Dostupni linkovi

Naoružani stražari brane studenticama da uđu na univerzitete u Afganistanu


Studentice stoje ispred ograde i naoružanog osoblja pored univerziteta u Kabulu 21. decembra 2022.
Studentice stoje ispred ograde i naoružanog osoblja pored univerziteta u Kabulu 21. decembra 2022.

Naoružani čuvari spriječili su stotine žena da uđu u kampuse dan nakon što su im talibani zabranili pristup privatnim i javnim univerzitetima u Afganistanu.

Unatoč obećanju da će imati blažu vladavinu kada su preuzeli vlast u avgustu prošle godine, talibani su pojačali ograničenja za žene u brojnim oblastima, uprkos gnjevu međunarodne zajednice.

Kako je zabilježila AFP agencija, grupe studentica u glavnom gradu Kabulu ostale su ispred univerziteta jer im ulazak brane naoružani stražari. Mnoge studentice sa hidžabima su također viđene kako stoje na putevima koje vode ka kampusu.

"Osuđeni smo na propast. Izgubili smo sve", rekla je jedna anonimna studentica iz Kabula.

Talibanske vlasti žele "potisnuti" žene, rekla je Setara Farahmand koja je studirala njemačku književnost na Univerzitetu u Kabulu.

"Oni samo žele da žene ostanu kod kuće i rađaju djecu. To je to, ne žele ništa više za njih."

Muški studenti također su izrazili šok zbog najnovije odluke, a pojedini su u istočnom gradu Džalalabadu bojkotovali ispite u znak protesta.

"To zaista izražava njihovu nepismenost i slabo poznavanje islama i ljudskih prava", rekao je jedan anonimni student.

Većina privatnih i državnih univerziteta je zatvorena na nekoliko sedmica tokom zime, iako kampusi uglavnom ostaju otvoreni za studente i osoblje.

Odluku da se ženama zabrani upis na univerzitete najavio je 20. decembra Neda Mohammad Nadeem ministar za visoko obrazovanje talibanske vlade.

“Obavještavamo vas da odmah provedete pomenutu naredbu o obustavljanju školovanja žena do daljnjeg”, navodi se.

Washington je "najoštrije" osudio odluku, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres bio "duboko uznemiren", rekao je njegov glasnogovornik.

Organizacija islamske saradnje (OIC) također je osudila zabranu, rekavši da ona "ozbiljno narušava kredibilitet vlade".

Zabrana dolazi manje od tri mjeseca nakon što je hiljadama djevojaka i žena dozvoljeno da polažu prijemne ispite širom zemlje, a mnoge od njih željele su studirati medicinu.

"Pomislite samo na sve doktorice, pravnice i učiteljice koje su bile, i koje će biti, izgubljene zbog razvoja zemlje", rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Većini tinejdžerki širom zemlje već je zabranjeno pohađanje srednje škole, što je ozbiljno ograničilo upis na fakultete.

Nakon što su talibani u avgustu prošle godine preuzeli vlast, univerziteti su bili primorani da implementiraju nova pravila uključujući rodno segregirane učionice i ulaze, dok je ženama bilo dozvoljeno da predaju samo profesori istog spola ili starci.

Talibani se pridržavaju stroge verzije islama, dok su vođa pokreta Hibatullahom Akhundzadom i njegov uži krug klerika protiv modernog obrazovanja, posebno za djevojčice i žene.

No, u sukobu su s mnogim zvaničnicima u Kabulu i pripadnicima sopstvenih redova, koji su se nadali da će djevojčicama biti dozvoljeno da nastave sa studiranjem nakon preuzimanja vlasti.

"Posljednja odluka će povećati ove razlike", rekao je za AFP talibanski komandant sa sjedištem u sjeverozapadnom Pakistanu pod uvjetom da ostane anoniman.

Afganistanskim tinejdžericama škola zabranjena, a udaja nametnuta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Talibani su u martu blokirali djevojčicama da se vrate u srednje škole.

Nekoliko talibanskih zvaničnika tvrdilo je da je zabrana srednjeg obrazovanja samo privremena, ali su izneli niz izgovora za zatvaranje, od nedostatka sredstava do vremena potrebnog za preuređenje nastavnog plana i programa prema islamskim pravilima.

Od kako je zabrana uvedena, mnoge tinejdžerke su udate mlade, često za mnogo starije muškarce koje izaberu njihovi očevi.

Nekoliko porodica koje je AFP intervjuisao prošlog mjeseca reklo je da je zabrana školovanja, zajedno sa ekonomskim pritiskom, značila da je osiguravanje budućnosti njihovih kćeri kroz brak bolje nego da besposleno sjede kod kuće.

Žene su također potisnute sa mnogih državnih poslova ili im se plaća djelić svoje ranije plate da ostanu kod kuće. Također im je zabranjeno da putuju bez muškog rođaka i moraju se pokrivati izvan kuće, idealno sa burkom.

U novembru je ženama zabranjen odlazak u parkove, sajmove, teretane i javna kupatila.

'Ako neka od nas i pogine, druge će podići glas': Afganistanke godinu dana pod vlašću talibana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Međunarodna zajednica je od prava na obrazovanje za sve žene napravila ključnu tačku u pregovorima oko pomoći i priznavanja talibanskog režima.

Iz susjednog Pakistana kažu da je angažman sa talibanima i dalje najbolji put naprijed.

"Razočaran sam odlukom koja je donesena danas," izjavio je ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto Zardari u utorak tokom posjete Washingtonu.

"Još uvijek mislim da je najlakši put do našeg cilja, uprkos tome što imamo mnogo zastoja kada je u pitanju obrazovanje žena i druge stvari, kroz Kabul i privremenu vladu," dodao je.

Prije no što su talibani ponovo zauzeli vlast u Afganistanu prošle godine, posljednji put kad su vladali bilo je prije 20 godina. U tom periodu između njihove vladavine djevojčicama je bilo dozvoljeno da idu u školu, a žene su mogle tražiti zaposlenje u svim sektorima, iako je zemlja ostala socijalno konzervativna.

Sadašnje talibanske vlasti su se također vratile na javna bičevanja i pogubljenja muškaraca i žena jer provode ekstremno tumačenje islamskog šerijatskog zakona.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG