Dostupni linkovi

UN: Talibani krše obećanja o pravima žena


Oko 300 žena u Kabulu je prije dva dana održalo skup podrške talibanima u Kabulu, na Univerzitetu "Shaheed Rabbani".
Oko 300 žena u Kabulu je prije dva dana održalo skup podrške talibanima u Kabulu, na Univerzitetu "Shaheed Rabbani".

-Talibanski zvaničnici u Afganistanu prekršili su javna obećanja o pravima, uključujući naređivanje ženama da ostanu kod kuće, zabranu tinejdžerkama da idu na nastavu u školu i traženje neprijatelja režima po kućama, rekla je u ponedjeljak zvaničnica Ujedinjenih nacija (UN).

Visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da je Afganistan u "novoj i opasnoj fazi" otkad je militantna grupa prošlog mjeseca preuzela vlast, a mnoge žene i pripadnici etničkih i vjerskih manjina duboko su zabrinuti.

„U suprotnosti sa uvjeravanjima da će talibani podržati ženska prava, u posljednje tri sedmice žene su postepeno isključivane iz javne sfere“, rekla je ona na Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Bachelet je izrazila zaprepaštenje zbog sastava talibanske vlade, ističući odsustvo žena.

U nekim mjestima djevojčicama starijim od 12 godina bilo je zabranjeno školovanje, dok je ženama rečeno da ostanu kod kuće, rekla je ona, osuđujući represivnu vladavinu talibana između 1996. i 2001. godine.

Bachelet je ukazala na druga neispunjena obećanja o davanju amnestije bivšim državnim službenicima i službenicima sigurnosti povezanim s prethodnom vladom i zabrani pretresa po kućama.

UN su primile više prijava o pretresima osoba koje su radile s američkim kompanijama i snagama sigurnosti, dok je osoblje UN-a javilo o sve većem broju napada i prijetnji.

Podrška talibanima

Istovremeno, prije dva dana (13. septembra) oko 300 žena u Kabulu održalo je skup podrške talibanima u Kabulu, na Univerzitetu "Shaheed Rabbani".

Žene, za koje su organizatori rekli da su studentice, slušale su niz govora na Univerzitetu "Shaheed Rabbani", mahale su talibanskim zastavama, a govornice su kritikovale žene koje su proteklih dana protestovale širom Afganistana.

Branili su i novu vladu Islamskog Emirata Afganistan, koja je zabranila demonstracije osim ako nemaju odobrenje talibanskog ministarstva pravde.

Daud Haqqani, direktor vanjskih odnosa u Ministarstvu obrazovanja, rekao je da su protest organizovale žene koje su zatražile i dobile dozvolu.

Učenica po imenu Shabana Omari rekla je okupljenima da podržava politiku talibana da žene trebaju pokriti glavu.

"One koje ne nose hidžab štete svima nama", rekla je. "Hidžab nije individualna stvar."

Druga govornica, Somaiya, rekla je da se historija promijenila od povratka talibana: "Žene će nakon ovoga biti na sigurnom. Podržavamo našu vladu svom snagom".

Nakon govora u sali za sastanke, žene su prošetale po ulici, držeći transparente, a uz njih su bili talibanski vojnici koji su nosili puške i mitraljeze.

"Žene koje su napustile Afganistan ne mogu nas predstavljati", pisalo je na jednom transparentu. "Zadovoljni smo stavom i ponašanjem mudžahedina (talibana)", glasio je drugi.

XS
SM
MD
LG