Dostupni linkovi

Agrokor tek treba početi spašavati


Ljubo Jurčić: Agrokor tek treba početi spašavati
Ljubo Jurčić: Agrokor tek treba početi spašavati

Agrokor neće u stečaj, poručio je izvanredni upravitelj koncerna Ante Ramljak nakon što je osigurao novih 480 milijuna eura kredita od oko 20 banaka i fondova. Cijeli proces sada može ući u drugu fazu, "restrukturiranje i borbu za bolji profit". Međutim, analitičari navode da još nije vrijeme za slavlje, jer sada tek treba početi spašavati Agrokor.

"Nema više straha od toga da će se dogoditi nekakve neugodnosti poput otvaranja stečaja, propasti kompanije, pogotovo Konzuma. Dobili smo kompletan iznos financiranja na račun i u stanju smo dovesti ovu kompaniju na nivo profitabilnosti kojim će onda svim vjerovnicima vratiti dugove", kazao je prvi čovjek uprave Ante Ramljak.

Što se Konzuma tiče, naglasak će biti na zatvaranju trgovina koje donose premali profit i prebacivanju radnika tamo gdje za njima ima potrebe, a ne na otpuštanju. Jer, kazao je Ramljak, Konzum ima manjak, a ne višak radnika.

"Ovo je kraj jedne faze, a Agrokor tek treba početi spašavati", kaže za Radio Slobodna Europa predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

"Jer Agrokor nije još svojom novom organizacijom i novim radom vratio niti kunu starog duga, nego se još više zadužio. Znači, ovo je samo jedna kombinacija gdje se sustav održava na životu, a teret i dugovi su se povećali", ocjenjuje Jurčić.

Međutim, oni koji prate cijeli proces upozoravaju da će ovako veliki krediti koji kreditorima daju "senior status", odnosno prvenstvo u naplati starih dugova, dovesti do toga da će vjerovnici, čija potraživanja nemaju taj status, morati otpisati velik postotak potraživanja.

"To će u velikoj mjeri otežati sklapanje konačne nagodbe s vjerovnicima", upozorava u izjavi za Radio Slobodna Europa ekonomski ekspert Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić.

"To što je dozvoljen veliki 'roll-up', odnosno da se stari krediti na taj način pretvore u 'senior status', je opasnost koja se sada nadvija nad ovaj proces restrukturiranja Agrokora, otežava mogućnost sklapanja dobre nagodbe jer će svi ostali kreditori, a pogotovo Sberbank, a i ovi ostali kreditori koji imaju i 'senior' i 'ne-senior' status, morati u ovom 'ne-senior ' statusu doživjeti veliki otpis potraživanja", riječi su eksperta Laušića.

Veliki "roll-up" je opasnost: Laušić
Veliki "roll-up" je opasnost: Laušić

Ruske VTB i Sberbank imaju u Agrokoru angažirano već oko 1,5 milijardu eura kredita, a Sberbank zbog dosadašnjeg tijeka restrukturiranja koncerna prijeti i tužbama. Privremena uprava Agrokora nastoji to na svaki način izbjeći.

Laušić kaže kako je procjena uprave da 80 milijuna eura od ovog najnovijeg kredita neće trebati Agrokoru, pa će biti smješteni na poseban račun, osim ako se u sljedećih nekoliko dana Sberbank ipak odluči ući u kreditiranje Agrokora, pa bi se taj iznos prepustilo njima i iskoristilo ga.

"Privremenoj upravi Agrokora je stalo da Sberbank uđe u ovu financijsku priču, jer u tom slučaju Sberbank ne bi tužio Agrokor i cijelu ovu financijsku šemu. A u slučaju da ne uđe, Sberbank bi vjerojatno išao sa tužbama, ne samo u Hrvatskoj nego i vani, te postoji mogućnost da čitav proces bude ugrožen i da na kraju bude na žalost morala država sve to plaćati", tvrdi Frenki Laušić.

Jurčića više od problema vezanih uz refinanciranje brine pad prometa u Konzumu, u situaciji kada promet u maloprodajnim lancima u stranom vlasništvu u Hrvatskoj raste, ali to on tumači nedostatkom kvalitetnih kadrova u upravi Konzuma. A najveći je izazov nove uprave Agrokora kako bolje iskoristiti velike i preplaćene proizvodne kapacitete Belja, PIK-a Vrbovec, Tvornice ulja Zvijezda, Leda i drugih.

"Kako naći način da se digne iskoristivost tih kapaciteta, kako bi se moglo nastaviti raditi i od tog nastavka rada otplaćivati stare kredite? Ovo je, dakle, bila jedna prolazna točka, a vidjet ćemo hoće li na kraju biti dodatni trošak i gubitak ili dodatna korist i ozdravljenje", riječi su predsjednika Hrvatskog društva ekonomista.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG