Dostupni linkovi

Vanredna vijest

lada Srbije odlučila je da ove godine, u odnosu na prošlu, uloži daleko više para u infrastrukturne projekte na Kosovu. Iako pojedini ministri tvrde da su ta ulaganja opravdana, imajući u vidu moguće rešenje budućeg statusa Kosova, ekonomisti i deo srbijanske javnosti smatra da su takva ulaganja promašene investicije.

Pre izvesnog vremena najavljeno je da će Vlada Srbije, u odnosu na prethodnu godinu, sada daleko više više novca uložiti u opštine na Kosovu. Već je najavljeno da će Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u 13 opština na Kosovu uložiti više od 15 miliona dinara u infrastrukturne projekte i tehničko opremanje zaposlenih u tim opštinama. Pored toga, iz Nacionalnog investicionog programa, predviđeno je finansiranje oko 60 različitih projekata, za šta je izdvojeno oko 1,3 milijarde dinara, što je znatno više nego prethodne godine.

Imajući u vidu moguće rešenje budućeg statusa Kosova, i to ono sa kojim se srbijanske vlasti ne slažu, deo javnosti u Srbiji ovakve poteze Vlade smatra neopravdanim i ekonomski štetnim. Iako su ovakvi potezi Vlade nazivani raznim imenima, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže:

"Ja nisam čuo da je neko rekao da je to bačen novac."


Sa druge strane, istina ne koristeći terminologiju ministra Markovića, ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište, za RSE, kaže:

"Mislim da će pare koje budu otišle na Kosovo vrlo verovatno biti protraćene."

Ali, uprkos takvim tvrdnjama, ministar Marković ističe da je svaka investicija na Kosovu već unapred detaljno isplanirana i da se ne može smatrati štetnom:

"Ulažemo u opštine u kojima živi srpsko i drugo nealbansko stanovništvo i time im obezbeđujemo najelementarnije uslove za život jer su tamo uslovi za život veoma očajni. Ako ulažemo tamo novac kako bi ti ljudi živeli bolje, da imaju elementarne stvari za normalan život, onda to ne može biti bačen novac - ulažemo u opštine na KiM, i sada smo odvojili deo prihoda za opštine na KiM. KiM je za mene, govorim kao ministar i građanin Republike Srbije, sastavni deo Republike Srbije i ne vidim zašto postoji bilo kakva dilema oko toga što to tretiramo na taj način, što ulažemo naša sredstva na KiM. Kakav će biti konačan ishod ne znam ali znam koji je naš konačan stav i on je vrlo jasan – nikada nećemo pristati na nezavisnost KiM, nikada nećemo priznati nezavisnost KiM. To je naš konačan stav."

Aleksandar Stevanović kaže da je ulaganje u infrastrukturu gotovo uvek dobar potez, ali da se taj potez, u slučaju srbijanskih investicija na Kosovu, ne može smatrati dobrim:

"Prva stvar je da nam iskustvo pokazuje da je u poslednjih 50 godina Srbiji trebalo Kosovo jedino kao jedna velika praonica para, da su efekti investicija na Kosovu uvek bili zanemarljivi u odnosu na ulaganja i da se uvek gubio trag sredstava koji je ulagan na Kosovu – to je jedna stvar. Druga stvar, da smo iole razumljivo vodili politiku prema Kosovu shvatili bismo da je u našem najboljem interesu pomoći Kosovu da profunkcioniše, bilo ono u Srbiji ili ne, jer ćemo za 10 godina svi zajedno biti u EU, ako smo normalna država. S te tačke gledišta naš najbolji interes je da im pomognemo, a ne samo kosovskim Srbima, kako bi se na Kosovu stvorilo društvo koje bi ličilo na bilo koje evropsko društvo. Dakle, duboko ne verujem da će te pare nešto mnogo pomoći i mislim je to jedan od načina na koji naša država traći pare koje skuplja od poreskih obveznika. Nisam optimista da će to imati bilo kakav pozitivan efekat."

Sličnog mišljenja je i politički analitičar Čedomir Antić. On za RSE kaže da je teško poverovati u iskrene namere Vlade Srbije da investira u projekte na Kosovu kada se ne zna šta su ekonomski ciljevi Srbije na Kosovu i ko tačno taj novac kontroliše:

"Da bismo mogli da opravdamo ulaganja na KiM prvo moramo reći koji je naš cilj tamo. Prema tome, time što će naša vlast ulagati u KiM nećemo pomoći, dugoročno, našem narodu dole niti je to u interesu naše države. Ne možete odbraniti interese koji nisu definisani. To je nastavak jedne politike u kojoj naši predstavnici kažu da moramo da plaćamo dugove KiM, iako tamo ne ubiremo poreze, jer na taj način branimo svoj suverenitet. Dakle, postali smo žrtve jednog fenomena, koji nije čest u ljudskoj istoriji, a to je da svoj poraz smatramo pobedom - pobeda iz '99. godine je postala mera uspeha naše vlasti posle 2000. godine."

XS
SM
MD
LG