Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pred licem pravde - vijesti


Rasim Delić i Haris Silajdžić

* Haški tribunal odlučio je, u srijedu navečer, dopustiti bivšem zapovjedniku Armije Bosne i Hercegovine, umirovljenom generalu Rasimu Deliću, da ostane na privremenoj slobodi do nastavka suđenja 11. januara, ali u kućnom pritvoru i uz pooštrene mjere nadzora, unatoč zahtjevu Tužiteljstva da ga se hitno vrati u Haški pritvor jer je prekršio odredbe o privremenom puštanju. Tužiteljstvo je tražilo da se Deliću ukine mjera boravka na slobodi do početka suđenja zbog sastanka s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem tokom kojega se, navodno, razgovaralo i o Delićevom procesu, što je protumačeno kao kršenje pravila Haškoga suda. Delić je optužen za zločine što su ih tokom rata u Bosni i Hercegovini nad tamošnjim Srbima i Hrvatima počinili strani mudžahedini koji su se borili u sastavu Armije BiH.

* Svjedok Vladimir Lelas izjavio je, u srijedu, na suđenju optuženim generalima Hrvatske vojske Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da je vojnom akcijom Medački džep zapovijedao admiral Davor Domazet Lošo, a ne optuženi generali. "Akciju je vodio neko odozgo, a ne Ademi i Norac. Sve upućuje na to", rekao je Lelas, koji je u septembru 1993., kada je izvedena akcija Medački džep u kojoj su stradali srpski civili, bio zapovjednik pješaštva u Vojnoj oblasti Gospić. Sličnu je izjavu tokom svjedočenja ove sedmice dao i Franjo Feldi, koji je rekao da je vojnu akciju Medački džep vodio admiral Davor Domazet po nalogu tadašnjeg zapovjednika Združenog stožera oružanih snaga, generala Janka Bobetka. Domazet je ranije na sudu kao svjedok odbacio tvrdnju da je zapovijedao tom akcijom rekavši da je imao samo savjetodavnu ulogu.

Miroslav Radić

* Na ponovljenom suđenju optuženima za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, 1991. godine, pred sudom u Beogradu u srijedu je svjedočio bivši oficir Jugoslavenske narodne armije Miroslav Radić, koji je nedavno pred Haškim tribunalom oslobođen optužbi za taj zločin. On je opisivao događaje na vukovarskom ratištu u jesen 1991. godine, te posebno ulogu dobrovoljačkih i rezervnih armijskih jedinica čiji se pripadnici terete za pogubljenje oko 200 hrvatskih ratnih zarobljenika i civila na Ovčari. Radić je ponovio da u vrijeme, kada se dogodio, nije znao za taj zločin.

* Portugal je u srijedu pristupio sporazumu s Haškim tribunalom o služenju zatvorskih kazni koji omogućava da osuđeni pred tim sudom služe kazne u zatvorima u Portugalu. Prije nego što stupi na snagu, sporazum mora biti potvrđen u portugalskom parlamentu. Uz Portugal, svoje su zatvore za haške osuđenike ranije otvorili Italija, Finska, Norveška, Švedska, Austrija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Danska, Britanija, Belgija i Ukrajina.


* * * * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG