Dostupni linkovi

Afganistan: Talibani zabranili emitiranje serija sa ženskim likovima


Producentica namješta maramu TV voditeljici pred snimanje u Kabulu, Afganistan (maj 2017.)
Producentica namješta maramu TV voditeljici pred snimanje u Kabulu, Afganistan (maj 2017.)

Talibanske vlasti u Afganistanu zabranile su emitiranje serija u kojima glume žene, u okviru novih strogih pravila u toj zemlji.

Novinarke i voditeljice morat će nositi maramu ili bilo koji drugi dio odjeće koji prekriva glavu.

Udruge novinara tvrde da su pojedina pravila nejasna i podložna tumačenju.

Posljednja pravila uključuju zabranu filmova za čiji se sadržaj smatra da je protiv islamskog zakona i afganistanskih vrijednosti, kao i zabranu komedija koje vrijeđaju religiju ili su uvredljive za Afganistance.

Afganistanski televizijski kanali uglavnom emitiraju strane filmove, sa ženskim likovima, a talibani smatraju da ne treba puštati filmove koji promoviraju "strane vrijednosti".

Član organizacije koja zastupa novinare u Afganistanu Hudžatulah Mudžadedi izjavio je da su nova pravila bila neočekivana i da neka od njih nisu praktična, te da će pojedini emiteri morati prestati s radom ako se ona provedu.

Ranija naredba talibana da djevojke i mlade žene ostanu kod kuće učinila je Afganistan jedinom zemljom na svijetu koja je zabranila polovini svog stanovništva da se školuje.

Gradonačelnik glavnog grada Kabula je također rekao općinskim službenicama da ostanu kod kuće osim ako njihova radna mjesta ne može popuniti muškarac.

Talibani tvrde da su njihova ograničenja za žene koje rade, odnosno djevojke koje studiraju "privremena" i na snazi samo kako bi osigurale da su sva radna mjesta i okruženja za učenje "sigurna" za njih.

XS
SM
MD
LG