Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Šešelju - suočavanje s istinom ili promocija radikala?


Vojislav Šešelj

Prvo izvođenje svjedoka u haškom procesu protiv optuženog Vojislava Šešelja, u odgođenom prijenosu na Radioteleviziji Srbije pratilo je, po nekim anketama, više od milion gledatelja.

Većina ih smatra da je čelnik radikala u ukrštanju argumenata s prvim svjedokom tužbe prošao dosta dobro, no analitičari zapažaju da je Šešeljev nastup bio usmjeren koliko prema samom Tribunalu, toliko i prema Srbiji, u kojoj je upravo započela predizborna kampanja za predsjednika. Da li je suđenje Šešelju u službi suočavanja s istinom o nedavnoj prošlosti ili javne promocije srbijanskih radikala i njihovog pritvorenog šefa, u Beogradu je istražio Nebojša Bugarinović.

Gotovo opšte mišljenje u Beogradu, nakon izvođenja američkog sociologa Entonija Oberšala (Anthony Obershall) u funkciji veštaka, jeste da optuženik Šešelj teško da je mogao da poželi boljeg prvog svedoka optužnice. Kao potpora ovoj tvrdnji iznosi se činjenica da je Oberšal potvrdio prilikom svedočenja da u Šešeljevim govorima i javnim nastupima nije pronašao direktno pozivanje na zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini navedene u optužnici. Sam Šešelj iskoristio je i unakrsno ispitivanje da bi još jednom demonstrirao svoj prepoznatljiv stil - za neke vulgaran, za neke duhovit.

Dejan Anastasijević, analitičar lista “Vreme” i svojevremeno svedok tužbe u procesu Slobodanu Miloševiću, kaže da je suviše rano izvlačiti zaključke o ishodu suđenja Vojislavu Šešelju jer je proces tek otpočeo:

... u izvesnom smislu čak postoji opasnost da Šešelj sam sebe nadmudri ...

Mislim da u izvesnom smislu čak postoji opasnost da Šešelj sam sebe nadmudri jer će verovatno utisak, koji ostavlja čak i na one sudije koje su mu naklonjene, početi da u nekom trenutku da nervira tim upornim insistiranjem da on apsolutno sve o svemu zna najviše i bolje od svakog ko se u tom trenutku tu nalazi, pa i od sudije. Njega čitava ta igra očigledano beskrajno zabavlja, međutim - njemu zaista preti teška robija. I mislim da će on verovatno dosta dobro plivati u ovom prvom delu optužnice koji se odnosi na njegove govore i javne nastupe. Međutim, postoji drugi deo optužnice koji uopšte nema veze sa tzv. deliktom mišljenja, nego se Šešelju stavlja na teret da je usko sarađivao sa Miloševićevim tajnim službama, pre svega sa Jovicom Stanišićem, i da je njegova uloga u organizovanju paravojski bila mnogo značajnija i u tehničkom smislu, a ne samo ideološka. Taj deo optužnice će, ukoliko naravno Tužilaštvo uspe da nađe čvrste dokaze, biti mnogo neprijatniji za Šešelja nego ovaj politički deo, gde on pliva kao riba u vodi.

Građani Srbije su početak suđenja Vojislavu Šešelju imali prilike da gledaju u kasnim večeranjim satima na Drugom programu Javnog servisa. U međuvremenu, radikali su prikupili blizu 1,200.000 potpisa za peticiju kojom se zahtevaju direktni prenosi suđenja, koje se nastavlja 8. januara. Među potpisnicima su pristalice Srpske radikalne stranke, ali i oni koji im ne daju svoj glas na izborima.

S druge strane, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, Biljana Kovačević - Vučo, ne slaže se s ovom incijativom:

Mislim da treba da to suđenje što manje služi u propagandne svrhe. Radikali pokušavaju da se prikažu kao žrtve haških suđenja, a na ovoj vlasti je, kao i na nama da demontiramo tu priču i da pokažemo da on nije nikakva žrtva, nego čovek koji je optužen za jako teške zločine i da će postupak pred Sudom u Hagu, zapravo, pokazati kako se tu ne radi ni o kakvom deliktu mišljenja, ni o različitom političkom stavu, nego o jednoj opasnoj propagandi koja je dovela do hiljada i hiljada mrtvih.”

Početak suđenja Šešelju poklopio se s početkom predizborne kampanje u Srbiji, koju 20. januara čeka izbor novog predsednika. Zato i ne čudi što je nastup lidera radikala u Hagu povremeno ličio na pravu kampanju u korist radikalskog predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića, kaže komentator “Vremena” Dejan Anastasijević:

Čovek koji svoju odbranu zasniva na tome da su Hrvati izmišljena nacija i da oni ustvari ne postoje, pa prema tome nisu ni zločini mogući protiv Hrvata - prosto izaziva zdrav razum. To se ni u kom slučaju ne bi moglo podvesti pod neki pravni argument. I to Šešelj kao pravnik jako dobro zna. On će od početka do kraja se držati te ideološke linije. On je, inače, sam više puta rekao da smatra da je u pitanju političko suđenje, i on se u skladu sa time i ponaša. Koliko će mu to u pravnom smislu pomoći, meni je stvarno teško da procenim.

Koliko prate i šta misle o haškom suđenju Vojislavu Šešelju, građane je Beograda, na ulici, pitala naša novinarka Iva Martinović.

“Ne zanima me.”

“Ne interesuje me.”

“Ne zanima me.”

“Pa znam da je bilo, ali nisam pratila. Moji jesu - bilo zanimljivo.”

“Gledala sam posljednji put kad je bio onaj svedok Amerikanac. Ja mislim da je on sposobniji i pametniji od njih sviju. Pogotovo što je on široko obrazovan, čovek zna šta govori. Zaista mislim, izgledao je smešno onaj svedok sa onim titulama silnim.”

“Ne tako često, ali gledam povremeno.”

“Podržavam ga u svemu. Znači u svemu - samo ne onome što je pokušavao da izgladnjava sebe zarad dokazivanja, ali verovatno je to bio jedini izlaz za njega.”

“Dovoljno sam ga gledao svih ovih godina na televiziji i uživo, i nemam nameru da ga gledam.”

“Mislim da je fenomenalna predizborna kampanja radikalima.”

“Pa, takoreći, i nemam nekih utisaka posebnih. Mislim, sve je to poznato. A čak sam i očekivala neke stvari malo bolje, malo više da će da kaže, možda nešto konkretnije. Mislim da je premoren, da je premoren tim suđenjem.”

“Nisam jer nisam stigla - i to je jedini razlog, nemam vremena. Inače me zanima, naravno.”


* * * * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje
(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG