Dostupni linkovi

Supruga zabrinuta za zdravlje Navaljnog, 'on teško govori'


Aleksej Navaljni na ročištu u februaru, Moskva

Supruga pritvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kaže da je sve više zabrinuta za njegovo zdravlje otkako u zatvoru štrajkuje glađu.

Julija Navaljnaja rekla je u objavi na Instagramu da je kritičara Kremlja posjetila u zatvoru 13. aprila u kojem služi 2,5 godine zbog osuđujuće presude za malverzacije, koje se smatraju politički motivisanim.

Ona je rekla da su njih dvoje razgovarali telefonom i mogli su se vidjeti kroz staklenu pregradu što je nazvala "najbolji datum mog života".

"Jednako je veseo i zabavan. Ali teško govori i, s vremena na vrijeme, spusti slušalicu i legne na stol da se odmori", napisala je u objavi, napominjući da je smršao na 76 kilograma, 17 kilograma manje otkako je smješten u zloglasnu kaznenu koloniju br. 2, udaljenu od Moskve oko 100 kilometara.

"Znam da neće odustati... Ali nakon posjete Alekseju, i sam više zabrinuta", dodala je.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. po dolasku iz Njemačke u kojoj se liječio od trovanja u Sibiru onim što su evropske laboratorije definisale kao nervni agens novičok. On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio trovanje, što Kremlj negira.

U februaru je moskovski sud presudio da je, dok je bio u Njemačkoj, Navaljni prekršio uslove uvjetnog otpusta u starom predmetu pronevjere za koji se smatra da je politički motivisan.

Njegova uslovna kazna od 1,5 godine preinačena je u zatvorsku, iako je sud rekao da će izdržati kraću kaznu s obzirom na vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Navaljni se nedavno požalio na bolove u leđima i utrnulost ruku i nogu, te optužio vlasti da mu uskraćuju pristup adekvatnom liječenju.

Julija je rekla da zatvor i dalje odbija dozvoliti da njenog supruga pregleda nezavisni ljekar, iako ruski zakon predviđa takvu vrstu njege.

"Ovo je potpuno legalno pravo za bilo koju osobu - pravo na posjetu ljekaru. Nikad nisam vidjela kožu omotanu tako čvrsto oko lobanje kao što je njegova sada", rekla je opisujući posljedice bolesti i gubitak težine kod Navaljnog.

Ranije tog dana, Navaljni je rekao da je podigao tužbu protiv uprave zatvora jer mu nije dozvolila da čita Kur'an.

Navaljni je na Instagramu 13. aprila napisao da je mu sveta knjiga muslimana i ostale knjige koje je sa sobom donio u zatvor početkom marta uskraćene, jer su stražari rekli da im trebaju tri mjeseca da provjere sve njegove knjige - uključujući Kur'an - u slučaju da se spominju kakve ekstremističke ideje.

"Problem je što mi nisu dali moj Kur'an. Kad su me zatvorili, sastavio sam listu zadataka kako bih se popravio dok sam u zatvoru. Jedna od takvih tačaka je duboko proučavanje i razumijevanje Kur'ana i sljedbenika Poslanika [Muhameda]... Shvatio sam da moj kršćanski razvoj takođe zahtijeva proučavanje i Kura'na", napisao je Navaljni u objavi.

Navaljnijeva izjava uslijedila je prvog dana svetog mjeseca ramazana, tokom kojeg se muslimani suzdržavaju od jela, pića i seksa od zore do zalaska sunca.

Oko deset posto ruske populacije koja broji 144 miliona stanovnika su muslimani ili su pripadnici islamske kulture.

XS
SM
MD
LG