Dostupni linkovi

Ruska zatvorska služba kaže da je opozicionar Aleksej Navaljni pronađen mrtav


Rusi opozicioni lider Aleksej Navaljni iza stakla u kavezu prilikom saslušanja na sudu u Moskvi, 20. februar 2021.
Rusi opozicioni lider Aleksej Navaljni iza stakla u kavezu prilikom saslušanja na sudu u Moskvi, 20. februar 2021.

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pronađen je mrtav, javljaju ruski mediji koji se pozivaju na Federalnu zatvorsku službu, dok širom svijeta zvaničnici pozivaju na rusku "odgovornost" zbog njegove smrti.

Ruska državna informativna agencija ITAR-TASS je javila da je Navaljni, koji je imao 47 godina, umro u zatvoru.

Agencija prenosi da je odjeljenje ruske Savezne službe za upravljanje kaznenim sistemom (FSIN) prijavilo smrt Navaljnog u kazneničkoj koloniji u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, na zapadu Sibira.

"Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji br. 3, osuđenik Navaljni A.A. se nakon šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svijest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći", navodi se u saopštenju FSIN, čije tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Dodaju da su "urađene sve potrebne mjere reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate".

"Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", zaključuje se u saopštenju.

Regionalni Istražni komitet je započeo istragu smrti ruskog opozicionara, objavilo je ovo tijelo na Telegramu.

Ruski prodržavni kanal RT je prenio da je uzrok smrti krvni ugrušak, za šta nema zvanične potvrde.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, navela je na društvenoj mreži X da još nemaju potvrdu o njegovoj smrti, te da se advokat ruskog političara uputio ka koloniji.

Kako navodi servis Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku, njegov advokat Leonid Solovjov odbio je da komentariše vijest. On je pojasnio da je bio sa zatvorenikom u srijedu, prije dva dana, i da je tada s njim sve bilo u redu.

Ruska državna agencija TASS je citirala portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, koji je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obavješten o smrti Navaljnog, ali da još nema zvaničnu informaciju o uzroku smrti.

Snimak koji je navodno napravljen dan ranije, 15. februara, prikazuje Navaljnog tokom obraćanja sudu, u kojem izgleda zdravo i raspoloženo.

Posljednje pojavljivanje Navaljnog pred sudom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Supruga Navaljnog: Ne znam da li vjerovati vijestima

Julija Navaljnaja, supruga Alekseja Navaljnog, obratila se na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, ali nije mogla da potvrdi informaciju o njegovoj smrti, te je rekla da "ne zna da li bi trebalo vjerovati užasnim vijestima koje smo dobili".

Ona je istakla da se radi o vijestima iz zvaničnih medija, ali da su oni u situaciji da "ne mogu vjerovati Putinu i njegovim vlastima, jer oni konstantno lažu".

"Ali, ako je to istina, voljela bih da Putin i njegovo osoblje, svi oko njega, njegovi prijatelji, znaju da će biti kažnjeni za ono što su učinili mojoj porodici, mom mužu. Biće izvedeni pred lice pravde", poručila ja Navaljnaja.

Izrazila je želju da se cijela međunarodna zajednica zajedno bori "protiv ovog užasnog režima u Rusiji".

"Ovaj režim i Putin bi trebali lično da odgovaraju za sva nedjela koja su počinili u našoj zemlji prethodnih godina", zaključila je supruga ruskog opozicionara.

'Rusija mora da odgovori na pitanja'

Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu je rekao da je "ožalošćen i uznemiren" izvještajima o smrti Navaljnog.

"Potrebno je da se ustanove činjenice, i Rusija mora da odgovori na sva ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti", kazao je on.

Predsjednik SAD, Džo Bajden (Joe Biden) je izjavio u Bijeloj kući da je "Putin odgovoran za smrt Navaljnog", te da razmatra dalje korake nakon smrti opozicionara.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken je na marginama konferencije u Minhenu rekao da je Rusija "odgovorna" za smrt Navaljnog, prenosi agencija AFP.

"Njegova smrt u ruskom zatvoru, ta fiksacija i strah od jednog čovjeka, samo naglašava slabost i trulež u srcu sistema koji je Putin izgradio", kazao je Blinken.

Britanski premijer Riši (Rishi) Sunak nazvao je incident ogromnom tragedijom.

"Kao najvatreniji branilac ruske demokratije, Aleksej Navaljni je tokom svog života pokazao nevjerovatnu hrabrost", rekao je Sunak u objavi na društvenoj mreži X.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je kazao da je Navaljni "za svoju hrabrost platio životom", dok je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) napisao na mreži X da "smrt [Navaljnog] u kažnjeničkoj koloniji nas podsjeća na realnost režima Vladimira Putina".

Predsjednik Evropskog vijeća, Šarl Mišel (Charles Michel) je poručio da smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina za jedinog odgovornog za smrt Navaljnog, a od njega se oprostila i predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen (Von der Leyen).

U zajedničkom saopštenju, Fon der Lejen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) su izjavili da se Putin i njegovi prijatelji ne plaše ničega više od ljudi koji se zalažu za njihova prava i otvoreno govore.

V.d. predsjednika RSE: Svijet je mračnije mjesto bez Navaljnog

V.d. predsjednika Radija Slobodna Evropa, Stiven Kapus (Stephen Capus), oglasio se saopštenjem povodom izvještaja o smrti Alekseja Navaljnog.

"Svijet je danas mračnije mjesto bez svjetla Alekseja Navaljnog, koji se borio za demokratske vrijednosti, posebno za pravo Rusa da se slobodno izraze bez straha – vrijednosti koje RFE/RL zagovara već više od sedam decenija", navodi se u pisanoj izjavi.

"U čast Alekseju, nastavićemo da se borimo sa ruskim dezinformacijama i da donosimo pošteno, nezavisno novinarstvo ruskom narodu", izjavio je Kapus.

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, kaže da pretpostavlja da je Navaljni ubijen, te da je ruski predsjednik odgovoran.

"Za mene je očigledno: ubijen je. Kao druge hiljade koje su mučene do smrti zbog jedne osobe", rekao je Zelenski, preko prevodioca, tokom sastanka sa njemačkim kancelarom.

Litvanska premijerka, Ingrida Simonite (Simonyte), je rekla za RFE/RL tokom Minhenske bezbjednosne konferencije u Njemačkoj da je "veoma komplikovano potvrditi vijest obzirom da dolazi iz zemlje kao što je Rusija".

"Ako biste me pitali da li sam iznenađena ako je to istina, naravno da nije, nažalost, jer znamo da je režim u Kremlju ubilački režim, u suštini, koji bi napadao one za koje smatra da su mu neprijatelji, ljude koji imaju drugačija mišljenja o razvoju Rusije i njihovim odnosima sa ostatkom svijeta", kazala je Simonite.

Tri godine zatvora i 26 boravaka u samici

Navaljni je 6. februara smješten u samicu iz nepoznatih razloga, navela je tada njegova portparolka.

To je bio 26. put da je ruski opozicionar smješten u samicu otkad je zatvoren, prije više od tri godine.

Navaljni je zamalo preminuo od trovanja nervnim otrovom 2020, za šta krivi ruske bezbjednosne operativce koji, kako on kaže, djeluju po Putinovom nalogu.

Priveden je 17. januara 2021. na moskovskom aerodromu po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen od tog napada.

Tada je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog otpusta, tokom oporavka u inostranstvu. Kremlj je demantovao da je na bilo koji način umiješan u trovanje Navaljnog.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog nepoštovanja suda i pronevjere. Tu optužbu on i njegove pristalice više su puta odbacili kao politički motivisanu.

Kasnije su njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža regionalnih kancelarija proglašeni "ekstremističkim" organizacijama i zabranjeno im je djelovanje nakon njegovog hapšenja. Nakon toga uslijedila je još jedna istraga protiv njega zbog optužbi za ekstremizam.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

U avgustu prošle godine sud mu je produžio zatvorsku kaznu na 19 godina i poslao ga u ustanovu sa strožim "posebnim režimom".

Navaljni je prošlog mjeseca poslat u zatvor Polarni vuk koji je, kako se smatra, među najstrožim u ruskom zatvorskom sistemu.

U svom posljednjem obraćanju iz zatvora, 1. februara, Navaljni je pozvao na proteste protiv Vladimira Putina, za vrijeme predsjedničkih izbora zakazanih za sljedeći mjesec.

XS
SM
MD
LG