Dostupni linkovi

Preko crnogorske luke Bar godišnje se prošvercuje dvije milijarde cigareta


Luka Bar (arhivska fotografija)
Luka Bar (arhivska fotografija)

Samo preko Luke Bar se svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope, izjavila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks.

Medoks je istakla da procjene govore da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona eura izgubljenih prihoda godišnje.

"Zapadni Balkan je geografsko čvorište za kretanje migranata, ilegalnih droga, oružja i cigareta u Zapadnu Evropu, a organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, te kopnom iz Grčke i Bugarske", kazala je u srijedu, 23. marta, na sastanku direktora carinskih službi regiona u Budvi.

Dodala je da je od 2020. godine više od 40 miliona ilegalnih cigareta otkriveno i zaplijenjeno na Zapadnom Balkanu kao rezultat saradnje regionalnih carina sa britanskom Upravom prihoda i carina.

"Britanska vlada podržava carinske uprave u regionu, jer nam je stalo do sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana", poručila je Medoks.

Vlada Crne Gore usvojila je u julu 2021. godine odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar", kada je saopšteno da je "konačno zadan snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke".

Tog mjeseca je otkrivena i krađa više od tone cigareta iz Luke Bar.

Šverc cigareta iz Crne Gore je bila i jedna od tema razgovora premijera Zdravka Krivokapića sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom tokom njihovog susreta u Londonu jula prošle godine.

Krivokapić je tim povodom izjavio da je Ujedinjeno Kraljevstvo prihodovalo 237 miliona funti od suzbijanja šverca cigareta iz Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ranije je iznio podatak da prema operativnim podacima stranih bezbjednosnih službi oko 20 odsto svih švercovanih cigareta u Evropsku uniju dolazi preko Crne Gore.

XS
SM
MD
LG