Dostupni linkovi

Ajova: Kasne rezultati glasanja za predsedničkog kandidata demokrata


Izbore američkih demokrata za stranačkog predsedničkog kandidata obeležio je haotičan start. Rezultati naime satima kasne pošto partijski zvaničnici proveravaju "nedoslednosti" provobitnog prebrojavanja.

Demokratska stranka započela je u ponedeljak višemesečne unutarstranačke izbore na kojima će biti izabran njen predsednički kandidat koji će se suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Birači su stigli na više od 1.600 lokacija širem Ajove, prve američke savezne države koja bira demokratskog protivkandidata Trampu na predsedničkim izborima u novembru.

Rezultati međutim kasne, a demokrate u Ajovi su objavile da ih ponovo proveravaju zbog "nedoslednosti" prilikom dobijanja podataka s biračkih mesta, što je pokrenulo frustraciju među timovima demokratskih kandidata i kritike republikanaca.

Za sada nije jasno kada će rezultati biti objavljeni, napominje Rojters.

U trci je ostalo ukupno 11 pretendenta za predsedničku nominaciju - Majkl Benet, Džo Bajden, Majkl Blumberg, Pit Butidžidž, Tulsi Gabard, Ejmi Klobučer, Deval Patrik, Berni Sanders, Tom Stejer, Elizabet Voren i Endrju Jang.

XS
SM
MD
LG