Dostupni linkovi

Sotheby's prodaje Todorićev ljetnikovac


Izvanredna uprava koncerna Agrokor ponudila je na prodaju vilu na opatijskoj rivijeri kojom se koristila obitelj Todorić, ali koja je radi poreza bila upisana kao vlasništvo koncerna. Početna cijena vile je sedam milijuna eura, a da se puca visoko, pokazuje i da je za vođenje prodaje odabrana renomirana svjetska agencija Sotheby's.

Vila Castello površine 851 kvadratni metar sa pomoćnim objektom od 118 kvadrata, dvorištem i parkom od 10.000 kvadratnih metara , potpuno namještena i sa umjetničkim slikama prodaje se po početnoj cijeni od sedam milijuna eura. Ivica Todorić kupio ju je pred 18 godina za milijun i po eura, i upisao kao vlasništvo Agrokora, iako je nisu koristile prodavačice u Konzumu, već samo njegova obitelj. Vila ima 11 soba i 11 kupaonica, nalazi se na samoj obali, i uz objekt star 100 godina izgrađen u neoklasicističkom stilu moguća je čak i nova gradnja. Danas je obilazak vile i imanja omogućen novinarima, ali bez službenih izjava.

„Napravit ćemo turu okućnice i napravit ćemo nakon toga turu kuće. Ja vam ne dajem izjavu u ovom trenutku nego samo servisne informacije. Prepustit ću vas sada kolegici Mirjani iz Sotheby'sa, koja je agencija koju je izvanredna uprava Agrokora odabrala da vodi natječaj za prodaju ovog posjeda i nekretnine.“

Vila ide na bubanj kako bi i taj novac pomogao dizanju Agrokora na noge. Nakon što su na prodaju ponuđeni helikopter tvrtke „bell“ i 24 metra duga jahta Riva 85 Opera za koju se početno traži 1,4 milijuna eura, na prodaju ide 100 godina stara ljepotica, po mnogima jedan od najljepših objekata ne samo na Jadranu, nego i šire.

„U svakom slučaju je to atraktivna nekretnina koja će naći kupca. Kupac može biti domaći ili strani, može biti netko koji će kao do sada uzeti vilu za osobne potrebe, ali isto tako je opcija da je uzme neka turistička kuća i da je uzme za ekskluzivni najam, kao što već postoje neki takvi objekti na Jadranu“, kaže dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ii vlasnik agencije Opereta Boro Vujović.

Već i odabir svjetski renomirane agencije Sotheby's govori da se puca visoko. Vujović podsjeća da je Todorić za vilu platio milijun i po eura, i ne želi špekulirati koji će se iznos na kraju postići .

„Općenito su to vrlo posebne nekretnine gdje je teško imati neku usporednu vrijednost, jer pitanje je postoji li više ijedna takva na Jadranu, pa i šire. To je onda stvar do kupca. Gledajte, tu nisu kupci obični ljudi, već su ovdje kupci ljudi koji barataju sa velikim novcima i njima nije velika razlika ako nešto plate pet, osam ili 10 milijuna eura. To je nama kao da pričamo o 100 ili 500 kuna.“

Ovi milijuni eura od imovine koju su koristili Todorići, a poreze i održavanje plaćao Agrokor su dobrodošli, ali su tek malo više od kapi u moru Agrokorovog duga koji je krajem ožujka iznosio najmanje pet i po milijardi eura, a sigurno i više. Krajnji rok za prijavu tražbina je 11 rujna, i u roku od dva mjeseca nakon toga Agrokor mora izići sa listom ukupnih potraživanja prema koncernu, ali iz izvanredne uprave kažu da će to objaviti i ranije.

Sam koncern se pod izvanrednom upravom oporavlja od šoka iz proljeća. Prognoze oko njegove budućnosti su podijeljene– od optimista do pesimista, ali čini se da je Vlada sa postavljanjem privremenog upravitelja Ante Ramljaka i donošenjem posebnog zakona kojeg su mediji nazvaliLex Agrokor uspjela u svom prioritetnom cilju – očuvanju stabilnosti. „Što god da se dalje dešavalo sa Agrokorom, to ne može destabilizirati hrvatsku ekonomiju,“ocjenjuje za naš program ekonomski analitičar Danko Sučević:

„Tu je kriza već prošla. Možda tu i tamo neka firma neće uspjeti preživjeti poput ovih koje su bile baš ovisne o Agrokoru, ali ništa se neće dogoditi što bi značajno ugrozilo ostale pravne subjekte.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG