Dostupni linkovi

SAD počinju evakuaciju Afganistanaca koji su pomagali američkoj vojsci


Pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti Kabul, 8. juli 2021.
Pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti Kabul, 8. juli 2021.

Administracija predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bajdena trebala bi početi evakuaciju Afganistanaca koji su pomagali američke vojne napore u skoro 20-godišnjem ratu u toj državi u zadnjoj sedmici jula, izjavio je visoki zvaničnik administracije za AP.

Zvaničnik, koji nije bio ovlašten javno davati komentare, rekao je u srijedu da će letovi za saveznike iz Afganistana biti prvo dostupni za podnosioce zahtjeva za posebne imigrantske vize koji su već u procesu podnošenja zahtjeva za boravište u SAD-u.

Predsjednik Joe Biden suočio se s pritiscima i demokrata i republikanaca da naprave plan za pomoć u evakuaciji Afganistanaca, saveznika vojske SAD, dok se američka vojska uveliko povlači iz te zemlje.

Bijela kuća počela je sa informisanjem zastupnika o nacrtima svojih planova prošlog mjeseca.

Planiranje evakuacije potencijalno bi moglo pogoditi desetine hiljada Avganistanaca. Nekoliko hiljada Afganistanaca koji su radili za SAD, plus članovi njihovih porodica, već su u procesu prijave za posebne imigracione vize.

Bidenova administracija također radi na identifikovanju treće zemlje ili teritorije SAD-a gdje bi Afganistanci mogli boraviti dok se obrađuju njihovi zahtjevi za vizu.

Administracija razmišlja da li koristiti komercijalne avione koje je zakupio State department umjesto vojnih aviona, prema riječima drugog zvaničnika koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman. Ali ako u nekoj fazi State Department zatraži vojne avione, američka vojska bila bi spremna pomoći, rekao je taj dužnosnik.

Tracey Jacobson, bivša ambasadorica SAD u Tadžikistanu, Turkmenistanu i na Kosovu, vodi Jedinicu za koordinaciju State Departmenta koja treba da se pobrine za američke saveznike u Afganistanu.

Biden je ranije odredio 11. septembar kao krajnji rok za povlačenje trupa SAD iz Afganistana. Strane trupe pod komandom NATO-a povući će se iz Afganistana u koordinaciji s SAD-om, također do 11. septembra.

11. septembar je simboličan datum, jer se tada navršava 20 godina otkako je Al Qaida napala Sjedinjene Države otetim avionima, što je pokrenulo vojnu intervenciju u Afganistanu.

Biden je ponovio je da će SAD ostati angažovane u Afganistanu kroz humanitarnu pomoć. SAD su se također obvezale ulagati 4,4 milijarde dolara godišnje za finansiranje afganistanskih sigurnosnih snaga do 2024. godine.

Dok traje povlačenje američkih i NATO trupa, talibani nastavljaju ofanzive i za sada kontrolišu više od jedne trećine afganistanskih okruga, kojih ukupno ima 421.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG