Dostupni linkovi

Abdulah zapretio bojkotom izbora


Prvi izborni krug u Avganistanu, 20. avgust 2009
Prvi izborni krug u Avganistanu, 20. avgust 2009
Glavni rival avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, Abdulah Abdulah, najavio je u subotu da će bojkotovati drugi krug predsedničkih izbora, ukoliko se do kraja dana ne obezbedi mnoštvo uslova koji bi garantovali regularne izbore, saopšteno je iz njegovog izbornog štaba.

Prvi krug predsedničkih izbora propratilo je nasilje, slaba izlaznost, a bilo je i velikog broja slučajeva izborne krađe u korist avganistanskog predsednika.

"Ako uslovi ne budu danas ispunjeni, Abdulah će sutra saopštiti svoju odluku na konferenciji za štampu", navodi se u saopštenju i dodaje se da Abdulah "neće učestvovati na izborima koji nisu transparentni i regularni".

Drugi krug predsedničkih izbora u Avganistanu najavljen je za 7. novembar i u njemu će učestvovati dva predsednička kandidata - Hamid Karzai i bivši ministar inostranih poslova, Abdulah Abdulah.

Abdulah je pored ostalog, početkom nedelje zatražio smenu šefa Nezavisne izborne komisije koji je bio zadužen za organizaciju i nadzor brojanja glasova. Predsednik te komisije je osumnjičen za izbornu krađu.

KLINTON: BOJKOT NE UTIČE NA LEGITIMNOST


Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton ocenila je da moguća odluka avganistanskog predsedničkog kandidata Abdulaha Abdulaha da bojkotuje drugi krug predsedničkih izbora ne bi uticala na njihovu legitimnost, rekavši da se ovde radi o "ličnoj odluci" koja nema nikakve veze sa legitimnošću izbora.

Klinton je istakla da ne želi da komentariše odluke kandidata.

"To nije uopšte bez presedana. I druge zemlje su bile suočene sa takvim postupcima kada jedan kandidat odluči da ne ide do kraja. Mi to imamo i u našoj zemlji, kada iz nekog razloga jedan od kandidata odluči da ne ide do kraja", rekla je američka državna sekretarka.

*Video: Glasanje 20. avgusta 2009.

Glasanje u Avganistanu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG