Dostupni linkovi

Rezultati parlamentarnih izbora u Albaniji za dva dana


Građani Albanije biraju novi parlament
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Građani Albanije biraju novi parlament

U Albaniji su u nedelju 25 aprila zatvorena birališta nakon održanih parlamentarnih izbora, deseti put od početka političkog pluralizma i pada komunizma u zemlji, u vreme pandemije korona virusa i oštrog rivaliteta dve najveće političke partije u zemlji.

Izborne vlasti rekle su da će rezultati parlamentarnih izbora biti objavljeni za dva dana. Izlaznost je bila 48,59 posto.

"Niko ne zna ko je pobedio na izborima, moramo pričekati 48 časova", rekao je državni izborni poverenik Ilirjan Celibashi tokom javnog nastupa, neposredno nakon službenog zatvaranja birališta.

Pozvao je političke stranke da mirno prate trenutnu situaciju jer je, kako je rekao, vrlo važna za sigurnost procesa.

Izlaznost 45,48 posto birača do 18 časova

Na opštim izborima pravo glasa imalo je 3,6 miliona albanskih građana.

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 18:00 glasalo je 45,48 posto birača. Građani su glasali za izbor 140 poslanika u novi parlament i novu vladu koja će voditi zemlju u naredne četiri godine.

Poslednji parlamentarni izbori održani u Albaniji bili su 2017. godine, gde je zabeležena najniža istorijska izlaznost na parlamentarne izbore od 1991. godine, s 46,76% građana koji su učestvovali u ovom procesu.

Lideri zahtevaju odgovornost prilikom brojanja glasova

Predsednik Albanije Ilir Meta pozvao je poverenike i popisivače da ne krše "ovaj veliki izborni proces u ime siromašnih".

"Svi građani bi se trebali opustiti sada, nakon ovog divnog procesa glasanja. Sada je to odgovornost poverenika i popisivača. Neka se niko ne usudi potkopati ovaj veliki izborni proces u ime siromašnih! Nijedan glas se ne može otuđiti! Date ankete imaju samo stranačku pozadinu i vi ćete se s njima zabavljati na kraju postupka. Mir i tišina sada svima vama! "Albanija je pobedila i vrlo brzo otvorit ćemo pregovore o članstvu", piše Meta na Facebooku.

Prema rezultatima izlazne ankete V Top Channel vladajući socijalisti trebali bi pobediti na izborima sa 46,9% glasova. Opoziciona Demokratska stranka trebala bi biti druga sa 43,5% glasova, dok se na trećem mestu predviđa Pokret socijalističke integracije sa 6,9% glasova.

Albanski predsednik Ilir Meta daje svoj glas tokom parlamentarnih izbora u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.
Albanski predsednik Ilir Meta daje svoj glas tokom parlamentarnih izbora u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.

Premijer Albanije, Edi Rama, nakon zatvaranja biračkih mesta rekao je medijima da su "nagađanja, birališta i izlazne ankete" samo predviđanja.

"Želim da vam kažem svima, prije svega socijalistima, da su glasovi u kutiji. Ljudi su govorili i sada to moramo čuti. Dužnost je svakog popisivača i posmatrača da pravilno prebroji glasove uz najveću građansku i pravnu odgovornost. Nagađanja, ankete i izlazne ankete, uprkos tome što su nam ponovo dali vladajuću moć, pripadaju samo predviđanjima pred utakmicu.

"Sada je rezultat boksa, rezultat meča", rekao je Rama i dodao da "Kandidati i čelnici također imaju dužnost: ne pretpostavljati rezultate, već prihvatiti volju birača kada se brojanje završi".

Lider albanske Demokratske stranke Ljuljzim Baša razgovara s medijima nakon što je glasao tokom parlamentarnih izbora, u Tirani, u Albaniji, 25. aprila 2021.
Lider albanske Demokratske stranke Ljuljzim Baša razgovara s medijima nakon što je glasao tokom parlamentarnih izbora, u Tirani, u Albaniji, 25. aprila 2021.

Dva sata nakon zatvaranja glasačkih mesta, oglasio se i lider Demokratske stranke Ljuljzim Baša (Lulzim Basha) koji smatra da su nedjeljni izbori pobeda albanskog naroda.

"Hvala svima koji su odabrali promenu. Ovo je jasna pobeda albanskog naroda i Saveza za promene. Volja naroda je na glasačkim kutijama. Uveren sam da će šalteri i poverenici to odgovorno ispuniti i na kraju ovog procesa Albanija će pobediti ", rekao je Baša.

Američka ambasadorica u Albaniji, Yuri Kim, rekla je da je veliki broj građana izrazio svoju volju na ovim izborima i zatražio od vlasti da osiguraju očuvanje integriteta izbora.

"Kandidati i lideri, takođe, imaju dužnost: ne pretpostavljati rezultate, već prihvatiti volju birača kada se brojanje završi", rekla je u objavi na Twitteru.

U Albaniji ima ukupno 12 regija, uključujući 61 opštinu, podeljenu u 92 zone izborne administracije. Uključene su 383 administrativne jedinice.

Od 7:00 do 19:00 sati širom zemlje bilo je otvoreno 5.199 biračkih mesta.

U Albaniji su ovo bili prvi izbori nakon usvajanja novog Izbornog zakona, gde su se stranke utakmičile s otvorenim listama, a građani su zajedno sa strankom imali priliku glasati za jednog kandidata-poslanika.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.
Glasanje na parlamentarnim izborima u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.

SAD i EU zahtevaju istragu izbornih nepravilnosti

Centralna izborna komisija, ranije tokom dana, rekla je da je zableženo nekoliko incidenata, poput fotografisanja glasačkih listića ili kasnog otvaranja nekih biračkih mesta, ali nije izvestila o ozbiljnim incidentima.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Albaniji, Yuri Kim i ambasador Evropske unije, Luigi Sorca, u izjavi medijima iz grada Drač, pozvali su tužioce Albanije da istraže incidente koji su se dogodili tokom procesa glasanja.

"Znam da je prijavljeno nekoliko incidenata i sada je odgovornost vlasti da nastave istragu. "Kao što znate, pozvali smo tužitelje da prate i istraže ta pitanja do kraja", rekla je ambasador Kim.

Soreca je ponovio istu zabrinutost.

"Glasanje je proteklo dobro i bez problema, s nekim incidentima koji će se istražiti, a u preostalim satima pozivamo građane da glasaju", rekao je ambasador Luigi Soreca.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.
Glasanje na parlamentarnim izborima u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.

Ovi izbori održani su u pandemijsko doba i biračima je naloženo da se pridržavaju mera protiv COVID-19 tokom glasanja. Maske, dezinficijensi i održavanje razdaljine bili su neki od bitnih elemenata, dok su glasači zamoljeni da izbegnu gužvu na biračkim mestima i izvan njih.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.
Glasanje na parlamentarnim izborima u Tirani, Albanija, 25. aprila 2021.

Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, na ovim izborima 107.024 mladih, muškaraca i žena glasaju prvi put. Također, 1.098 građana nije bilo na spiskovima zbog dekriminalizacije, a još 23.000 građana nije imalo priliku glasati, jer su zaraženi korona virusom.

Za dan izbora, policija je rasporedila preko 7.500 osoblja na svim biračkim mjestima i u zonskim izbornim komisijama u zemlji.

Izbori se smatraju prekretnicom za evropske integracije Albanije koja još čeka otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Kritika Kurtiju nakon glasanja na albanskim izborima

Izvjestiteljica za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon nazvala je "neprihvatljivim" glasanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin)na opštim izborima u Albaniji.

Kurti, koji takođe ima albansko državljanstvo, glasao je na parlamentarnim izborima u Albaniji u nedjelju, 25. aprila. Iako Kurti ima albansko državljanstvo, ovo je prvi put da glasa u Albaniji.

"Ne razumijem šta je ovo. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na uplitanje Srbije ili samog predsednika Aleksandra Vučića, ali s druge strane, kosovski premijer čak glasa u susednoj državi. Neprihvatljivo. Barem za mene ", napisala je von Cramon na društvenoj mreži Twitter.

Čak je i Enver Hodžaj (Hoxhaj), vd predsjedavajućeg Demokratske stranke Kosova u opoziciji, kritizirao Kurtija, rekavši da ga "tamošnji članovi stranke više zanimaju nego sudbina sugrađana".

Kurtijeva stranka Pokret Samoopredeljenja izlazi na izbore u Albaniji sa tri kandidata koja su registrovana kao nezavisni. Premijer Kosova je putem objave na Facebooku rekao da je "glasanje građanska dužnost za one koji vole demokratiju".

Ko vodi glavnu bitku?

U Albaniji postoji 46 registriranih političkih subjekata, spojenih u 13 stranaka s koalicijama, koje su se nadmetale za vodstvo države, međutim, zemlja ima dvije glavne političke snage koje su je vodile od pada komunizma.

Glavnu bitku na izborima vode Socijalistička partija premijera Edija Rame i opoziciona Demokratska stranka Ljuljzima Baše, partija desnog centra.

Ljuljzim Baša i Edi Rama na predizbornim skupovima, april 2021.
Ljuljzim Baša i Edi Rama na predizbornim skupovima, april 2021.

Socijalisti žele treći mandat na čelu vlade, a Rama, uz uspeh u borbi protiv pandemije, obećava i saniranje posledica razornog zemljotresa iz novembra 2019. godine u kojem je poginulo više od 50 ljudi.

Albanija je 2020. godine zbog pandemije zabeležila pad bruto domaćeg proizvoda od 3,31 odsto, koji se nadovezao na veliku materijalnu štetu izazvanu zemljotresom.

Lider Demokratske stranke Baša redovno optužuje vladu za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom.

Baša obećava niže poreze, više plate i veću finansijsku podršku ugroženima.

Važan akter u zemlji je i stranka Socijalistički pokret za integraciju (SMI), koju vodi Monika Kryemadhi. Ova stranka je tradicionalno bila malo zastupljena u skupštini, ali je igrala ulogu u izgradnji vlade putem postizbornih koalicija.

O mogućim ostavkama

Problem u Albaniji su i česti sukobi pristalica vlasti i opozicije koji su kulminirali ove nedelje. Dvadeset prvog aprila je ubijen pristalica Raminih socijalista, a policija je navela da se zločin dogodio tokom svađe pristalica suprotstavljenih stranaka.

Rama je ranije rekao da će socijalisti osvojiti između 74 i 78 poslaničkih mandata, što bi im omogućilo da nastave samostalno da vladaju.

On je naveo da neće formirati koalicije sa drugim strankama ako socijalisti ne osvoje 71 mandat i dodaje da će "ostaviti teret drugima", što se tumači kao najava povlačenja sa čela stranke u slučaju izbornog neuspeha.

Baša se nije izjasnio da li će podneti ostavku ako njegova stranka ne pobedi na izborima.

Predsednik Albanije Iljir Meta postao je žestok protivnik vlade i optužuje Ramu da upravlja "kleptokratskim režimom", da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odlaže integraciju zemlje u EU i da koncentriše svu vlast u svojim rukama.

Meta je rekao da će podneti ostavku ako Ramini socijalisti "na demokratski način" osvoje apsolutnu većinu poslanika.

Održavanje izbora ključno za evrointegracije

Održavanje izbora u skladu s međunarodnim standardima EU je postavila kao uslov za otvaranje pregovora o članstvu sa Albanijom.

Brisel je 2020. godine dao zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji za otvaranje pristupnih pregovora, ali datum prve međuvladine konferencije još nije određen.

Šef Delegacije EU u Tirani Luigi Soreca rekao je da su izbori 25. aprila ključni za naredni korak na albanskom putu ka članstvu u Uniji.

Opozicija se žalila jer su Albanci koji žive u Grčkoj i Severnoj Makedoniji faktički isključeni iz izbornog procesa pošto bi morali da provedu dve nedelje u karantinu po ulasku u zemlju.

Uprkos političkim skupovima širom zemlje tokom kampanje, Albanija prethodnih nedelja prijavljuje znatan pad broja novih infekcija korona virusom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG