Dostupni linkovi

Abazović: Direktor policije treba da podnese ostavku


Premijer Dritan Abazović na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, 28. mart 2022.
Premijer Dritan Abazović na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, 28. mart 2022.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović ocijenio je da direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba da podnese ostavku, nakon što je uhapšen njegov najbliži saradnik Dejan Knežević zbog navodne povezanosti sa kavačkim kriminalnim klanom.

"On je morao da bude svjestan ko što radi unutar sistema. Trebalo bi da podnese ostavku. Rekao sam mu da bi to bilo najbolje za njega, ali ne bih da insistiram”, kazao je Abazović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednosti.

Direktor policije Zoran Brđanin je u martu 2021. za pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala postavio Kneževića.

Knežević je uhapšen 22. marta ove godine u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizacije i odavao službene tajne pripadnicima kavačkog klana.

On je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret. Određen mu je pritvor do 30 dana.

Abazović je rekao da nije isključeno da će Brđanin biti smijenjen na prvoj sjednici Vlade.

On je rekao da je ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću dao "odrešene ruke da očisti" Upravu policije:

"Naravno u skladu sa zakonom, ali da nema nikakve restrikcije da preduzme bilo koje mjere prema bilo kojem službeniku”.

Adžić je prošlog mjeseca, na predlog Brđanina, odobrio produženje mandata trojici pomoćnika direktora Uprave policije, među kojima je i Knežević.

Brđanin je poslije hapšenja Kneževića u više navrata odbio da podnese ostavku.

Kneževiću je, inače, zbog "doprinosa u suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa" prije nepune dvije godine zahvalnicu uručio tadašnji vicepremijer, a sadašnji premijer Dritan Abazović.

U dosadašnjoj karijeri Knežević se uglavnom bavio borbom protiv krijumčarenja narkotika.

Knežević je uhapšen u sklopu šire akcije za koju je na sjednici Vijeća od 17. marta navedeno da je rezultirala procesuiranjem 17 lica, kojih su većina policijski službenici, od kojih je nekoliko lišeno slobode, dok se za ostalima traga.

Kako je konstatovano, u pitanju je "istorijska akcija u Crnoj Gori, jer je razbijena mreža organizovanih kriminalnih grupa koje imaju uporište u Upravi policije".

XS
SM
MD
LG