Dostupni linkovi

Primirje oko Damaska, u Alepu i dalje bez prekida vatre

  • RSE

Detalj iz razorenog Alepa

Sirijske snage saopštile su u nedelju da prekid vatre koji je u petak uveče trebalo da stupi na snagu u okolini Damaska, biti uveden večeras, dodajući da se nekoliko hiljada pripadnika pobunjeničkih snaga bori protiv sirijskih snaga na tom području, javile su svetske agencije.

Primirje, koje su dogovorile američka i ruska strana, stupilo je na snagu u petak uveče u delu provincije Latakije i trebalo je da obuhvati deo provincije Guta, u kojoj se nalazi Damask.

Taj prekid vatre ne obuhvata provinciju Alep, trenutno glavno poprište građanskog rata u Siriji.

U Alepu je u nedelju relativno mirno posle žestokih sukoba prošle nedelje, kada je stradalo gotovo 250 osoba.

Ruske vlasti su saopštile da su u toku pregovori o zamrzavanju sukoba u Alepu, nakon što su SAD pozvale sirijske snage da prekinu bombardovanje glavnog grada te provincije.

"U toku su aktivni pregovori o prekidu vatre", izjavio je ruski general Sergej Kuralenko koji je pozvao sve strane koje žele prekid vatre da podrže rusko-američku incijativu.

Američka strana kaže da radi na tome da smanji krvoproliće u Siriji i obezbedi obustavu vatre širom te zemlje. Prema navodima iz Vašingtona, “glavni prioritet” je da se obustavi konflikt u Alepu, gde je najmanje 200 ljudi poginulo tokom nedelju dana borbi vođenih između vladinih snaga i pobunjenika.

Džon Keri
Džon Keri

Sjedinjene Države nastoje da ubede Rusiju da izvrši pritisak na sirijsku vlast i obustavi, kako se navodi, nasumična bombardovanja.

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je u subotu prekid vatre u Alepu, dok je zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov rekao da Rusija ne može da traži od sirijskih vlasti prekid vatre u Alepu, jer se tamo, prema njegovim rečima, vodi borba protiv terorističke pretnje.

Keri u nedelju putuje u evropsko sedište UN u Ženevi, gde će razgovarati sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i kolegama iz Saudijske Arabije i Jordana, Adelom el Džubeirom i Naserom Džudehom.

“Državni sekretar je jasno stavio do znanja da je okončanje nasilja u Alepu i obezbeđivanje konačnog primirja u celoj zemlji glavni prioritet”, rekao je medijima portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Kirbi je takođe apelovao da se okonča “opstrukcija isporuke humanitarne pomoći u svim područjima, te da se napravi konkretan iskorak ka političkoj tranziciji”.

Nova runda mirovnih pregovora zakazana je za 10. maj u Ženevi.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Primirje između režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada i pobunjeničkih snaga kršeno je prethodnih meseci, naročito u podeljenom Alepu.

Veliki delovi ovog najvećeg sirijskog grada su uništeni, a civili u njemu su mesecima bez vode i struje.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG