Dostupni linkovi

Abazović: Spreman sam da podnesem ostavku pod određenim uslovima


Crnogorski premijer Dritan Abazović
Crnogorski premijer Dritan Abazović

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je u intervjuu Televiziji Vijesti da je spreman da podnese ostavku i da načelno podržava stav Predsedništva Demokratske Crne Gore.

"Sve opcije koje podrazumevaju da prvo završimo situaciju oko deblokade pravosuđa za mene su otvorene," kazao je Abazović.

On je dodao da pošto je nužan širi konsenzus oko deblokade pravosuđa i Ustavnog suda, "idemo svi dati doprinos tome i reći, dobro idemo na nove izbore, rekonstrukciju vlade ili neki drugi model, ali da pre toga odradimo zajednički posao".

"Ako je to neki put, spreman sam podneti ostavku," precizirao je Abazović.

On je istakao da kada je sastavljana 43. Vlada cilj je bio deblokada evropskog puta.

"Ako ga uspemo zajednički deblokirati, onda su sve opcije na stolu i one o kojoj su govorile Demokrati i neke druge opcije," dodao je.

Pojasnio je da su njemu i stranci URA, koju predvodi, prihvatljive sve opcije koje podrazumevaju da se najprije reši situacija u vezi s deblokadom pravosuđa, dodajući da saopštenje Demokrata nije doživeo kao ultimatum.

Na pitanje o predlogu resetovanja odnosa u okviru stare većine, Abazović je rekao da se ne može odustati od evroatlanske perspetkive Crne Gore.

"Ko god se uklopi u taj koncept dobrodošao je," dodao je Abazović.

Na pitanje da li je vreme da dirigentsku palicu prepusti nekom drugom, Abazović je rekao da radi ono što je Vlada predlagala i da je Crna Gora mnogo drugačija od 30. avgusta 2020. godine, te da svi procesi koji su se desili nisu bili na štetu Crne Gore.

"Nekada se osećamo usamljeno u odbrani građanske Crne Gore, ali najvažnije je da proces traje i njega niko ne može zaustaviti," rekao je Abazović.

On je naglasio da ništa od nacionalnih interesa nije uništeno.

"Učinci tridesetogodišnjeg režima su u Specijalnom tužilaštvu i tek će javnost da bude obaveštena o učincima te politike," kazao je Abazović.

On je naveo da je na sastanku sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanović rekao da će se na sednici Vlade glasati o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Abazović je rekao da su Đukanović, predsednik Socijalističke narodne partije i ministar poljoprivrede Vladimir Joković i predsednik Socijaldemokratske partije i ministar odbrane Raško Konjević dobili tekst ugovora pre mesec dana, bez preambule i da su oni rekli da im je prihvatljiv ako je u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Normativni deo je u skladu sa tim, i oni su trebali da se uhvate za nešto. Đukanović je rekao da nije bio upoznat sa tim da će se glasati na Vladi. Mi smo razgovarali i ja sam ga obavestio da će se glasati o temeljnom ugovoru," naglasio je Abazović.

On je rekao da nije osetio da je Đukanović imao primedbe.

Prethodno je u četvrtak predsedništvo Demokratske Crne Gore pozvalo parlament da ne razmatra "eventualne inicijative o skraćenju mandata pre nego što se izaberu četiri člana Sudskog saveta i makar jedan sudija Ustavnog suda".

Abazovićeva vlada nedavno je ostala bez većinske podrške u parlamentu kada joj je podršku otkazao Đukanovićeva Demokratska partija socijalista zbog pristanka na potpisivanje Temeljnog sporazuma države sa Srpskom pravoslavnom crkvom

XS
SM
MD
LG