Dostupni linkovi

Berze u porastu nakon usvajanja plana za spas eura


Nemačka kancelarka Angela Merkel se obraća novinarima nakon postizanja dogovora o pomoći Grčkoj 10. maja 2010. godine.
Nemačka kancelarka Angela Merkel se obraća novinarima nakon postizanja dogovora o pomoći Grčkoj 10. maja 2010. godine.
Evropska unija i MMF dogovorili su „mehanizam za stabilizaciju” eurozone vrijedan 750 milijardi eura da bi spriječilo da dužnička kriza u Grčkoj uruši euro.

Berze su odmah reagovale pozitivno, rastom vrijednosti akcija a i euro je porastao u odnosu na dolar.

Ministri finasija eurozone postigli su dogovor o uspostvljanju takozvanog kriznog fonda za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u finasijskim problemima.

Osim 500 milijardi eura od Evropske komisije, u paketu je i 220 milijardi eura Međunarodnog monetarnog foada. Berze u Aziji su povoljno reagovale na vijesti iz Brisela. U Tokiju, Hong Kongu, Seulu i Tajpeju zabilježen je rast indeksa od oko jedan odsto.

Nešto ranije, MMF je odobrio zajam Grčkoj vrijedan 30 milijardi eura. Nakon obajave mjera, euro je skočio na tržištu valuta sa 1,2755 dolara koliko je iznosio u petak, na 1,2945. Euro je ojačao i u odnosu na japanski jen za 2,5 posto.

Sastanak ministara finasija Evropske unije o spašavanju eura, ekonomije EU ali i šire, trajao je punih 11 sati. Moneta euro-saveza je bila je ozbiljno destabilizovana, a Brisel pod strašnim pritiskom da spriječi špekulante da očerupaju slabije zemlje „eurolenda” prije otvaranja berzi.

Da je euro spašen objavljeno je neposredno pred otvaranje azijskih berzi.

“Sve u svemu fiskalni napori članica EU , finasijska pomoć EK i zemalja članica, i današnja akcija Evropske centralne banke (ECB) dokazuje da ćemo spasiti euro, po svaku cijenu,“ rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren.

Potez be presedana

Ilustrativna fotografija
Šefica dilpomatije EU, Ketrin Ešton, rekla je da je plan pomoći dobar i zbog evropske ali i zbog globalne ekonomije, dok njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je riječ o neophodnom koraku da bi se zaštitila zajednička valuta.

“Ovaj paket znači jačanje i zaštitu naše zajedničke vlaute.Ovo je bez presedana u istoriji eura i EU i mi štitimo našu valutu i izvanrednoj situaciji. A našim građanima ću to ovako objasniti: Mi štitimo novac njemačkog naroda," rekla je Merkel.

Trogodišnji plan podrazumijava da 440 milijardi eura bude spremno na korišćenje za zemlje koje bi eventulano mogle imati probleme slične Grčkoj, prije svega Španija , Portugalija i Italija.

Ali, paket za spasavanje ima dodatnih uslova. Merkel je rekla da će zemalje euro zone morati da ubrzaju napore za borbu protiv fiskalnih problema.

"Pristup garancijama, koje smo postavili za one kojima je potrebna zaštita eura, će biti vezan za konsolidaciju programa, a MMF i Evropska unija sve redovno provjeravaju. Sve članice eurozone saglasne su da ubrzaju konsolidaciji budžeta," rekla je ona.

Glavne svjetske centralne banke bile su uključene u napora za spašavanje eura. Američke Federalne rezerve su saopštile da će mijanjati dolare za ostale valute u nekoliko centralnih banaka kako bi se osiguralo da banke imaju potrebne količine dolara

U potezu bez presedana, Evropska centralna banka je saopštila je da će kupovati dugove vlada eurozone da bi podržala tržišta. Danas su dvije centralne banke euro zone - njemačka i finska – potvrdile su da su počeće sa otkupom vrijednosnih papira da bi stabilizovali tržište.

Grčka: Vlada ne odustaje od mjera štednje
XS
SM
MD
LG