Dostupni linkovi

Albanija proslavlja vek nezavisnosti


Učenici srednje škole na Kosovu formirali broj 100 povodom veka nezavisnosti Albanije
Učenici srednje škole na Kosovu formirali broj 100 povodom veka nezavisnosti Albanije
Albanci u sredu obeležavaju stogodišnjicu nezavisnosti Albanije i Dan zastave.
Centralna manifestacija proslave održaće se u Valoni gde je pre sto godina tadašnji lider Ismail Qemajli proglasio nezavisnost albanske države i istovremeno podigao albansku nacionalnu zastavu sa dvoglavim orlom.

Povodom obeležavanja ovog dana, u Valoni su se okupili albanski lideri iz regiona, odnosno Albanije, Kosova, Makedonije kao i Albanci iz dijaspore.

Američki predsednik Barack Obama na ovaj dan je podsetio da je veza SAD sa Albanijom snažna i održiva.

„Naše dve zemlje imaju jake veze koje su počele dolaskom prvih albanskih emigranata u SAD. Ova veza dodatno ojačala odlučujućom intervencijom predsednika Wilsona na Konferenciji mira u Parizu 1919. i nastavila je da se razvija tokom poslednje dve decenije nakon uspostavljanja demokratije u Republici Albaniji“, kaže se u Obaminoj čestitci.

Danas, nakon jednog veka nezavisnosti, aktuelni albanski lideri izražavaju žaljenje zbog podele i nemogućnosti ujedinjenja albanskih teritorija.

„Vek koji je iza nas, je vek kada je u Valoni proglašena nezavisnost Albanije, nepravdeno razdvojivši dve trećine naših teritorija. Danas, zahvaljujući Bogu i našem oružju, osećamo se slobodnim, slavimo zajedno, sigurni u našu budućnost. Danas, bez obzira na to šta smo preživeli, imamo motiva da budemo ponosni jedni na druge, sa našim teritorijama, našom zastavom, verujući u budućnost“, kazao je nekoliko dana ranije u Skoplju albanski premijer, Sali Berisha.

Formiranje dveju nezavisnih država, Albanije i Kosova, za kosovskog premijera Hashima Thaçija, nije dobro rešenje, ali je realnost.

Kosovo je dalo doprinos u borbi za nezavisnost Albanije, sa ustankom koji je vodio Hasan Prishtina, dok su mnoga druga mesta ostala van Albanije. Danas ima onih koji nam kažu da imamo dve države. Mi nismo napravili dve države svojevoljno. Ovo je realnost. Ali, mnogo bi bolje živeli u jednoj jedinoj državi unutar evropske porodice”, kazao je Thaçi.

Pored Valone i Tirane, i Kosovo slavi dan nezavisnosti Albanije. Ovog neradnog dana, u mnogim gradovima se održava niz kulturno-zabavnih događaja.
XS
SM
MD
LG