Dostupni linkovi

Potpredsjednik Skupštine: Imamo pravo da ističemo albansku zastavu u Crnoj Gori


Zastava Albanije
Zastava Albanije

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu izjavio je da Albanci imaju pravo da ističu albansku zastavu u Crnoj Gori i dodao da će sa predstavnicima albanskih partija obaviti konsultacije nakon što je Ministarstvo kulture najavilo da će podnijeti krivičnu prijavu zbog isticanja zastave Albanije na manifestaciji na rijeci Cijevna.

On je za Radio Crne Gore rekao da je neprijatno iznenađen informacijom da će Ministarstvo kulture podnijeti prijavu protiv organizatora skupa na Cijevni, tokom kojeg je isticana zastava Albanije bez državne zastave Crne Gore, kao i da imaju pravo da ističu zastavu.

Nimanbegu je naveo da su Albanci autohotni na teritoriji Crne Gore i da po Ustavu imaju pravo na isticanje svojih nacionalnih simbola.

"Neprijatno sam iznenađen, Ministarstvo kulture i zaposleni u njemu apsolutno moraju znati da mi kao narod u Crnoj Gori, Albanci, koji žive autohtoni na svojim područjima, da imamo naš nacionalni simbol, da po Ustavu imamo pravo na slobodnu upotrebu, a sve drugo po mom mišljenju je samo iniciranje svađa sa našim narodom", rekao je on.

Nimanbegu je rekao da će o najavljenoj prijavi razgovarati sa predstavnicima ostalih albanskih partija.

"Da vidimo adekvatan način reagovanja", izjavio je on.

Crnogorsko Ministarstvo kulture saopštilo je da će podnijeti prijavu protiv organizatora skupa na rijeci Cijevni, tokom kojeg je zastava Albanije istaknuta bez državne zastave Crne Gore.

Podrška Tirane Albancima u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

XS
SM
MD
LG