Dostupni linkovi

Bez zaštite Solane nema pregovora o životnoj sredini


Područje Solane
Područje Solane

Ako je kojim slučajem do sada nijesu najbolje razumijeli ili shvatili ozbiljno, nakon posljednje izjave njemačke ambasadorke o zaštiti Solane, u Vladi i nadležnom ministarstvu dobili su jasan stav predstavnice najjače članice EU da Crna Gora neće otvoriti poglavlje 27 o životnoj sredini ukoliko ne zaštiti Solanu po važećim međunarodnim standardima i propisima.

Kakve su reakcije u Podgorici i da li će ovo eksplicitno upozorenje prenuti nadležne u Vladi i resornom ministarstvu?

Njemačka abmasadorka je do sada najjasnije upozorenje o potrebi zaštite Solane saopštila na konferenciji na kojoj je osnovano društvo za zaštitu Solane koje nosi ime dr Martina Šnajdera, njemačkog biologa i ornitologa koji je posljednje godine svog života posvetio istraživanju i zaštiti tog prodručja:

"Bez zaštite Solane Crna Gora neće otvoriti poglavlje 27 u pregovorima sa EU, bilo bi kontradiktorno. Ministarstvo je obećalo da će tražiti Ramsar status, još to nijesu uradili. Sada kažu iz ekonomskih razloga, ali to nema nikakve veze. Čak ni vlasništvo nema nikakve veze sa zaštitom Solane, koja mora biti zaštićena jer je jedinstveno područje, ne samo u Evropi, nego i svijetu. Ne razumijem ponašanje Vlade i ministarstva", kazala je njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Elizabet Štajnaker.

Ranije je dogovoreno da Vlada proglasi Solanu Emerald staništem najkasnije do juna 2015. godine i da je nominuje za Ramsar područje najkasnije do tog datuma. No, prošao je i krajnji rok za slanje prijava, a to je bio početak 2016.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma nijesmo mogli dobiti komentar ni povodom upozorenja ambasadorke Štajnaker, niti odgovor zašto su propustili sve rokove za nominaciju Solane za Ramsar područje.

Solana nekad
Solana nekad

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber kaže za naš program da vlast u Podgorici treba ozbiljnije da shvati upozorenja koja dolaze od ambasadorke najjače članice EU:

"Jeste pomalo neobično da se uđe u jednu tako snažnu izjavu i takav konflikt oko poglavlja o zaštiti okoliša i vjerovatno u crnogorskoj vlasti do sada nijesu za ozbiljno uzimali tu temu, ali upravo zbog toga ja mislim da ta snažna izjava njemačke ambasadorke pokazuje da se sada igra ozbiljno i da se ta tema uzima dosta ozbiljno, pogotovo zbog toga što se u cijeli slučaj Solane miješaju i neke druge teme kao što je jedna od ključnih u pregovaračkom procesu sa Crnom Gorom, a to je vladavina prava", komentariše Veber.

Džemal Perović iz organizacije Mogul, članice koalicije 27 ekoloških NVO iz Crne Gore koje će pratiti cijeli tok pregovora u poglavlju o životnoj sredini, kaže da je međunarodni pritisak jedina nada za Solanu u ovom trenutku:

"Pošto nemamo za šta drugo da se hvatamo, evo onda da se uhvatimo za pritisak međunarodne javnosti i za pregovaračko poglavlje 27. Nadamo se da će se nešto promijeniti u tom pravcu jer vjerujemo da koliko god se Crnoj Gori gledalo kroz prste u nekim drugim pregovaračkim poglavljima, u ovome neće jer Solana nije samo crnogorska vrijednost ili evropska nego je svjetska prirodna vrijednost i traži zaštitu", nvodi Perović.

Područje ulcinjske Solane spada u red najvrijednijih ekološko-turističkih resursa Crne Gore. Najznačajnije je stanište na seobi, zimovanju, gniježđenju i lokallitet za ishranu ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Na Solani je registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se stotine i hiljade vodenih ptica ovdje zaustavlja radi odmora i prehrane.

Inače, sunovrat ulcinjske Solane počinje 2005. godine kada je tamošnje postrojenje za proizvodnju soli preuzeo Veselin Barović, biznismen i blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića.

On je tada kupio većinski paket za oko 800.000 eura. U međuvremenu, fabrika je izgubila čak i koncesiju za korišćenje morske vode, a nakon toga otišla u stečaj, što je bio rezultat sistematskog uništavanja ovog preduzeća kroz štetne poslovne poteze i zaduživanje kreditima.

Za to vrijeme, Barović je pokušao da Solanu sa zemljštem proda za čak 250 miliona eura, računajući na investitore koji bi željeli da grade na ovom zemljištu koje se smatra nacionalnim blagom ,ali i lokalitetom od velikog međunarodnog značaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG