala je von Cramon na društvenoj mreži Twitter.

Kakav je odgovor Vlade Kosova?

Portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Përparim Kryeziu) navodi da je Kurti iskoristio svoje demokratsko pravo koje ima od kako je dobio albanski pasoš.

„Za premijera Kurtija, Albanija ima posebno mesto. Njegova uverenja o odnosima između Kosova i Srbije su poznata. A kritike deluju da su zapravo na njegova uverenja, a ne toliko na ono što je uradio juče, budući da je dosta građana sa pravom glasa iz Republike Kosova juče glasalo u Albaniji“, naveo je on.

On je dodao da je Kurti „želeo da glasa kao privatno lice“ ali da mu to nije dozvolio bezbednosni protokol.

Inače, Kurtijevo glasanje na albanskim izborima prokomentarisao je i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, tokom posete Briselu.

On je kazao da se “Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime oni de fakto hoće da kažu da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, da je to jedna te ista zemlja”.

Šta je problematično?

Kosovski analitičar Imer Muškoljaj (Mushkolaj) u izjavi za RSE navodi da ne bi bio problem ukoliko bi Kurti glasao u Albaniji, kao građanin sa albanskim državljanstvom. Međutim, ono što je problematično po njemu jeste da je tamo otišao da glasa kao premijer Kosova, kako bi podržao jednog od nezavisnih kandidata kojeg podržava njegov pokret.

Muškoljaj dodaje da je time Kurti pokazao političku neodgovornost naspram građana Kosova, koji su ga izabrali da radi na Kosovu, a koji se u međuvremenu umešao u izborni proces u Albaniji.

„Mešanje je i sama ideja da je osnovan ogranak pokreta Samoopredeljenje i logično je da je mešanje u proces, uzimajući u obzir da je Albanija nezavisna zemlja, koja ima svoje zakone i Ustav a formiranje ogranka Samoopredeljenja tamo, nije ništa drugo osim mešanje“, dodaje Muškoljaj.

Kurti preuzeo dužnost premijera Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Iako navodi da, zakonski, formiranje partija i ogranaka nije nemoguće, Muškoljaj dodaje da se radi o premijeru jedne nezavisne i suverene države kao što je Kosovo, a ovakav pristup naspram jedne druge nezavisne i suverene države kao što je Albanija, je problematično.

„Učešće na izborima u Albaniji šalje poruku, pre svega, međunarodnoj zajednici da je spreman da učestvuje na izborima u Albaniji. Takođe je poruka i njegovim biračima da nije odustao od ideje od ujedinjenja, bez obzira što to na poslednja dva izborna ciklusa na Kosovu nije uvrstio kao prioritetno pitanje“, dodaje Muškoljaj.

Komentari Prištevaca

Dvojica građana Prištine, sa kojima je razgovarao reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), međutim nemaju dilemu. Potez koji je preduzeo premijer Kurti oni pozdravljaju.

„On (Kurti) je državljanin Albanije. Ja nisam mogao jer nisam državljanin Albanije. On to jeste i ima pravo na tako nešto. Nije to neka druga zemlja, to je naš zemlja. Možda će veoma brzo biti premijer i ovamo i tamo“, smatra Feim Buzaku iz Prištine.

„Volela bih da nije samo Aljbin Kurti glasao, već da su celo Kosovo i Albanija glasali za jednog. To je moja želja“, kaže Fehmi Mema.

Slični primeri sa Zapadnog Balkana

Kurti nije prvi rukovodilac ili političar koji glasa u susednim zemljama.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH glasa i na izborima u Srbiji. A takođe i Dragan Čović, ko je u Domu naroda Parlamenta BiH, glasa u Hrvatskoj.

To im je omogućeno dvojim državljanstvom, kao i svim drugim građanima u BiH koji imaju srbijansko ili hrvatsko državljanstvo, pored bosanskohercegovačkog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG