Dostupni linkovi

Kineski ministar na sastanku sa talibanskim liderima u Kabulu


Zamjenik talibanskog premijera Mula Abdul Gani Baradar i drugi talibanski zvaničnici pozdravljaju kineskog ministra vanjskih poslova Vang Jija u Kabulu 24. marta 2022.

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji se sastao sa članovima talibanske vlade u Kabulu 24. marta pred sastanak susjednih država Afganistana iduće sedmice kojem će domaćin biti Peking.

Kina nije priznala afganistansku vladu koju su formirali talibani nakon što su došli na vlast u avgustu prošle godine nakon brze ofanzive širom Afganistana usred povlačenja stranih snaga koje su predvodile Sjedinjene Američke Države.

Ali, Peking je zadržao svoju ambasadu otvorenu tokom evakuacije stranih snaga i diplomata iz Kabula prošle godine.

Kina se nada da će Afganistan ispuniti svoju obvezu da neće dopustiti vanjskim snagama da koriste afganistansku teritoriju kao oruđe za suprotstavljanje susjedima ili nanošenje sigurnosne štete drugim nacijama, rekao je Vang Ji u saopštenju koje je objavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji sa delegacijom na sastanku s talibanskim zvaničnicima u Kabulu 24. marta.
Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji sa delegacijom na sastanku s talibanskim zvaničnicima u Kabulu 24. marta.

U saopštenju se takođe navodi da Kina pozdravlja učešće Afganistana u Inicijativi Pojas i put, globalnom planu za daljnje uključivanje Kine u infrastrukturne i investicione projekte širom svijeta te da je spremna da se zalaže za proširenje kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora na Afganistan.

Vang je to komentarisao na sastanku sa zamjenikom premijera Abdulom Ganijem Baradarom, stoji u saopštenju.

Vang se ranije sastao s talibanskim ministrom vanjskih poslova Amirom Kanom Mutakijem.

Vang je u Kabul stigao iz Islamabada gdje je prisustvovao dvodnevnom sastanku Organizacije islamske saradnje. Iz Afganistana je otputovao u Indiju, što je najviša posjeta kineskog zvaničnika ovoj zemlji otkako su granični sukobi pogoršali odnose prije dvije godine, objavili su lokalni mediji.

Talibanski ministar vanjskih poslova Amir Kan Mutaki pozdravlja kineskog ministra vanjskih poslova Vang Jija prilikom dolaska u Kabul 24. marta.
Talibanski ministar vanjskih poslova Amir Kan Mutaki pozdravlja kineskog ministra vanjskih poslova Vang Jija prilikom dolaska u Kabul 24. marta.

Afganistan se bori s finansijskom i humanitarnom krizom. Ujedinjene nacije (UN) i druge humanitarne agencije kažu da je više od polovine od 38 miliona ljudi u zemlji suočeno s glađu.

Kina dijeli granicu dugu svega 76 kilometara s Afganistanom, ali održavanje stabilnosti nakon decenija rata u susjednoj zemlji glavna je briga Pekinga.

Kina takođe nastoji da osigura svoje granice i strateška ulaganja u infrastrukturu u Pakistanu, gdje se nalazi Kinesko-pakistanski ekonomski koridor.

Talibani su takođe više puta izrazili nadu da će razviti dobre odnose s Kinom, koju vide kao ključni izvor ulaganja i ekonomske potpore.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG