Dostupni linkovi

Zakopani snovi afganistanskih atletičarki


Ženska biciklistička ekipa iz afganistanske provincije Bamijan
Ženska biciklistička ekipa iz afganistanske provincije Bamijan

Piše: Farangis Najibullah

Atletičarka šampionata u Kabulu kaže da je sportska odjeća koju su ona i druge afganistanske sportistkinje nosile na domaćim i međunarodnim takmičenjima u potpunosti prekrivala njihova tijela i da nije kršila islamske norme hidžaba, kako tvrde talibani.

Ova 24-godišnja profesionalna atletičarka, čije se ime skriva radi njene zaštite, reagovala je ove nedjelje na visokog talibanskog zvaničnika koji je rekao da Afganistankama neće biti dopušteno da se bave "vrstom sporta u kojima se razotkrivaju" sada kada tvrdokorna islamistička grupa kontroliše veći dio zemlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"I na treninzima i na takmičenjima nosile smo marame na glavi, duge rukave i duge trenerke, a preko hlača imali smo suknje", rekla je atletičarka.

Afganistanka Kimija Jusufi takmiči se u ženskim utrkama na 100 metara tokom Olimpijskih igara u Tokiju, 30. jula 2021.
Afganistanka Kimija Jusufi takmiči se u ženskim utrkama na 100 metara tokom Olimpijskih igara u Tokiju, 30. jula 2021.

Naglašava da su se ona i njene kolegice uvijek trudile da im tijela ne budu izložena tokom treninga i takmičenja.

"Nikada nisam skinula maramu s glave na bilo kojem takmičenju, bilo gdje u svijetu, a strani organizatori događaja nisu se protivili, poštovali su to kao naš izbor", rekla je za RSE.

Talibanska vlada koja je imenovana ranije ovog mjeseca nije javno iznijela svoju politiku o budućnosti ženskog sporta.

Bašir Ahmad Rustamzai, novi generalni direktor za sport i odgoj u zemlji, rekao je 14. septembra da visoki talibanski zvaničnici još uvijek odlučuju o tom pitanju.

Talibanski direktor za sport i odgoj Bašir Ahmad Rustamzai prati takmičenje mladih u gimnaziji u Kabulu, 14. septembra 2021. godine
Talibanski direktor za sport i odgoj Bašir Ahmad Rustamzai prati takmičenje mladih u gimnaziji u Kabulu, 14. septembra 2021. godine

Međutim, zamjenik šefa talibanske komisije za kulturu Ahmadulah Vasik nedavno je rekao da afganistanskim ženama možda neće biti dozvoljeno da se bave sportom, "jer će se njihova tijela pokazati tokom takmičenja."

"U kriketu i drugim sportovima, žene neće dobiti islamski kodeks oblačenja. Očigledno je da će se one razotkriti i neće slijediti pravila oblačenja, a islam to ne dozvoljava", rekao je Vasik.

Komentar govori o ultrakonzervativnom tumačenju talibanskih islamskih standarda skromnosti koji su nametnuti ženama u javnosti ili u prisustvu muškaraca izvan uže porodice.

Atletičarka iz Kabula, koja se bavila trčanjem nakon što ju je otac s 10 godina odveo u sportski centar, kaže da je "pokopala" svoje snove i da nema nade da će joj ikada više biti dozvoljeno da se vrati sportu.

"Ono što vidim pred sobom je tama", rekla je za RSE 15. septembra, mjesec dana nakon što su lideri vlade koju su podržavale UN pobjeglo dok su se strane trupe povlačile, a talibanski borci ušli u glavni grad.

"Plašim se za svoju bezbjednost i bezbjednost svoje porodice. Ne želim da ih stavljam u opasnost pokušavajući da nastavim svoju karijeru", navodi ova sagovornica.

Međutim, Vasikov komentar također dodatno povećava zabrinutost zbog opšteg stava talibana o pravima žena i slobodama u Afganistanu, koja su većinom bila oštro ograničena tokom grube vladavine grupe od 1996. do 2001.

"Talibani sprječavaju zaposlene žene da se vrate na redovne kancelarijske poslove, tako da ne vjerujem da bi dozvolili ženama da učestvuju na takmičenjima na stadionima pred okupljenom publikom", rekla je ova atletičarka.

Uprkos nedostatku modernih sportskih objekata u njenom klubu, i neodobravajućih pogleda konzervativnih komšija, sportistkinja je rekla da je sretna što radi ono što se sviđa njoj i njenoj porodici.

Ali nije napustila svoj dom otkako su talibani ponovo došli na vlast 15. avgusta, dvije nedjelje prije nego što je posljednji od letova za evakuaciju pod vodstvom SAD poletio s međunarodnog aerodroma u Kabulu.

Radila je i kao trenerica, zanimanje koje je planirala za svoju budućnost - nakon što se povukla s takmičenja.

U svojoj karijeri osvojila je više zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na domaćim takmičenjima.

Također je predstavljala Afganistan na takmičenjima u Iranu, Kazahstanu i drugim zemljama.

Ona i njeni suigrači vratili su se u Kabul s putovanja u inostranstvo samo nekoliko dana prije raspada vlade koju podržava Zapad i kada su talibani ušli u Kabul.

Upitana da li je dobila bilo kakvu posebnu prijetnju od talibana, ova mlada žena je rekla da osjeća da generalno postoji klima straha za sve žene od karijere u Afganistanu pod talibanima.

"Moje fotografije s mojim imenom vise tamo u Sportsko-olimpijskom komitetu, gdje trenutno sjede novi talibanski zvaničnici", rekla je žena. "Bojim se da će doći za mnom."

Afganistanka koja je radila kao trener u Kabulu, 28. oktobra 2019.
Afganistanka koja je radila kao trener u Kabulu, 28. oktobra 2019.

Desetine profesionalnih afganistanskih sportista napustilo je zemlju od kada su talibani preuzeli Kabul.

Ove nedjelje, grupa djevojaka koje su igrale za juniorsku fudbalsku reprezentaciju Afganistana prešla je granicu s Pakistanom, zajedno sa svojim trenerima i članovima porodice.

Mladi sportisti su, kako se izvještava, uputili pismo pakistanskom premijeru Imranu Kanu tražeći od njega dozvolu za ulazak u zemlju. Igrači su tvrdili da su bili pod "ozbiljnom prijetnjom" od talibana.

U međuvremenu, afganistanski Odbor za kriket organizovao je početkom septembra domaće takmičenje među muškim timovima pred prepunom publikom na stadionu kriketa u Kabulu - čime je obilježen prvi sportski događaj pod vladavinom talibana.

XS
SM
MD
LG