Dostupni linkovi

Ignorisanjem albanske proslave Skoplje pokazalo neodgovornost


Premijeri Albanije i Kosova, Salji Beriša i Hašim Tači, na proslavi u Skoplju, 25. novembar 2012.
Premijeri Albanije i Kosova, Salji Beriša i Hašim Tači, na proslavi u Skoplju, 25. novembar 2012.
Neodgovorno je ponašanje makedonskih predstavnika u vladi, koji nisu prisustvovali proslavi 100-godišnjice albanske nezavisnosti, komentarišu eksperti. Time su pokazali nepoštovanje prema sugrađanima iz druge etničke zajednice, prema premijerima Albanije i Kosova koji su bili prisutni na proslavi i propustili su šansu da doprinesu suživotu.

Analitičar Albert Musliu kaže da se u Makedoniji na žalost sve podređuje dnevnoj politici, pa se tako propušta šansa za dobar gest i da se u ovakvim prilikama prevaziđu dnevnopolitičke tenzije i nesuglasice. Neprisustvo makedonskih predstavnika na proslavi ne može se tumačiti kao neinformisanost, smatra Musliu.

"Mislim da se najviše može smatrati kao neodgovornost i ponašanje koje se ne može popraviti, jer su ovakvi trenuci retki, ovakva proslava se događa jednom u sto godina", ističe Musliu.

Albanci na ulicama Skoplja slavili su Dan zastave i 100. godina od albanske nezavisnosti, 25. novembar 2012.
Albanci na ulicama Skoplja slavili su Dan zastave i 100. godina od albanske nezavisnosti, 25. novembar 2012.
Premijer Nikola Gruevski nije prisustvovao jer je, kako je bilo najavljeno, baš na dan proslave trebalo je da otputuje u SAD, u lov na investicije. Ali samo premijer ne čini vladu, cela vlada vodi državu, u njoj ima dvadesetak ministara, vicepremijera koji ga menjaju kad je odsutan. Nije se oglasio niti kabinet predsednika države, kaže Vlado Dimovski iz Centra za međuetničku toleranciju.

"Jednostavno, to je ignorisanje, što smatram da je loša stvar. Možda ne bi smetalo kada bi se uputila jedna čestitka ili kad bi se prisustvovalo proslavi. Na kraju krajeva, imamo primera kada su makedonski funkcioneri prisustvovali na proslavi kod Albanaca, gde se govorilo samo na albanskom jeziku", navodi Dimovski.

Dimovski kaže da se proslava trebala iskoristiti i da bi se pokazala dobra volja za poštovanje drugog.

"Mislim da su možda i namerne provokacije od strane koalicionog partnera. Mora se pokazati dobra volja da se na kraju krajeva poštuje susedna država", ocenjuje on.

Musliu smatra da se neodgovorno ponašanje političara reflektuje i na građane.

"Ovakvo neodgovorno ponašanje, neuključivanje i nemanje razumevanja za drugu stranu, uvek mogu iskoristiti elementi koji nisu za suživot za neke svoje ciljeve".

Na proslavi u Skoplju osim premijera Albanije i Kosova, prisustvovali su i članovi vlade iz Demokratske unije za integraciju, albanskog partnera u vladi Makedonije.
XS
SM
MD
LG