Dostupni linkovi

Policija u SAD ispalila na desetine metaka tokom potjere Afroamerikanca


Demonstranti drže natpise "Pravda za Jaylanda" spred gradske vijećnice Akrona u znak protesta zbog ubistva Jaylanda Walkera, kojeg je upucala policija, u Akronu, Ohajo, 3. jula 2022.
Demonstranti drže natpise "Pravda za Jaylanda" spred gradske vijećnice Akrona u znak protesta zbog ubistva Jaylanda Walkera, kojeg je upucala policija, u Akronu, Ohajo, 3. jula 2022.

Dvadesetpetogodišnji Afroamerikanac u Akronu bio je nenaoružan kada ga je policija ubila tokom potjere pješke, ali su policajci vjerovali da je ranije pucao na njih iz vozila, te su se plašili da bi mogao ponovo da puca, saopštile su vlasti u nedelju.

Policija u Akronu, gradu u američkoj saveznoj državi Ohio, objavila je u nedelju video snimak pucnjave tokom koje je 27. juna ubijen Jayland Walker.

Policija objavila snimak ubistva Afroamerikanca u Ohaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Na konferenciji za novinare policija je objavila više video snimaka, a na jednom od njih, kako su rekli, prikazan je pucanj iz automobila kojim je upravljao dvadesetpetogodišnji Jayland Walker.

Nakon što su ga policajci pokušali zaustaviti zbog manjeg saobraćajnog prekršaja, Walker je pobjegao autom. Nakon nekoliko minuta potjere iskočio je iz auta i pobjegao od policije, pokazuju snimci.

Policija kaže da se činilo da se okrenuo prema policajcima koji su u to vrijeme vjerovali da je naoružan. Kasnije je u njegovom autu pronađen pištolj.

Nije jasno koliko je hitaca ispalilo osam policajaca, ali Walker je zadobio više od 60 rana.

Još uvijek se utvrđuje koliko je od tih rana na Walkeru ulaznih, a koliko izlaznih rekao je šef policije u Akronu Stephen Mylett. On je također rekao da su policajci pokušali Walkeru pružiti prvu pomoć nakon što je upucan, ali on je proglašen mrtvim na licu mjesta.

Osam policajaca koji su direktno uključeni u pucnjavu su stavljeni na administrativno plaćeno odsustvo. Policajci su rekli da su vjerovali da se Walker "kretao kao položaju iz kojeg će da puca" kada je izašao iz auta, što ih je navelo da reaguju kao da je potencijalna meta, rekao je Mylett.

Pod pritiskom novinara da dokaže da je Walker pucao iz svog automobila, Mylett je rekao da se policija vratila u područje gdje su vjerovali da je Walker pucao iz automobila i pronašla čahuru "koja odgovara vatrenom oružju koje je gospodin Walker imao u svom vozilu."

Advokat porodice Walker, Bobby DiCello, rekao novinarima u nedelju da je "veoma zabrinut" zbog optužbi policije da je Walker pucao na policajce iz svog automobila, dodajući da nema opravdanja za njegovu nasilnu smrt.

"Žele da ga pretvore u maskirano čudovište s pištoljem", rekao je DiCello. "Pitam vas, dok on bježi, šta je razumno? Da ga ubijete? Ne, to nije razumno."

DiCello je pozvao javnost da budu mirni u protestima protiv ubistva Walkera, dodajući da je želja njegove porodice da izbjegne više nasilja.

George Floyd: Godina preispitivanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

U nedelju je u Akronu održan mirni protest u gradskoj vijećnici. Stotine demonstranata marširalo je ulicama grada koji ima oko 200.000 stanovnika, mašući zastavama "Black Lives Matter" i skandirajući "Završili smo sa umiranjem" i "Pravda za Jaylanda".

Ova pucnjava je posljednja u nizu ubistava Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama za koje kritičari kažu da su rasistički i neopravdani, uključujući i ubistvo Georgea Floyda iz maja 2020. godine u Minneapolisu. Floydovo ubistvo izazvalo je globalne proteste protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG