Dostupni linkovi

Vrhovni sud Teksasa blokirao nalog kojim su nastavljeni abortusi


Aktivisti protiv pobačaja ispred Vrhovnog suda Sjedinjenih Država u Washingtonu, SAD, 13. juna 2022.

Vrhovni sud Teksasa blokirao je u petak navečer nalog nižeg suda prema kojem klinike mogu nastaviti s pobačajima, samo nekoliko dana nakon što su neki doktori nastavili primati pacijente, javio je AP.

Ročište je zakazano za kraj ovog mjeseca i nije odmah bilo jasno hoće li teksaške klinike, koje su ove sedmice nastavile primati pacijente, ponovo obustaviti usluge.

Neke klinike u Teksatu odbijaju pacijente, neke ih prebacuju u druge gradove u kojima primaju pacijente, neke sad opet potencijalno otkazuju termine - sve u rasponu od sedam dana – što ilustrira zbrku i strku koja se događa širom zemlje otkako je poništena presuda poznata kao ''Roe protiv Wadea''.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavio je 24. juna presudu kojom je okončao pola stoljeća staro pravo na pobačaj u cijeloj državi.

Sudija iz Houstona ranije ove sedmice izdao nalog koji je bio dovoljan nekih klinikama da privremeno nastave s pobačajima do šeste sedmice trudnoće.

Nakon toga je teksaški državni tužilac Ken Paxton zatražio od najvišeg suda te države, koji ima devet republikanskih sudija, da privremeno stavi taj nalog na čekanje.

Korištenje tableta za pobačaj najčešća je metoda za prekid trudnoće u SAD-u od 2000. godine, kada je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila mifepriston - glavni lijek koji se koristi za medikamentozne pobačaje.

Taj lijek se uzima s misoprostolom, lijekom koji uzrokuje grčeve koji prazne maternicu.

Emily Bisek, glasnogovornica Planned Parenthood North Central States, rekla je da su u "nepoznatom i mutnom" pravnom okruženju odlučili pacijentima reći da moraju biti u državi u kojoj je legalno dovršiti pobačaj lijekovima, koji zahtijeva uzimanje dva lijeka u razmaku od 24 do 48 sati.

Pristup pilulama postao je ključan u bitki za prava na pobačaj, a administracija predsjednika Joa Bidena tvrdi da države ne mogu zabraniti lijek koji je dobio odobrenje FDA.

XS
SM
MD
LG