Dostupni linkovi

Proglašenje nezavisnosti ulazi u finalnu fazu


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači izjavili su danas da proces proglašenja nezavisnosti Kosova ulazi u finalnu fazu. Kosovski čelnici nisu saopštili datum kada će odluka biti doneta ali su istakli da će nezavisnost biti proglašena u koordinaciji za zapadnim zemljama.

Proglašenje nezavisnosti Kosova biće korak koordinisan sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom Unijom, izjavili su predsednik i premijer Kosova. Ccelnici institucija su najavili da će se najpre izvršiti sve neophodne pripreme a nakon toga i objaviti datum proglašenja. Predsednik Fatmir Sejdiu je kazao kako se približava datum donošenja odluke.
Dinamika je sve jasnija i za kratko vreme posle još nekoliko značajnih sastanaka, u koordinaciji sa prijateljima Kosova znaćemo kada će Skupština Kosova doneti svoju olluku”, izjavio Sejdiu dodavši da se vremenski okvir polako sužava.
Ove nedelje premijer Kosova Hašim Tači putuje u Brisel gde će imati kako je najavljeno veoma važne susrete sa zvaničnicima Evropske unije, sa kojima će razgovarati o statusu. Tači je nagovestio da će se posle te posete pojasniti vremenski trenutak za proglašenje nezavisnosti i dolazak misije EU na Kosovo. Tači je kazao da je sa kosovskim predsednikom razgovarao o koordinisanim koracima sa Vašingtonom i Briselom u procesu rešavanja statusa.
Razgovarali smo o tome kako da što je uspesnije moguće jedinstvenom politikom Kosova i u saradnji sa međunarodnom zajednicom okončamo statusno pitanje” izjavio je Tači.
Čelnici Kosova su više puta do sada najavljivali da će odluku o statusu Kosova doneti Skupština, pošto su pregovori sa Beogradom završeni bez rezultata.
Politički analitičar Ramuš Tahiri smatra kako odluka Kosova da proglasi nezavisnost u koordinaciji za zapadom podrazumeva da će Kosovo pružiti izvesne garancije SAD, EU i regionu.
“Glavni preduslov je garancija da će država funkcionisati i da će se to moći kontrolisati. Zatim pružanje garancija da je nezavisnost prihvatljiva za većinu stanovnika Kosova i država u regionu” izjavio je Tahiri dodajući da će Kosovo pružiti i garancije za poštovanje predloga Martija Ahtisarija kojim se pružaju znatna prava srpskoj zajednici.
Međutim, kada su u pitanju datumi oko kojih u poslednje vreme špekulišu mediji, Tahiri kaže da više nema prepreka za proglašenje nezavisnosti, a naročito ako se to desi posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.
U koordinisanom proglašenju nezavisnosti sa međunarodnom zajednicom nema više nijedne prepreke. Dolazak misije EU biće osnovni preduslov da države pojedinačno priznaju takav status”, izjavio je Tahiri. On je dodao da se statusnim pitanjem neće baviti SBUN jer postoji mogućnost da neke zemlje prilikom odlučivanja o Kosovu upotrebe pravo veta.
Poznavaoci prilika ocenjuju da će se rešenje statusa Kosova zasnivati na planu Martija Ahtairija o nadgledanoj nezavisnosti. U tom pogledu očekuje se da EU posalje misiju koju će činiti 1800 pripadnika čiji će zadatak biti da nadgledaju rad sudstva i policije. Takođe šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu imaće zadatak da procenjuje ukupno stanje, uz naglasak na to koliko se poštuju prava manjina, a posebno srpske zajednice.
Predviđeno je da se tokom četvoromesecnog tranzicionog perioda okonča rad UNMIK-a a sva ovlašćenja te misije prenesu na kosovske institucije i buduće međunarodno prisustvo. Ssto se tiče vojnog prisustva, zvaničnici NATO-a su više puta isticali da će KFOR nastaviti da garantuje mir i stabilnost.
XS
SM
MD
LG