Dostupni linkovi

Albanske stranke vjeruju da će zaštiti Valdanos i Solanu


Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore

Mogu li albanske manjinske stranke koji učestvuju u novoj Vladi Crne Gore zaštiti Valdanos i Solanu - pitanje je koje se nameće nakon što je objelodanjeno da je to bio jedan od uslova za njihov ulazak u Vladu.

Iako su na izborima 16. oktobra albanske manjinske liste osvojile mandat manje nego na parlamentarnim izborima 2012. godine, ponovo su u koalicionoj Vladi sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Osim jednog ministarstva, od DPS su dobili i pozitivan odgovor na nekoliko zahtjeva, među kojima su javnosti posebno zanimljivi oni koji se odnose na pitanja statusa uvale Valdanos i ulcinjske Solane.

Šta je dogovoreno, da li su i koji zahtjevi oročeni i šta će se dogoditi ako sporazum ne bude ispoštovan?

Nakon oktobarskih izbora pojedini analitičari ocijenili su da je upravo DPS uspjela da uđe u biračko tijelo albanskih partija što je, kako smatraju, dovelo do epiloga da umjesto dva, u novom sazivu albanske partije imaju samo jedno poslaničko mjesto.

Taj politički gubitak, međutim čini se da su uspjeli da nadoknade u pregovorima o novoj Vladi u kojima im je uspjelo da od DPS dobiju zeleno svijetlo na gotovo sve zahtjeve od kojih se ključni, između ostalog odnose na osnivanje opštine Tuzi, vraćanje oduzete imovine u Valdanosu kao i zaštite Solane od gradnje smještajnih i stambenih kapaciteta.

„Dakle radi se o zaštiti Solane kao jednog vrlo vrijednog prostora, zaštiti Valdanosa i usvajanju posebnog urbanističkog plana za opštinu Ulcinj po kojem će znači biti obezbijeđena zabrana ovakve gradnje. Što se rokova tiče, neke stvari se moraju raditi u kontinuitetu i stalno, no postoje i dati rokovi kao što je slučaj za Valdanos gdje smo tražili zabranu gradnje i povlačenje linije morskog dobra i vraćanje maslinjaka vlasnicima i što smo oročili na kraj maja, početak juna naredne godine“, kaže za Radio Slobodna Evropa predsjednik “Force” Nazif Cungu.

Za potpis na koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista konsultovali su se sa, kako ističu, međunarodnim adresama ali nijesu tražili neke posebne savjete i garancije.

Kako kaže Cungu, ovoga puta vjeruju da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni:

„Za neke posebne međunarodne konsultacije nije ni bilo potrebe budući da mi vidimo spremnost kod DPS da se ispoštuju ove tačke koje smo mi već duže vremena tražili. Mislim da smo na dobrom putu da ovoga puta to realizujemo.“

Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu je uoči izbora izjavio da će koalicija “Albanci odlučno” biti dio Vlade “samo ako međunarodna zajednica bude posrednik u zaključivanju koalicionog sporazuma”.

Takav zahtjev došao je nakon prethodnih iskustava kada su albanske partije za učešće u ranijim vladama tražile ispunjenje gotovo istih zahtjeva, što se, međutim do danas nije dogodilo.

Ako bude izgovora i nepoštovanja sporazuma mi smo spremni da otkažemo podršku ovoj vladi: Genci Nimanbegu
Ako bude izgovora i nepoštovanja sporazuma mi smo spremni da otkažemo podršku ovoj vladi: Genci Nimanbegu


Ako DPS sada ne ispuni obećano, dalji potezi liste "Albanci odlučno" biće vrlo jasni, kaže nam Genci Nimanbegu:

„Mi imamo jasan stav da se koalicioni sporazum mora redovno vremenski analizirati, njegovo ispunjavanje i slično. Ako bude izgovora i nepoštovanja sporazuma mi smo spremni da otkažemo podršku ovoj vladi.“

Zanimljivo je da je DPS sada pristala na zahtjeve albanskih partija o zabrani gradnje na Valdanosu i Solani iako je svih ovih godina insistirala na valorizaciji tih područja kroz gradnju luksuznih turističkih kompleksa i apartmanskih naselja.

Za Dritana Abazovića iz Građanskog pokreta URA to je pokazatelj da je DPS politički očajna i pristaje na sve da bi sačuvala poljuljanu vlast.

Abazović sumnja da će se DPS držati do kraja onoga što je dogovoreno sa albanskim partijama:

„Jasno je da kada je DPS u pitanju ne možemo da govorimo o političkom subjektu koji drži riječ, koji je principijelan i koji stoji na svojim načelima. Oni su u prethodnih 27 godina prošli brojne kameleonske transformacije i ne bi me čudilo da sada , iako su zagovarali gradnju i na Valdanosu i na Solani, od toga odustanu zbog krajnje ličnih interesa, makar u ovom trenutku kada osjećaju da su koliko toliko ugroženi.“

Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka podsjeća da su albanske partije ostvarile loš rezultat na minulim izborima i dodaje da je sporazum o koalicionoj vlasti sa DPS samo način da njihovi predstavnici održe postojeće funkcije u toj opštini.

Niko od njih, kaže Canka ne vjeruje da će dogovoreni sporazum biti i realizovan:

Isti zahtjevi kao i 2015. godine: Mustafa Canka
Isti zahtjevi kao i 2015. godine: Mustafa Canka


„Tako oslabljeni imali su oslabljenu pregovaračku poziciju za pregovore, a uz to ih DPS drži na vlasti u Ulcinju i to je čelnicima koalicije 'Albanci odlučno' važnije od funkcija na državnom nivou. Indikativno je svakako da se niti jedan zarez iz sporazuma koji je 2015. godine sa DPS potpisala tadašnja Forca nije realizovao. Riječ je o istim zahtjevima sa, i tada kao i sada, jasno istaknutim rokovima. Uvjeren sam da i oni koji su potpisali ove sporazume ne vjeruju da će se oni realizovati, imajući u vidu dosadašnja iskustva sa takvim sporazumima još od 1997. godine.“

Podsjetimo, koalicija "Albanci odlučno" u novoj Vladi premijera Duška Markovića dobila je funkciju ministra za ljudska i manjinska prava, koju će u narednom četvorogodišnjem periodu obavljati jedan od lidera te koalicije Mehmet Zenka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG