Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ima ili nema odlaganja nezavisnosti?


Priština, zgrada Vlade Kosova

Iako u Vladi Kosova tvrde drugačije, politički analitičari smatraju da se nezavisnost Kosova može odložiti - kako zbog izbora tako i zbog debate oko buduće misije EU na Kosovu.

Bez obzira na glasine iz međunarodnih krugova o mogućnosti odlaganja rešenja statusa Kosova, kako bi se sačekao drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji, Rusiji ili nekoj drugoj zemlji, zvaničnici vlade Kosova su ubeđeni da je nezavisnost pitanje nedelja. Potpredsednik Vlade Kosova Ram Manaj kaže da se status više ne može odlagati.
Radi se o sedmicama do proglašenja nezavisnosti. To se ne može povezivati sa izborima u Srbiji ili u Španiji, jer će izbora biti u mnogim zemljama i ako se pitanje statusa povezuje sa izborima onda može doći do beskonačnog odlaganja”, kaže Manaj.
Kosovska opozicija ističe da se odlaganje može prihvatiti samo ako to ne degradira proces. Potpredsednik Demokratskog saveza Dardanije Berim Ramosaj smatra da je koordinacija sa međunarodnom zajednicom neophodna.
Mi treba da izgradimo strategiju u saradnji sa međunarodnom zajednicom ali i da pokažemo da smo mi onaj ključni faktor i da se mora poštovati volja građana”, ističe Ramosaj.
Nakon nedavnog sastanka predstavnika evropskog dela Kontakt grupe za Kosovo na Brdu kod Kranja, neki mediji su objavili kako je britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband predložio proglašenje nezavisnosti 4. februara, odnosno dan posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, dok je italijanski ministar spoljnih poslova Masimo D’Alema predložio datum od 9. marta, odnosno posle izbora u Španiji.
Prema pisanju italijanske štampe, pretpostavlja se da bi, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova pre španskih izbora, pitanje nezavisnosti Baskije moglo ući u špansku predizbornu polemiku.
Publicista Škeljzen Maljići (Shkëlzen Maliqi) ocenjuje da pre marta Kosovo neće proglasiti nezavisnost. On smatra da će nejedinstvo povodom buduće misije EU na Kosovu, drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji, izbori u Rusiji i Španiji, biti među faktorima koji će uticati na datum proglašenja nezavisnosti.
Biće uticaja što znači da je moguće da se do početka marta pitanje statusa odloži”, ističe Maljići.

Premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je nekoliko puta da će datum proglašenja nezavisnosti biti određen u dogovoru sa Vašingtonom i Briselom. Smatra se da će Tačijeva poseta Briselu biti odlučujuća za odrejdivanje daljih koraka u procesu proglašenja nezavisnosti. Kako je najavljeno tokom naredna dva dana Tači će se u Briselu sresti s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Oli Renom.
Ram Manaj kaže da će susreti u Briselu biti odlučujući u određivanju datum kada će biti doneta odluka o statusu ali i ističe da treba sačekati rezultate predviđenih sastanaka. Međutim, mnogi smatraju da se svako odlaganje može negativno odraziti na ukupno stanje na Kosovu. Zbog toga Maljići upozorava na rizik od destabilizacije Kosova.
Ne može se više čekati jer će doći do destablizaicje. Trenutno je stanje mirno ali ako se odluka ostavi za kasno proleće onda može doći do nemira”, istakao je Maljići.
Inače, analitičari smatraju da osim predstojećih izbora u regionu i Evropi, do kašnjenja može doći i zbog neslaganja oko buduće misije EU na Kosovu.
U međuvremenu, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs pozvala evropske saveznike da ne odlažu kako je rekla “teške odluke” o planovima Kosova za nezavisnost, jer odlaganje odluku ne čini lakšom.
XS
SM
MD
LG