Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Kraj šverca cigareta preko Luke Bar 


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je da je Vlada usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luka Bar“, čime je “konačno zadan snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke”

“Nakon 30 godina, došao kraj švercu cigareta,” naveo je Abazović na Twitteru.

U dokumentu Globalne inicijative"Žarišta organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu" iz maja 2019. godine, navodi se da je Bar, grad na krajnjem jugu Crne Gore, poznat kao žarište šverca cigareta. Inostrane marke, navodno, stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz Bara.

Povodom inofrmacije koju je saopštio potpredsjednik Vlade Crne Gore, oglasila se Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva koja je pozdravila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar uz ocjenu da će sprečavanje krijumčarenja cigareta sačuvati novac poreskih obveznika kako u Velikoj Britaniji tako i u Crnoj Gori.

Šverc cigareta iz Crne Gore bila jedna od tema razgovora premijera Zdravka Krivokapića sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom tokom njegove posjete Londonu 8. jula ove godine.

Krivokapić je objasnio da su tom prilikom dogovorene aktivnosti, prije svjega, u bezbjednosnom sektoru "kako bi se obezbijedili stabilnost i sigurnost".

"Ujedinjeno Kraljevstvo znajući da je u svom budžetu samo eliminisanjem šverca cigareta u budžet prihodovalo 237 miliona funti, izračunali su koliko su dobili time što su suzbili šverc koji dolazi iz Crne Gore i poslali jasnu poruku da žele da nastave saradnju u tom dijelu", rekao je za TVCG Krivokapić, ne otkrivajući više detalja.

Razmjerama šverca cigareta iz Crne Gore i procesuiranjem krijumčara bavila se i Evropska komisija u Izvještaju o napretku za 2020. godinu.

U tom dokumentu Komisija konsatuje da iako su tokom 2019. godine, vođeni krivični postupci u tri predmeta u oblasti borbe protiv organizovanog krijumčarenja cigareta, nije bilo osuđujuće presude.

XS
SM
MD
LG