Dostupni linkovi

Rusija i SAD formiraju grupu za nadzor primirja u Siriji


Sirija, februar 2016
Sirija, februar 2016

Najveća sirijska opoziciona grupa saopštila je da podržava dogovor o privremenom prekidu neprijateljstava u Siriji, koji su postigle SAD i Rusija, dok je američki državni sekretar Džon Keri upozorio da neuspeh u rješavanju sirijske krize za pregovaračkim stolom može da rezultira potpunim uništenjem te zemlje.

Posle sastanka Visokog odbora za pregovore, najveće sirijske opozicione grupe, saopšteno kako "Visoki odbor za pregovore smatra da bi privremeno primirje na dve nedelje bila prilika da se proveri koliko je druga strana ozbiljna u zalaganju za njegovu primenu.

I vlasti u Damasku i druge opozicione grupe ranije su takođe saopštile da podržavaju postignuti sporazum SAD i Rusije o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje militantnu grupu "Islamska država Irak i Levant" (IDIL) i Front Al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, koji kontrolišu velike delove sirijske teritorije.

Američki i ruski zvaničnici sastaće se narednih dana da formiraju grupu koja će nadzirati poštovanje prekida vatre u Siriji između vojske i pobunjeničkih grupa, rekao je u sredu državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je u Kongresu rekao da je razgovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o načinu kako može da se nadzire sprovođenje primirja.

"Imamo tim koji će se sastati sutra ili uskoro, kao grupa za nadzor primirja i prekida neprijateljstava", rekao je Keri.

On je naveo kako "ne garantuje da će to apsolutno funkcionisati", ali i naglasio da je "to je jedini način da se zaustavi taj rat".

Keri je dodao da je alternativa da se rat rasplamsa i da Sirija bude potpuno uništena do te mere da će biti nemoguće da se oporavi.

Američki predsednik Barak Obama prethodno je u sredu izrazio oprez oko dogovora o prekidu vatre koji su dogovorili Vašington i Moskva, ukazavši da je situacija na terenu i dalje teška.

Sirijski predsednik Bašar al Asad raspisao je parlamentarne izbore u Siriji za 13. april, odmah nakon što su SAD i Rusija obajavile da će dogovoreni prekid vatre u toj zemlji stupiti na snagu sljedećeg vikenda.

Asad je prihvatio i obustavljanje borbenih operacija, dok su opozicione grupacije najavile da prihvataju primirje uz određene uslove.

Sirijska vlada je objavila da će prihvatiti uslove prekida vatre u Siriji koji su objavile SAD i Rusija, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova, odmah nakon što je predsjednik Bašar al Asad objavio da će parlamentarni izbori održati 13. aprila.

U saopštenju zvaničnog Damaska se navodi da će obustaviti vojne operacije ali će „nastaviti sa antiterotističkim akcijama protiv IDIL-a i Al Nusra fronta.

XS
SM
MD
LG