Dostupni linkovi

Majdanpek: Čeka se voda i grejanje


Stanovnici Majdanpeka u redu za vodu, 4. decembar 2014.
Stanovnici Majdanpeka u redu za vodu, 4. decembar 2014.

U Majdanpeku se čine napori da se osposobi vodovodni i sistem centralnog grajanja, nakon što je u petak grad posle tri dana od havarije zbog nevremena dobio eletkričnu energiju.

Dejan Vagner, predsednik Opštine Majdampek kaže za Radio Slobodna Evropa da su pumpe na izvorištu sa kojeg se grad snabdeva vodom i dalje bez struje.

Prema njegovim rečima, za uključenje centralnog grejanja pronađeno je alternativno rešenje, pa bi radijatori trebali biti topli već tokom popodneva.

“Dva dalekovoda koja napajaju pumpe strujom su trenutno u prekidu i nadam se da će se do kraja dana taj problem rešiti te da će Majdampek dobiti vodu. Rad toplane zavisi od snabdevanja vodom kako bi mogli da dopune toplovodni sistem pre startovanja. Međutim sve vreme se pokušava pronaći alternativno rešenje kao što je dopuna iz cisterni. Zaista se nadamo da ćemo uspeti da osposobimo toplanu za rad”, kaže Vagner.

Proteklih dana u Majdampeku i istočnoj Srbiji je bilo veoma hladno, padala je ledena kiša i sneg, što je uz nepristupačan teren znatno otežalo ekipama montera da poprave havarisane delove dalekovoda.

Vagner kaže da je na sanaciji pokidane mreže i skidanja leda sa dalekovoda bilo angažovano skoro tristo montera, ali da je i pored toga posao sporo napredovao.

“Tri su dalekovoda koja Majdampek napajaju strujom. Dva idu iz pravca Bora, a treći ide iz pravca Petrovca na Mlavi i to su dalekovodi dužine preko pedeset-šezdeset kilometara. U kakvom su stanju ti dalekovodi, stvarno ne bih znao jer nisam stručan za to niti imam dovoljno informacija da to komentarišem. Možda je i organizacija u prvih nekoliko sati mogla biti malo brža kako bi se dobilo na vremenu. Ali ipak mislim da su ti ljudi pružili maksimum svojih napora da se ovakva situacija prevaziđe”, navodi Vagner.

Struja još uvek nije stigla do rudnika bakra u Majdampeku, u kojem radnici loženjem vatre na mestima na kojima je to moguće, pokušavaju zaštititi pumpe i druga osetljiva postrojenja od zamrzavanja i većih havarija.

Prema informacijama iz rudnika, normalizacija proizvodnje očekuje se tek za tri ili četiri dana.

XS
SM
MD
LG