Dostupni linkovi

Agonija u selima bez struje na istoku Srbije


Selo Krneta u blizini Knjaževca
Selo Krneta u blizini Knjaževca

Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, Opštinski štab za vanredne situacije u Knjaževcu je u stalnom zasedanju, a lokalna uprava pokušava da pomogne ugroženom stanovništvu u 20 planinskih sela koja već 11 dana nemaju struju.

Njima se deli hrana, voda za piće i lekovi, kao i agregati za struju, ali i pored toga nadležni strahuju od novih padavina koje bi mogle ta sela da potpuno odseku od ostatka sveta.

U Opštini Knjaževac u kojoj je veliki broj planinskih sela i dalje okovan snegom i ledom, i deset dana bez struje još uvek je neizvesno kada će električna energija ponovo stići. Iz Crvenog krsta Srbije u sredu je u Knjaževac stigla veća količina humanitarne pomoći za stanovnike sela na padinama Stare Planine i Mučibabe.

Slobodan Radojičić, sekretar Crvenog krsta u Knjaževcu kaže za Radio Slobodna Evropa da se ta pomoć već deli ugroženom stanovništvu.

“Juče smo bili na Tresibabi, a danas idemo u sela na obroncima Stare planine koja se nalaze na nadmorskoj visii od 1.000 metara. Trenutno delimo humanitarnu pomoć koja se sastoji od gotovih jela, mesnih narezaka, pašteta i čaja. Takođe im delimo sveće i gorionike na propan“, kaže Radojičić.

Na teritoriji opštine Knjaževac posle ledene kiše i nanosa leda koji su pokidali elektrokablove i oborili bandere, zbog kojih 20 sela već 11 dana nema struju.

Ekipe elektromontera teško se probijaju do havarisanih dalekovoda, pa je još uvek neizvesno kada će ova sela dobiti struju.

U opštini Boljevac bez struje su sela Vrbovac, Bačevica i Dobro Polje, objavljeno je na sajtu opštine.

Distribucija namirnica po selima se nastavlja i očekuje se da će biti završena u toku petka. U Boljevac su dopremljena tri agregata.

I u opštini Svrljig tri sela su još uvek bez struje, a kako je saopšteno posle sednice Štaba, u Svrljig su dopremljeni novi električni, ali nepristupačan teren usporava i otežava radove.

XS
SM
MD
LG