Dostupni linkovi

Ajna Jusić dobitnica 'Međunarodne nagrade za žensku hrabrost'


Ajna Jusić (u sredini) nakon što joj je američki državni sekretar Antony Blinken uručio nagradu, uz prisustvo američke prve dame Jill Biden, na svečanosti u Bijeloj kući, Washington, 4. marta 2024.
Ajna Jusić (u sredini) nakon što joj je američki državni sekretar Antony Blinken uručio nagradu, uz prisustvo američke prve dame Jill Biden, na svečanosti u Bijeloj kući, Washington, 4. marta 2024.

Osnivačica i predsjednica udruženja "Zaboravljena djeca rata" psihologinja i feministkinja iz Bosne i Hercegovine Ajna Jusić jedna je od ovogodišnjih dobitnica "Međunarodne nagrade za žensku hrabrost" (IWOC) koju joj je u Washingtonu dodijelio američki državni sekretar, Antony Blinken.

Jusić je jedna od 12 ovogodišnjih dobitnica nagrade koju od 2007. godine dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Država.

"Već 18 godina, nagrada IWOC državnog sekretara dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima – često uz veliki osobni rizik i žrtvu", naveli su iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Osim američkog državnog sekretara, na dodjeli u Bijeloj kući, prisustvovala je i prva dama Jill Biden.

'Zaboravljena djeca rata' je prvo udruženje na svijetu koje radi na društvenoj i pravnoj vidljivosti, kao i protiv društvene stigme djece rođene iz ratnog silovanja u Bosni i Hercegovini.

Tokom svog rada udruženje je, između ostalog, pomoglo da djeca rođena nakon silovanja dobiju status civilnih žrtava u Federaciji BiH i Brčko Distriktu.

Iz State Departmenta navode da se radi o prvom zakonu ovog tipa na svijetu.

"Ovaj zakon će pomoći da se osigura kompenzacija ovim marginaliziranim pojedincima, koji su sada odrasle osobe, pružanjem povećane socijalne zaštite i suzbijanjem dugogodišnje stigmatizacije".

Udruženje je također uspjelo da implementira inicijativu 'Ime jednog roditelja' prema kojoj su službeni obrasci i formulari prilagođeni da se u njima ne traži ime oca, već jednog roditelja.

"S obzirom da su započeli značajan razgovor kako bi pomogli djeci rođenoj od silovanja da polako izađu iz sjene, Jusić i njena organizacija su također pomogli žrtvama drugih sukoba, uključujući Ruandu i Ukrajinu, da se pozabave društvenom stigmom i bore za ravnopravnost", navode, između ostalog, iz State Departmenta.

U BiH nema podataka o broju djece koja su rođena nakon ratnog silovanja.

U izvještajima međunarodnih aktera u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, procjenjuje se da je silovano između 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

Osim Jusić, među nagrađenima su i Volha Harbunova iz Bjelorusije koja je tokom 2020. bila uhapšena zbog organizovanja protesta žena, zatim Benafsha Yaqoobi iz Afganistana koja je godinama radila kao advokat braneći prava žena koje su se suočavale sa nasiljem, Fariba Balouch aktivistica iz Irana, Agather Atuhaire novinarka iz Ugande i druge. Nagradu je do sada dobilo više od 190 žena iz 90 zemalja.

Djeca rođena zbog rata: 'Ime jednog roditelja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00
XS
SM
MD
LG