Dostupni linkovi

Agrokor: 'Roll up' kao rješenje?


Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

Predstavnici ruske državne Sberbank danas su u Zagrebu razgovarali o nastavku kreditiranja Agrokora i tretmanu njihovih dosadašnjih kredita. Izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak je njima, kao i drugim potencijalnim kreditorima, ponudio opciju "roll up", po kojoj sa svakom uloženom kunom novog kredita dio starog kredita dobiva prvenstvo naplate. Ruski odgovor očekuje se ovih dana.

Glavni operativac ruske državne Sberbank i prvi zamjenik predsjednika Uprave Maksim Poletajev došao je u Zagreb osobno pregovarati o nastavku kreditiranja Agrokora i tretmanu njihovih dosadašnjih kredita, a izvanredni upravitelj Ramljak predložio mu je da sudjeluje u novom kreditiranju po načelu "roll up-a".

"To znači da će se za jednu kunu uloženu u novom dugu priznati jedna kuna ili manje – o tome sada još razgovaramo – starog duga kojeg mogu prenijeti u prvenstvo naplate kao 'senior financiranje'. Svim dionicima procesa će po šemi 'roll up-a' biti omogućeno sudjelovanje u ovom novom finaciranju. Pa dosta je velik interes. Jako je velik interes. Tako da iznos koji svi oni nude premašuje iznos koji mi tražimo", kazao je Ramljak.

Kakva je bila Poletajevljeva reakcija? Ramljak ima dojam da je pozitivna.

"Njima je ta šema novog kreditiranja sa mogućnošću 'roll up-a' prihvatljiva. Još će je analizirati, jer je ovo danas bio prvi sastanak na kojem im se to ponudilo. Tako da ćemo vidjeti njihov stav, ali mislim da su zadovoljni izašli sa sastanka jer su dobili informacije o kretanju i financijskim pokazateljima pojedinih kompanija. Mislim da su svi svjesni toga da je turistička sezona pred nama i da će financijski rezultat i likvidnost svih kompanija unutar koncerna biti sve bolja", istakao je izvanredni upravitelj u Agrokoru.

Sberbank ima u Agrokoru 1,1 milijardu eura kredita, od toga je najnoviji onaj od 100 milijuna eura iz veljače ove godine. Oni su tražili da se tom kreditu da status "najstarije tražbine" i prvenstvo u naplati kao uvjet za bilo koji novi kredit, ali sljedećih dana saznat će se pristaje li Sberbank na varijantu "roll up-a".

Ramljak je rekao da je novi kredit Agrokoru pred finalizacijom, da je interes domaćih i stranih banaka veći nego što je Agrokorova potreba za novcem i da će Agrokor dobiti kredit, sa Rusima ili bez njih.

Sjedište Sberbanke, Moskva
Sjedište Sberbanke, Moskva

Ranije se Poletajev sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ali tada još sve karte nisu bile na stolu.

"Imali smo vrlo jasan sastanak. Razgovarali smo o mnogim pitanjima i mislim da bismo trebali naći rješenje", kazao je ruski bankar nakon razgovora.

Na upit – hoće li Sberbank nastaviti sa financiranjem koncerna, odgovorio je: "To ovisi o razini suradnje".

Premijer i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je također sudjelovala u razgovoru, nisu izišli pred novinare.

Prema Vladinom priopćenju, razgovaralo se o situaciji u kompaniji Agrokor i tijeku procesa izvanredne uprave.

"Sastanak je protekao u pozitivnom ozračju uz razmjenu mišljenja. Složili su se kako je zajednički cilj osigurati održivo i uspješno poslovanje kompanije kao preduvjet za očuvanje radnih mjesta i, u konačnici, naplatu potraživanja svih vjerovnika", stoji u priopćenju.

Ranije hrvatsko odbijanje da se njihovom kreditu iz veljače od 100 milijuna eura da status "najstarije tražbine" izazvalo je veliko nezadovoljstvo ruske stranke, pa je Izvršni direktor Sberbanka Herman Oskarovič Gref na skupštini dioničara banke prošlog tjedna u Moskvi poručio kako ne bi trebao usvajati zakone koji vjerovnicima naknadno ograničavaju njihova prava.

Sugerirao je da bi hrvatska Vlada, ako je već preuzela upravljanje kompanijom, trebala preuzeti i odgovornost za dugove i dati za te dugove – državna jamstva. Hrvatska strana to odbija. Da su dugovi Agrokora dugovi Agrokora, a ne hrvatske države, potvrdio je danas iznova i ministar financija Zdravko Marić.

"Od prvog dana samo i isključivo govorimo – to je privatna kompanija i sigurno je da je država napravila jedan zakonodavni okvir da se lakše može ući u proces strukturiranje, ali o nikakvom prepoznavanju i preuzimanju dugova nema ni govora", riječi su Marića.

Zdravko Marić: Dugovi Agrokora su dugovi Agrokora
Zdravko Marić: Dugovi Agrokora su dugovi Agrokora

Novi kredit Agrokoru nužan je za nastavak restrukturiranja i povratak povjerenja kupaca i dobavljača u posrnuli koncern. Nakon uvođenja izvanredne uprave 10. travnja, koncern je dobio svega jedan kredit domaćih banaka u visini od 80 milijuna eura, iako se najavljivalo da će kredit biti dvostruko veći. On je bio potrošen za plaćanje malim i srednjim dobavljačima i plaćanje nekih roba gdje su dobavljači tražili avanse poput, primjerice, Coca-Cole.

Novi kredit išao bi dobavljačima za punjenje polica Konzuma kako bi koncern u ljetnim mjesecima zaradio što više.

Nisu samo Rusi u igri za novi kredit – razgovara se i sa domaćim bankama, kao i sa američkim fondovima, a premijer Plenković je oko toga u nedjelju bio vrlo optimističan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG