Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sberbanka podnijela krivičnu prijavu protiv Todorića


Sberbanka

Ruska Sberbanka podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića za koga tvrdi da je prikrivao finansijsko stanje najveće hrvatske kompanije prije nego što mu je odobrila kredit od 100 miliona eura, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Taj kredit Agrokoru je odobren za stabilizaciju situacije i tri četvrtine iznosa otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milion na porez i četiri miliona na plate zaposlenih, navodi zagrebački dnevnik, a prenosi regionalna televizija N1.

List piše da su Rusi nezadovoljni statusom kredita, koji nije dobio prvenstvo u naplati, dodajući da krivičnu prijavu protiv Todorića nisu željeli komentarisati.

Iz Agrokora su juče pozvali dobavljače da daju izjavu o namjeri učešća u finansiranju koncerna uz isporuku robe, odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 miliona eura.

U Agrokorovom saopštenju ističe se kako je ta kompanija 8. juna 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem kreditu, kojim je predvidjena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 miliona eura, od kojih će se 50 posto koristiti za refinansiranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja.

U tom kreditu, navodi se, kao davaoci kredita mogu učestvovati dobavljači Agrokora i njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga.

Hrvatsko udruženje poljoprivrednika je ovaj poziv ocijenilo kao nezakonit.

Zagrebački Večernji list javio je da je Moskva potvrdila podizanje optužnice.

XS
SM
MD
LG