Dostupni linkovi

Al Kaida preuzima primat među sirijskim pobunjenicima


Alepo
Alepo

David Patrikarakos (priredio: Dragan Štavljanin)

Ishod žestokih borbi u najvećem sirijskom gradu Alepu, u kojima pobunjeničke snage pokušavaju da probiju opsadu Asadovih snaga, potpomognutih Rusijom i Iranom, može odlučiti sudbinu celog rata.

U međuvremenu, nakon svakog prekršenog primirja, jača pozicija Al Kaidinih grupacija kao okosnice pobunjenika.

Sirijski rat koliko je brutalan i sadistički toliko je i zbunjujući. Na jednoj strani je Bašar el Asad, diktator koga podržava Iran i Rusija, Hezbolah i šiitske grupe iz Iraka, ostaci sirijske armije i kurdske frakcije.

Protiv njega se bore šarolike pobunjeničke grupe, uključujući ekstremističku “Islamsku državu Iraka i Levanta (IDIL)”, Al Kaidu, kao i umerena opozicija. Veoma je teško shvatiti ovu komplikovanu situaciju. Međutim, sasvim je jasno da ofanziva pobunjenika kod najvećeg grada Alepa u cilju probijanja blokade vladinih snaga može da preokrene smer čitavog rata.

Okruženi pobunjenici, koji drže centar grada, kao i ostale opozicione grupacije koje kontrolišu zapadni deo Alepa, pokušali su prošlog vikenda da povežu svoje borbene položaje. Međutim, sirijske snage su uzvratile uz pomoć ruskih vazdušnih udara.

Sudbina sirijske revolucije se nesumnjivo sada lomi. Kako ističe za RSE Kajl (Kyle) Orton, istraživač iz “Henry Jackson Society”, Alepo je poslednji veliki urbani centar koga drži umerene pobunjeničke snage. Stoga je i za političko rešenje u zemlji veoma važno da očuvaju kontrolu nad njim. Asad, uz pomoć Rusije i Irana, drastično je smanjio pretnju od opozicije. Stoga smatra da bi zauzimanje Alepa definitivno ugušilo pobunu.

Izvlačenje ranjenih ispod ruševina u Alepu
Izvlačenje ranjenih ispod ruševina u Alepu

“Ukratko, tok čitavog rata zavisi od sudbine Alepa”, smatra Orton.

Ukoliko pak pobunjenici uspeju da probiju opsadu, to bi bio ozbiljan strateški udar za prorežimsku koaliciju.“Asadove snage drže severozapadna područja Sirije sa relativno ograničenim linijama snabdevanja kroz Hamu i južni deo Alepa”, kaže Orton.

Ako opozicione snage prošire svoju kontrolu u provinciji Idlim i jugoistočnom delu Alepa na ceo ovaj grad, onda će Asadova uporišta na severu zemlje biti ozbiljno ugrožena, a samit tim nestaće i prilika da u potpunosti uguši pobunu.

“Detoksikacija” islamskog imena

Međutim, situaciju komplikuje to što su ključne snage među pobunjenicima šarolike – od pokreta Džabat Fatah el-Šam (nekadašnji Al Nusra front povezan sa Al Kaidom), zatim Ahrar el-Šam do jedinica umerene Slobodne sirijske armije. Promena imena Al Kaidine grupacije – zvanično u cilju “jedinstva pobunjenika” – u stvarnosti je tek pokušaj da “detoksikuje” svoje ime.

Stoga je veoma važan trenutak u kome je pokrenuta ofanziva. Naime, beskrajne runde neuspelih pregovora nisu donele ništa pobunjenicima. Zato se ne očekuje pomak ni od razgovora zakazanih za kraj avgusta.

Sirijski režim, uz podršku Rusije i Irana, oseća se veoma snažno tako da nije mnogo zainteresovan za kompromis. U međuvremenu, pomoć Moskve ne ograničava se samo na bojno polje. Ona je veštim diplomatskim naporima uspelo da pomeri fokus međunarodne zajednice sa zbacivanja Asada ka uslovima pod kojim on može ostati na vlasti.

S obzirom da je svako primirje prekršeno – uglavnom od strane Asadovih snaga – Al Kaidine frakcije sve učestalije tvrde da je čitav mirovni proces “zavera” protiv revolucije.

Na početku apsurdni, takvi stavovi nailaze na sve veće razumevanje očajnog stanovništva koje uviđa da gotovo da nema reakcije međunarodne zajednice.

Štaviše, nakon svakog kršenja primirja, jača pozicija Al kaidinih grupacija kao okosnice pobunjenika. Čak su uspele da ostvare značajan napredak na bojnom polju u južnom delu Alepa. U suštini, ostale pobunjeničke frakcije prihvataju Al kaidu kao deo fronta jer je podržavala prethodna primirja.

Pod novim imenom Džabat Fatah el-Šam, ona sada može da koristi ofanzivu u Alepu za dalju integraciju u pobunjenički front.

Borci Fateh al-Šam fronta tokom bitke u Alepu 1. avgusta
Borci Fateh al-Šam fronta tokom bitke u Alepu 1. avgusta

To joj omogućava, kako ističe Orton, da upotrebi “pobunu kao štit protiv spoljašnjih napada…pokaže svoju korisnost delujući kao ubojita pesnica, neka vrsta specijalnih snaga pobune – i napravi veze i saveze koji mogu da olakšanju ostvarenje njenog programa”.

Oko 300 hiljada stanovnika Alepa blokirano

U međuvremenu, produbljuje se humanitarna kriza. UN procenjuju da je oko 300 hiljada stanovnika blokirano u gradu kojima ponestaju najosnovnije životne potrepštine, pre svega lekovi i hrana.

Cilj režima je očigledno da zauzme ceo Alepo i slomi pobunjenike jednom za svagda. Međutim, za sada ne reaguje žestoko na protivnapade opozicionih snaga. No, to zatišje neće dugo potrajati i mogu se ubrzo očekivati žestoki udari iz vazduha i kopna što će samo pogoršati poziciju blokiranih stanovnika.

Evakuacija iz Alepa, 2. avgust 2016.
Evakuacija iz Alepa, 2. avgust 2016.

Opozicione snage pokušavaju da probiju na istočnim obroncima grada. Ukoliko su tačni izveštaji da napreduju u tom pravcu – najviše će koristi od toga imati Džabat Fatah el Šam.

Predvodeći kampanju za spasavanje opkoljenog stanovništva dok svet pasivno posmatra, to će ovu Al kaidina grupaciju nepovratno pozicionirati kao ključnu opozicionu snagu.

Takav scenario neće ići u prilog skoro nikome u Siriji – ni umerenim pobunjenicima, a pre svega sirijskkom narodu koji godinama pati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG