Dostupni linkovi

Novinar Reutersa ubijen dok je pratio sukob afganistanske vojske i talibana


Siddiqui (na fotografiji) je bio član Reutersovog tima fotografa koji je 2018. osvojio Pulitzerovu nagradu za dokumentovanje izbjegličke krize Rohinja.
Siddiqui (na fotografiji) je bio član Reutersovog tima fotografa koji je 2018. osvojio Pulitzerovu nagradu za dokumentovanje izbjegličke krize Rohinja.

Novinar Reutersa Danish Siddiqui ubijen je u petak (16. juna) dok je pratio sukob afganistanske vojske i talibana blizu graničnog prijelaza s Pakistanom, objavio je afganistanski komandant.

Afganistanski su se specijalci borili s talibanima kako bi preuzeli kontrolu nad tržnicom u Spin Boldaku, kada su Siddiqui i visoki afganistanski komandant ubijeni.

Zvaničnik je rekao za Reuters da su hice ispalili talibani.

Siddiqui je od ove sedmice bio s afganistanskim specijalcima u južnoj pokrajini Kandahar te je izvještavao o borbama s talibanima.

"Hitno tražimo dodatne informacije i sarađujemo s vlastima u pokrajini", navodi se u saopštenju predsjednika Reutersa Michaela Friedenberga i glavne urednice Alessandre Galloni.

"Danish je bio izvanredan novinar, predan suprug i otac te voljeni kolega. Naše su misli s njegovom porodicom u ovo strašno vrijeme", dodaje se.

Ranije je u petak Siddiqui rekao Reutersu da je ranjen šrapnelom u ruku. Oporavljao se kada su se talibani povukli iz borbe u Spin Boldaku. Razgovarao je s trgovcima, kada su talibani ponovno napali, kaže afganistanski komandant.

Reuters nije uspio potvrditi detalje o obnovljenim borbama koje opisuje anonimni zvaničnik.

Siddiqui je bio član Reutersovog tima fotografa koji je 2018. osvojio Pulitzerovu nagradu za dokumentovanje izbjegličke krize Rohinja. Fotograf Reutersa je od 2010., a pratio je ratove u Afganistanu i Iraku, proteste u Hong Kongu i zemljotrese u Nepalu.

Talibani su zauzeli granično područje u srijedu, a riječ je o drugom najvećem graničnom prelazu s Pakistanom i jednom od najvažnijih ciljeva koje su postigli tokom brzog napretka širom zemlje, uslijed američkog povlačenja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG